Antena Meniu Search
x

Bulgaria amenință că va bloca noile sancțiuni UE împotriva Rusiei, dacă nu i se acordă o scutire

Bulgaria nu va susţine noul pachet de sancţiuni al UE împotriva Rusiei dacă Sofia nu primeşte o derogare de la interdicţia de a cumpăra petrol rusesc, a declarat duminică seara vicepremierul Assen Vassilev, relatează Reuters.   

de Redactia Observator

la 09.05.2022, 11:45

Bulgaria amenință că va bloca noile sancțiuni UE împotriva Rusiei, dacă nu i se acordă o scutire
Bulgaria amenință că va bloca noile sancțiuni UE împotriva Rusiei, dacă nu i se acordă o scutire - Getty Images

Statele membre UE au făcut duminică un nou pas pentru a aproba al şaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei. Însă au programate luni mai multe discuții pentru a lămuri cum pot face față unui embargo țările cele mai dependente de petrolul rusesc. 

"Discuțiile vor continua mâine (luni) și marți, poate fi necesară o întâlnire a liderilor pentru o concluzie finală. Poziția noastră este foarte clară. Dacă va exista o derogare pentru unele țări, vrem să obținem și noi o derogare. În caz contrar, nu vom susține sancțiunile. Dar nu mă aștept să se ajungă la asta, pe baza discuțiilor de acum" a declarat vicepremierul bulgar Assen Vassilev.

UE permite derogare de la interdicţia de a cumpăra petrol rusesc pentru Ungaria, Slovacia și Cehia

Ungaria, Slovacia și Cehia nu au ieşire la mare şi depind în mare măsură de țițeiul rusesc livrat prin conducte din era sovietică. Au cerut o derogare de la interdicția de import asupra petrolului rusesc. Ungaria nu poate sprijini noul pachet de sancţiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei în forma sa actuală, inclusiv un embargou asupra importurilor de ţiţei rusesc, a declarat vineri premierul Viktor Orban. 

Pe acelaşi subiect

Şi Bulgaria a cerut o derogare. Comisia Europeană a propus vineri modificări la planul său iniţial, anunţat miercurea trecută. Bruxellesul a fost de acord să le dea celor trei țări mai mult timp pentru a găsi alte surse de energie, în timp ce Bulgariei nu i s-au oferit concesii, potrivit surselor UE, citate de Reuters.

Vassilev a transmis că și Bulgaria are nevoie de o derogare deoarece singura sa rafinărie din portul Burgas de la Marea Neagră are nevoie de mai mult timp pentru a-și moderniza instalațiile de desulfurare necesare pentru a trece la procesarea de ţiţei care nu este rusesc. Rafinăria Neftochim Burgas, deținută de LUKOIL, este cel mai mare furnizor de combustibil din Bulgaria, cea mai săracă ţară din UE. În prezent, jumătate din petrolul pe care îl prelucrează provine din Rusia.

Lipsa unei scutiri fie ar prezenta riscuri grave de mediu pentru regiunea Burgas, fie ar forța rafinăria să reducă procesarea, ceea ce ar crea un deficit și ar crește și mai mult prețurile la combustibil, a spus Vassilev.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Bulgaria amenință că va bloca noile sancțiuni UE împotriva Rusiei, dacă nu i se acordă o scutire