Antena Meniu Search
x

Rușii au tăiat livrările de gaze către Olanda după ce statul a refuzat plata în ruble. Danemarca ar putea fi următoarea

Gigantul rus Gazprom suspendă de marţi livrările de gaze către furnizorul GasTerra, deţinut în parte de către statul olandez, în urma refuzului acestuia de a plăti în ruble, anunţă firma olandeză, relatează AFP. Următoarea ţară pe listă este Danemarca, unde compania Orsted nu a plătit nici ea în ruble şi a avertizat că livrările vor fi întrerupte.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 31.05.2022, 12:32

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Profimedia Images

Gazprom a anunţat că întrerupe aprovizionarea începând de la 31 mai”, a anunţat într-un comunicat, luni, GasTerra, subliniind că a ”anticipat acest lucru şi a cumpărat din altă parte”. După invadarea Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, şi impunerea unor sancţiuni occidentale Moscovei, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut, pe 31 martie, cumpărătorilor de gaze naturale ruseşti din ţări ”neprietenoase” să plătească în ruble, în conturi din Rusia, altfel aprovozionarea urmând să fie întreruptă.

”GasTerra a îndemnat în mai multe rânduri Gazprom să-i respecte structura de plată şi obligaţiile de livrare convenite prin contract, din nefericire în zadar”, anunţă întreprinderea. ”GasTerra nu se conformează cerinţelor de plată”, anunţă compania, subliniind că acest lucru ar prezenta ”riscul încălcării sancţiunilor elaborate de UE”, dar şi ”riscuri financiare şi operaţionale”.

Ce consecințe are decizia Gazprom

În urma deciziei gigantului rus, două miliarde de metri cubi de gaze naturale urmează să nu mai fie furnizate Olandei, până în octombrie, precizează GasTerra, care insistă că a ”anticipat acest lucru şi a cumpărat gaze naturale din altă parte”. GasTerra aparţine giganţilor energetici Shell şi Esso, societăţii olandeze în domeniul gazelor naturale EBN şi statului olandez, care deţine 10%. Guvernul olandez a anunţat că ”înţelege” decizia GasTerra de a nu se conforma cererii ”unilaterale” a Gazprom.

Pe acelaşi subiect

Această decizie nu are nicio consecinţă asupra aprovizinării fzice cu gaze naturale a gospodăriilor olandeze”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter ministrul Mediului şi Energiei Rob Jetten.

Danemarca ar putea fi următoarea

În Danemarca vecină, compania de energie Orsted a avertizat luni că riscă întreruperea aprovizionării cu gaze naturale din partea Gazprom, deoarece a refuzat să plătească în ruble. „Nu avem nicio obligație legală conform contractului de a face acest lucru și am informat în mod repetat Gazprom Export că nu vom face acest lucru”, a spus Orsted într-un comunicat de presă. Orsted a spus că se așteaptă să poată cumpăra gaze de pe piața europeană. 

Țările unde rușii au tăiat deja gazul

Gazprom a întrerupt deja furnizarea de gaze către Polonia, Bulgaria și Finlanda, deoarece toate au refuzat să plătească în ruble. Nu toată Europa este pregătită să renunțe imediat la gazele naturale rusești. Unii cumpărători importanți precum Eni din Italia și Uniper din Germania și-au deschis conturi la Gazprombank pentru a plăti în ruble.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Lucrările de la examenele naționale, corectate digitalizat. Credeţi că acum vor mai fi fraude?

Observator » Stiri externe » Rușii au tăiat livrările de gaze către Olanda după ce statul a refuzat plata în ruble. Danemarca ar putea fi următoarea