Antena LIVE

Curs valutar

Lovitură după lovitură pentru ruși în Crimeea. Incendii și explozii la 3 depozite de armament și baze. Ucrainenii sugerează că ei sunt în spatele loviturilor

Nouă lovitură încasată de ruși în Crimeea, unde un depozit de muniție din Dzhankoy a fost lovit marți de o serie de explozii, care ar fi rănit cel puțin două persoane. Un alt incident a fost semnalat la prânz la o altă bază aeriană militară din satul Gvardeyskoye, tot în Crimeea. Ministerul rus al Apărării a anunțat că exploziile din Dzhankoy sunt cauzate de un sabotaj. În acest timp, oficialii ucraineni sugerează că Ucraina se află în spatele loviturilor. Mykhailo Podolyak a descris incidentul drept ”demilitarizare în acțiune”, sugerând că exploziile nu au fost întâmplătoare. Război Rusia - Ucraina, ziua 174 LIVE TEXT

De la 16.08.2022, 17:45
WhatsApp
Vezi și:

Oficialii ruși au declarat inițial că un incendiu a declanșat exploziile la un depozit de arme din zona Dzhankoy din nordul Crimeei. Anterior, rețeaua electrică din zonă a luat foc, fiind afectată o stație de electricitate. 

”În dimineața zilei de 16 august, în urma unui sabotaj, un depozit militar din apropierea satului Dzhankoy a fost avariat.Se iau măsurile necesare pentru eliminarea consecințelor sabotajului” a anunțat Ministerul rus al Apărării, citat de RIA. 3000 de persoane au fost evacuate pe o rază de 5 km în zona exploziilor, potrivit Tass. Cel puțin doi civili au fost răniți și mai multe case au fost arse, a declarat guvernatorul instalat de ruși în Crimeea, Serghei Aksionov.

Nou incident  la o bază aeriană militară din satul Gvardeyskoye, Crimeea

Potrivit presei ruse, un alt incident s-a petrecut marți la prânz la o bază aeriană militară din satul Gvardeyskoye din Crimeea, unde s-au auzit explozii și a fost observat un fum negru. Rușii susțin versiunea unui posibil atac cu drone asupra depozitului de muniții, relatează canalul de Telegram Nexta. Martorii susțin că o dronă a fost doborâtă deasupra bazei aeriene din Gvardeyskoye, potrivit unui canal rus de Telegram.

Pe acelaşi subiect

Ucrainenii jubilează și susțin că ei s-ar afla în spatele seriilor de atacuri din Crimeea

Ucrainenii sugerează că ei s-ar afla în spatele exploziilor, dar fără a-și asuma direct responsabilitatea. Mihail Podolyak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski a comentat seria de explozii puternice din Crimeea, spunând că e de-abia începutul. Biroul președintelui Ucrainei a sugerat că astfel de explozii se pot repeta în viitor din cauză că ocupanții nu respectă măsurile de siguranță.

”Această serie de explozii puternice este abia la început. Vă amintiți cum a spus Ministerul rus al Apărării că rușii pur și simplu nu știu să fumeze, nu știu să respecte normele de securitate în depozite? Prin urmare, cred că, pe baza nivelului de inteligență al armatei ruse, numărul acestor greșeli va crește, și da este în Crimeea”, a spus consilierul președintelui Ucrainei, citat de Unian.

Refat Chubarov, președinte al Mejlisului poporului tătar din Crimeea, a anunțat marți dimineață, conform Unian, o explozie la depozitul de muniții din satul Maiskoye, districtul Dzhankoy din Crimeea ocupată. Potrivit acestuia, ocupanții ruși au izolat zona pe o rază de 5 kilometri de epicentrul exploziilor, de unde este evacuată întreaga populație civilă. Liderul tătar a descris exploziile ca pe o ”lovitură” care se auzea ”de departe în stepă”, relatează BBC.

Operațiunea de ”demilitarizare” de către Forțele Armate ale Ucrainei va continua până la recuperarea completă a teritoriilor ucrainene, a anunțat marți și Andriy Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean, relatează Ukrinform. "Operațiunea de demilitarizare în stilul de înaltă precizie al Forțelor Armate ale Ucrainei va continua până la recuperarea completă a teritoriilor ucrainene. Soldații noștri sunt cei mai buni sponsori ai bunei noastre dispoziții. Crimeea este Ucraina", a scris Yermak pe Telegram.

Exploziile de la baza militară Saki din Crimeea au distrus cel puțin 8 avioane de luptă

Pe 9 august, lângă localitatea Novofedorovka din Crimeea, pe teritoriul aerodromului de la baza militară Saki a izbucnit o serie de explozii și un incendiu. În urma exploziilor aerodromul a fost scos din funcțiune, potrivit Unian. Imaginile din satelit au scos la iveală pagube semnificative, cel puțin opt avioane de război ar fi fost distruse.

Crimeea a fost anexată de Rusia la începutul lui 2014, iar când forțele ruse au declanșat o nouă invazie pe 24 februarie 2022, au folosit bazele din peninsulă pentru a captura zone mari din sudul Ucrainei. Ocupația rusă s-a extins în special în două regiuni sudice, Herson și Zaporojie, iar Ucraina a promis că va lansa o contraofensivă pentru a recuceri zonele aflate sub controlul Rusiei.

Deși Rusia susține că exploziile au fost accidentale, cauzate de neglijență, nu exista nicio îndoială că baza a fost atacată din cauza distrugerilor foarte precise, scrie BBC. Ministerul Apărării din Marea Britanie a declarat că exploziile au ”degradat semnificativ” capacitatea de aviație a flotei marinei ruse de la Marea Neagră.

Aceste explozii amintesc de o serie de atacuri recente proruse în spatele liniilor rusești în estul Ucrainei. Din luna iunie, forțele ucrainene au folosit lansatoare de rachete americane Himars pentru a lovi până la 50 de depozite de arme, potrivit ministrului Apărării. Au fost lovite și poduri din sudul țării, punând în pericol liniile de aprovizionare din Crimeea către Herson.

Capacitatea armatei ucrainene de a ajunge atât de departe în spatele liniilor inamice este o rușine semnificativă pentru ruși. Exploziile de la Saki au fost vizibile de pe plajele din apropiere, iar filmările postate ulterior pe rețelele de socializare arătau mulțimi de turiști care părăseau Crimeea, peste podul construit peste strâmtoarea Kerci. 

O unitate militară ucraineană de elită care operează în spatele liniilor inamice este responsabilă pentru exploziile din Crimeea

Un înalt oficial ucrainean a vorbit în The New York Times, sub protecția anonimatului, despre noile explozii din Crimeea. Oficialul susține că o unitate militară de elită ucraineană care operează în spatele liniilor inamice este responsabilă pentru explozii. Ministerul rus al Apărării a declarat că incidentul a fost un ”act de sabotaj”, potrivit agenției de știri de stat RIA Novosti.

Aparentele atacuri din această lună, care au folosit forțe infiltrate în spatele liniilor inamice, arată inventivitatea forțelor Ucrainei, scrie NYT. De când a început războiul, ei au adoptat tactici neconvenționale în speranța de a echilibra forțele, încercând în același timp să respingă atacurile unei armate ruse mult mai mari și mai bine echipate.

Varianta este susținută și de un popular canal ucrainean de Telegram. Citând surse apropiate administrației prezidențiale de la Kiev, canalul susține că atacurile din Crimeea sunt duse de agenți GUR, adică unitate militară de elită din cadrul Ministerului Apărării din Ucraina. Aceștia folosesc o metodă eficientă de sabotaj în Crimeea, drone cu focoase (n.r. încărcături explozibile) pentru a arunca în aer depozite de muniție, potrivit sursei citate. Canalul cu peste 600.000 de abonați mai spune că există peste 100 de grupuri de agenți infiltrați care operează în Rusia și care au fost create din 2014 încoace.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

crimeea rusia ucraina
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale....
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024