Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 174 LIVE TEXT. Rusia prelungeşte starea de urgenţă în Crimeea. FSB caută membri ai unei unităţi speciale ucrainene

Război Rusia - Ucraina, ziua 174 LIVE TEXT. Pe măsură ce războiul Rusia-Ucraina intră în cea de-a 174-a zi, forțele ucrainene au raportat bombardamente rusești și tentative de a prelua controlul asupra mai multor orașe din Est, un punct cheie al războiului de aproape șase luni. O unitate militară specială a Ucrainei ar fi "responsabilă" de exploziile din Crimeea din ultimele zile. Ministerul rus al Apărării a semnat contracte de stat pentru furnizarea de rachete balistice și sisteme de apărare aeriană în valoare de peste 8 miliarde de dolari, relatează CNN.

de Redactia Observator

la 16.08.2022, 22:50

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

UPDATE 22.50: Lupte grele în estul Ucrainei. Ucrainenii au respins un nou atac al rușilor

Tentativa rușilor de a pătrunde la nord de Sloviansk a fost zădărnicită, iar în sudul Donețkului se dau noi bătălii, anunță ucrainenii, potrivit CNN, citat de Mediafax. Forțele rusești au încercat să avanseze din nou de la nord de Sloviansk, dar ofensiva lor nu a avut succes și s-au retras, a anunțat armata ucraineană. Bătălia a avut loc în apropiere de Mazanivka, la granița dintre regiunile Donețk și Harkov, o zonă în care au avut loc primele tentative ale rușilor de a pătrunde în zonă, în urmă cu mai bine de 40 de zile, potrivit Statului Major General.

Un alt asalt rusesc în est a eșuat în ciuda sprijinului oferit de avioanele de luptă, a adăugat acesta. „În apropiere de Ivano-Dariivka, cu sprijinul aviației, inamicul a desfășurat acțiuni de asalt nereușite. Acesta a suferit pierderi și s-a retras", au mai spus ucrainenii. Luptele se desfășoară în acel district de mai bine de o lună. Ucrainenii spun că obiectivele rușilor rămân aceleași, aceștia fiind „concentrați pe desfășurarea unor acțiuni active de ofensivă și asalt în direcțiile Kramatorsk, Bakhmut și Avdiivka", a precizat Statul Major General. Bakhmut și Avdiivka se află la câțiva kilometri de linia frontului de câteva luni, dar rămân în mâinile ucrainenilor.

Pe acelaşi subiect

Ucrainenii spun că încercările rușilor de a avansa în zona Bakhmut au fost respinse. Între timp, rușii par să încerce să străpungă liniile ucrainene în sudul Donețk, între Pavlivka și Novomykhailivka, unde „ostilitățile continuă", potrivit Statului Major General. Mai la nord, în regiunea Harkov, aproape 20 de așezări au fost ținta unor atacuri, inclusiv câteva în apropierea graniței cu Rusia.

UPDATE 22.35: Rușii au început să fugă din Crimeea de teama exploziilor, susțin ucrainenii. Rușii pretind că este un fake news

Mai multe surse ucrainene relatează că rușii au început să fugă din Crimeea după exploziile de azi din districtul Dzhankoy, unde un depozit de muniții din satul Maiske a sărit în aer, și după exploziile de săptămâna trecută de la baza militară Saki.  Anton Gherașcenko, un consilier al ministrului ucrainean de interne, a distribuit pe contul său de Twitter un articol al agenției TASS cu mesajul: "38.297 de mașini au traversat podul Crimeea pe 15 august, relatează presa rusă de stat TASS, citând un departament rutier local. Este un număr record de mașini care au traversat podul într-o singură zi. Mă întreb dacă recordul va fi bătut astăzi".

UPDATE 21.35: Zelenski, Erdogan și Guterres se vor întâlni joi în Ucraina

Secretarul general al ONU Antonio Guterres se va deplasa joi în Ucraina unde va participa la o întâlnire cu preşedinţii ucrainean şi turc pentru a discuta mai ales despre exportul de cereale din porturile ucrainene, a anunţat marţi purtătorul său de cuvânt, citat de France Presse. "La invitaţia preşedintelui Volodimir Zelenski, secretarul general se va afla joi la Lvov pentru a participa la o întâlnire trilaterală cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi liderul ucrainean", a declarat Stephane Dujarric în timpul unei conferinţe de presă, precizând că Antonio Guterres va merge apoi la Odesa şi după aceea în Turcia.

UPDATE 21.23: Rusia prelungeşte starea de urgenţă în Crimeea. FSB caută membri ai unei unităţi speciale ucrainene

Starea de urgenţă a fost prelungită în regiunea Crimeea, anexată de Rusia, iar agenţi ai Serviciului rus de Securitate (FSB) caută membri ai unei unităţi de elită ucrainene suspectaţi de comiterea atacurilor recente, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate ruse, notează Mediafax. Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) suspectează că recentele atacuri din Crimeea au fost comise de o unitate de elită a armatei ucrainene. A fost declanşată o operaţiune de căutare a membrilor unităţii speciale ucrainene, au declarat marţi după-amiază oficiali ruşi citaţi de agenţia de presă Tass şi de publicaţia germană Frankfurter Rundschau.

În Crimeea au avut loc o serie de atacuri în ultimele săptămâni, la unităţi militare, depozite de armament, centrale electrice şi asupra infrastructurii feroviare, Rusia denunţând "acte de sabotaj". Starea de urgenţă în Crimeea, declarată la nivel zonal pe 9 august, a fost prelungită şi extinsă marţi de autorităţile ruse, în contextul atacurilor. Ucraina nu a recunoscut direct atacurile în Crimeea, dar a sugerat că ar putea fi opera armatei ucrainene. "Este vorba despre demilitarizare în acţiune. O readucere aminte a faptului că regiunea Crimeea ocupată de Rusia este afectată de explozii la depozite de muniţie şi pericole letale pentru invadatori şi hoţi", a declarat marţi Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii preşedintelui Volodimir Zelenski. Un alt oficial ucrainean a confirmat sub protecţia anonimatului, pentru cotidianul The Guardian, că în Crimeea acţionează agenţi ucraineni.

UPDATE 18.13: Rusia acuză sabotaje la centrala nucleară de la Kursk. ”Sabotori ucraineni au aruncat în aer şase turnuri de înaltă tensiune”

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a susţinut marţi că au existat trei acte de sabotaj asupra liniilor electrice ale centralei nucleare de la Kursk, situată în apropierea graniţei cu Ucraina, acţiuni pe care le-a atribuit unor grupuri ucrainene, relatează TASS. ”În districtul Kurchatov din regiunea Kursk, pe 4, 9 și 12 august, grupuri de sabotori ucrainene au aruncat în aer șase turnuri de linii electrice de înaltă tensiune (110, 330 și 750 KV), prin care Centrala Nucleară Kursk furnizează energie” afirmă FSB într-un comunicat citat de TASS.

UPDATE 17.45: Ministerul rus al Apărării, contracte de peste opt miliarde de dolari pentru furnizarea către armata rusă de rachete balistice și sisteme de apărare aeriană

Ministerul rus al Apărării a semnat contracte de stat pentru furnizarea de rachete balistice și sisteme de apărare aeriană în valoare de peste 8 miliarde de dolari, relatează CNN. Ministerul rus al Apărării a semnat marți contracte pentru fabricarea și furnizarea către armată de rachete balistice și sisteme de apărare aeriană, în valoare de peste 500 de miliarde de ruble (peste 8 miliarde de dolari).

Ministerul a semnat contracte pentru producția de rachete balistice intercontinentale (ICBM) Sarmat, sisteme de apărare aeriană S-500 și furnizarea de bombardiere Su-34 în cadrul forumului internațional Army 2022 Președintele rus Vladimir Putin a declarat în iunie că primul sistem de rachete balistice intercontinentale Sarmat va fi operațională la sfârșitul anului 2022, potrivit agenției de presă de stat TASS.

UPDATE 17.43: O unitate militară ucraineană de elită care operează în spatele liniilor inamice, "responsabilă" pentru exploziile din Crimeea

Un înalt oficial ucrainean a vorbit, sub protecția anonimatului, despre noile explozii din Crimeea în The New York Times. Oficialul susține că o unitate militară de elită ucraineană care operează în spatele liniilor inamice este responsabilă pentru explozii. Ministerul rus al Apărării a declarat că incidentul a fost un ”act de sabotaj”, potrivit agenției de știri de stat RIA Novosti.

Aparentele atacuri din această lună, care au folosit forțe infiltrate în spatele liniilor inamice, arată inventivitatea forțelor Ucrainei, scrie NYT. De când a început războiul, ei au adoptat tactici neconvenționale în speranța de a echilibra forțele, încercând în același timp să respingă atacurile unei armate ruse mult mai mari și mai bine echipate.

UPDATE 16.48: Ucrainenii susţin că agenţii GUR comit acte de sabotaj în Crimeea

Un canal ucrainean de Telegram susține, citând surse apropiate administrației prezidențialede la Kiev, că atacurile din Crimeea sunt duse de agenți GUR, adică agenți de informații din cadrul Ministerului Apărării din Ucraina.

Aceștia folosesc o metodă eficientă de sabotaj în Crimeea, drone cu focoase (n.r. încărcături explozibile) pentru a arunca în aer depozite de muniție, potrivit sursei citate. Canalul cu peste 600.000 de abonați mai spune că există peste 100 de grupuri de agenți infiltrați care operează în Rusia și care au fost create din 2014 încoace.

UPDATE 15.18: Putin acuză Statele Unite că vor prelungirea războiului din Ucraina şi destabilizarea Asiei

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat, marţi, Statele Unite că încearcă să prelungească războiul din Ucraina şi să destabilizeze situaţia în zona Asia-Pacific prin recenta vizită efectuată în Taiwan de Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, notează Mediafax. "Situaţia din Ucraina demonstrează că Statele Unite încearcă să prelungească acest conflict. Şi acţionează în acelaşi mod prin cauzarea unui potenţial conflict în Asia", a declarat Vladimir Putin, conform cotidianului Le Monde, în discursul rostit la Conferinţa pentru Securitate Internaţională de la Moscova.

Vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan se înscrie "într-o strategie conştientă care are rolul destabilizării situaţiei mondiale". "Este o demonstraţie impertinentă a lipsei de respect faţă de suveranitatea altor ţări şi faţă de obligaţiile internaţionale. A fost o provocare pregătită minuţios", a acuzat preşedintele Rusiei. "Aventura americană în Taiwan nu este doar vizita unui singur politician iresponsabil, ci face parte dintr-o strategie deliberată şi conştientă a Statelor Unite pentru destabilizarea şi deteriorarea situaţiei în regiune şi în lume", a insistat liderul de la Kremlin, citat de agenţia ANSA. China a organizat cele mai ample exerciţii militare în jurul Taiwanului ca reacţie la vizita la Taipei efectuată de Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor de la Washington. În plus, Beijingul a semnalat că manevrele militare în jurul Taiwanului vor deveni o rutină.

UPDATE 14.35: Letonia a livrat Ucrainei şase obuziere şi patru elicoptere

Ucraina a primit şase obuziere din Letonia, a anunţat ministrul ucrainean al apărării, potrivit DPA. "Împreună vom învinge!'', a scris Oleksii Reznikov pe Twitter, luni, referindu-se la cele şase obuziere americane autopropulsate M109.

De când a început invazia rusă, Ucraina a primit şapte tipuri diferite de obuziere cu calibru NATO de 155 de milimetri, înlocuind tunurile grele de fabricaţie sovietică, care sunt mai puţin precise şi pentru care stocurile de muniţie s-au redus. De asemenea, Letonia a livrat Ucrainei patru elicoptere de concepţie sovietică.

UPDATE 14.08: Explozii și fum negru la o bază aeriană militară din satul Gvardeyskoye

Un alt incident a fost semnalat la prânz la o altă bază aeriană militară din satul Gvardeyskoye, tot în Crimeea, potrivit canalului de Telegram al Nexta. Potrivit presei ruse, s-au auzit explozii și a fost observat un fum negru. Rușii susțin versiunea unui posibil atac cu drone asupra depozitului de muniții.

UPDATE 13.19: Forțele ruse ar fi ajuns la autostrada care leagă oraşele Marinka de Ugledar

Evgheni Poddubny, principalul corespondent de război al televiziunii de stat ruse, susţine pe canalul său de Telegram că forțele ruse au ajuns la autostrada care leagă oraşele Marinka de Ugledar în Doneţk.

"Astfel, pentru inamicul situat la vest de Donețk, posibilitățile de regrupare și aducere de muniție sunt semnificativ complicate" susţine Poddubny care vorbește și despre un atac asupra Nevelskoye, la aproximativ 7 km de satul satul Piski, despre care Ministerul Apărării din Rusia a anunțat pe 13 august că a fost cucerit de ruși. ''Înaintarea către Nevelskoye permite simultan trupelor noastre să se mute la Krasnohorivka, unde există o grupare impresionantă de trupe ucrainene'', potrivit lui Poddubny.

UPDATE 12.36: Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu declară că Rusia nu are nevoie să folosească arme nucleare în Ucraina

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat, marţi, în timpul unui discurs la conferinţa internaţională de securitate de la Moscova, că Rusia nu are nevoie să folosească arme nucleare în Ucraina, relatează Reuters. De asemenea, Şoigu a invocat faptul că Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie plănuiesc operaţiunile militare din Ucraina, iar NATO şi-a sporit desfăşurarea de trupe pe Flancul Estic şi în Europa Centrală ''de mai multe ori''.

Făcând referire la noul tratat de reducere a armelor nucleare New START, el a spus că negocierile pentru extinderea tratatului reprezintă obligaţii ale ambelor părţi, iar relaţiile dintre SUA şi Rusia în ceea ce priveşte tratatul nu sunt simple. Şoigu a adăugat că parteneriatul AUKUS dintre Australia, Marea Britanie şi SUA are potenţialul de a se dezvolta într-o ''alianţă politico-militară''.

UPDATE 11.53: Ruşii susţin că au spart apărarea ucraineană în oraşul Ugledar - ISW

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), rușii au avansat în Donbas spre Bakhmut și spre periferia Donețk, iar pe Frontul de Sud, centrala nucleară de la Zaporijie a fost din nou bombardată pe 15 august.

Pe 15 august, forțele ruse au încercat mai multe atacuri terestre limitate la nord-vest de Slovyansk, au efectuat mai multe operațiuni ofensive la est și sud-est de Siversk și la nord-est și sud-est de Bakhmut. Au continuat să desfășoare operațiuni ofensive la nord-vest, vest și sud-vest de orașul Donețk şi au organizat un asalt terestru limitat la nord de orașul Harkov. Forțele ruse și ucrainene au continuat să se acuze reciproc de bombardarea centralei nucleare Zaporojie, potrivit ISW. 

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse s-au retras în urma unor atacuri nereușite în direcția Mazanivka (24 km nord-vest de Slaviansk) și direcția Dolina (20 km nord-vest de Slaviansk). Ruşii au efectuat focuri de artilerie concentrate în Krasnopillya, Mazanivka, Hrushuvakha (30 km vest de Izium) și Asiivka (45 km nord-vest de Izium), dar fără a reuşi să străpungă apărarea ucraineană. Artileria rusă a continuat bombardamentele și atacurile de rutină în Slaviansk, la nord-vest de Izium și de-a lungul graniței Harkov-Donețk, inclusiv lângă Zalyman, Bohorodychne, Brazhkivka și Virnopillya.

Potrivit ucrainenilor, încercările rusești de a avansa către localităţile de la est și sud-est de Siversk au fost toate fără succes. Potrivit lui Ramzan Kadyrov, forțele speciale cecene "Akhmat” (SPETSNAZ) au reuşit câştiguri importante din punct de vedere strategic în jurul oraşului Siversk, dar fără să le specifice. A confirmat astfel că unitățile cecene încă operează pe axa Siversk-Lisichansk. Aviația rusă a atacat lângă Spirne și Pryshyb. 

Statul Major ucrainean a anunţat că forțele ruse s-au retras în pozițiile inițiale după ce au efectuat ofensive fără succes în direcțiile Soledar (10 km nord-est de Bakhmut), Kodema (20 km sud-est de Bakhmut) și Vershyna (15 km sud-est de Bakhmut).

Imagini geolocalizate difuzate de ruşi arată că unități de cazaci ruși neidentificate au avansat către fabrica de gips Knauf la sud-est de Soledar, unde s-au dus lupte violente în ultimele zile, iar ambasadorul Republicii Populare Lugansk în Rusia, Rodion Miroshnik, a spus că forțele ruse "curăţă" oraşul Soledar. Oficialii din Doneţk au susţinut că deţin controlul asupra fabricii Knauf încă de pe 5 august. Este probabil ca ruşii să exagereze amploarea progreselor făcute în Soledar. Potrivit ucrainenilor, ruşii au intensificat misiunile de recunoaștere în direcția Bakhmut și au efectuat atacuri aeriene în apropiere de Soledar și Yakolivka (la 16 km nord-est de Bakhmut). De asemenea, forțele ruse au continuat să bombardeze așezările în direcția Bakhmut, inclusiv orașul însuși.

Potrivit ucrainenilor, ruşii s-au retras după ce au lansat operațiuni ofensive nereușite pentru a îmbunătăți pozițiile tactice în jurul oraşelor Pisky, Pervomaiske, Nevelske și Staromykhailivka, toate situate la sud-vest de Avdiivka. Canale ruseşti de Telegram au anunţat că o brigadă din Donețk a împins forțele ucrainene spre Pervomaiske folosind grupuri de asalt de infanterie și sisteme MLRS, dar imagini geolocalizate arată că atât forțele ucrainene, cât și cele ruse sunt angajate în lupte de artilerie grea în jurul oraşului Avdiivka.

Un oficial din Doneţk, Daniil Bezsonov, a anunţat că forțele ruse au spart apărarea ucraineană în jurul localităţii Ugledar (Vuhledar), la aproximativ 50 km sud-vest de orașul Donețk, dar nu a oferit detalii concrete cu privire la avans. Forțele ruse și-au intensificat probabil atacurile în zonă într-un efort de a obține controlul asupra autostrăzii T0524 către orașul Donețk, scris ISW. Potrivit ruşilor, Batalionul 107 al forţelor din Doneţk înaintează în Mariinka, la aproximativ 22 km vest de orașul Donețk.

UPDATE 11.27: Soldaţii din Lugansk refuză se lupte în Doneţk - ISW

Soldaţi ai miliţiilor din Lugansk (LNR) au refuzat să continue lupta în regiunea Donețk și s-au plâns de ritmul obositor al ofensivelor în afara regiunii Lugansk, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). 

Mai multe canale ucrainene de Telegram au distribuit o filmare pe 15 august cu soldați din batalionul 2740 din Lugansk care refuză să lupte pentru Doneţk. Soldații susțin că ei au sărbătorit victoria pe 3 iulie, când forțele LNR au ajuns la granițele regiunii Lugansk și că munca lor este gata. Cel puțin un propagandist rus de război i-a criticat pe soldaţi pentru că au refuzat să lupte în regiunea Donețk. ISW nu a putut verifica în mod independent autenticitatea acelei filmări. 

Mesajul reflectă totuși o tendință de scădere a moralului şi a dorinţei de luptă a celor din Lugansk în războiul rusesc din Ucraina. Această tendință este deosebit de periculoasă pentru forțele ruse care încearcă să recruteze și mai mulți soldați din regiunea Lugansk pentru a compensa pierderile recente.

Şi soldaţii Doneţkului au făcut în trecut apeluri similare atunci când operau în regiunile Lugansk, Harkov și Herson. Asta ar arăta faptul că trupele proxy ale Rusiei din Ucraina nu sprijină pe deplin planurile expansive de invazie ale Kremlinului.

UPDATE 11.12: Flota rusă din Marea Neagră sprijină în continuare ofensiva terestră cu rachete de croazieră

Flota rusă din Marea Neagră continuă să utilizeze rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune pentru a sprijini ofensiva terestră din Ucraina, a declarat marţi Ministerul Apărării britanic, informează Reuters. Potrivit ministerului citat, flota rusă face eforturi în prezent pentru a exercita un control eficient pe mare.

Operaţiunile de patrulare sunt în general limitate la apele din jurul peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014, iar navele de suprafaţă ruse continuă să aibă poziţii extrem de defensive, indică buletinul informativ publicat pe Twitter de Ministerul Apărării de la Londra.

Eficienţa actuală limitată a flotei ruse subminează strategia Moscovei privind invazia, parţial întrucât ameninţarea portului ucrainean Odesa cu vehicule-amfibie este acum în general neutralizată, adaugă ministerul britanic.

UPDATE 11.00: Putin acuză SUA că încearcă să prelungească războiul

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, susține că Occidentul a transformat Ucraina în carne de tun și acuză Statele Unite că încearcă să prelungească conflictul ruso-ucrainean. Declarațiile liderului de la Kremlin, citate de agențiile TASS și Interfax, au fost făcute în cadrul Conferinței de securitate de la Moscova.

Liderul de la Kremlin susține că "situația din lume se schimbă, se conturează o ordine mondială multipolară. Din ce în ce mai multe țări și popoare aleg calea dezvoltării libere, suverane, pe baza identității, tradițiilor și a valorilor lor".

UPDATE 10.41: Ucraina anunţă că poate exporta din porturile sale trei milioane de tone de cereale luna viitoare

Ucraina poate exporta în septembrie trei milioane de tone de cereale din porturile sale şi în viitor ar putea exporta lunar patru milioane de tone de cereale, a anunţat marţi Iuri Vaskov, adjunctul ministrului Infrastructurii, transmite Reuters. Kievul a primit solicitări pentru ca 30 de nave să vină în Ucraina în următoarele două săptămâni pentru a exporta cereale, a precizat Vaskov.

De la debutul invaziei ruseşti din 24 februarie, exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut semnificativ, pentru că porturile de la Marea Neagră, principala rută pentru livrările de cereale ucrainene, au fost închise de o blocadă rusească, ceea ce a împins în sus preţurile mondiale la alimente şi a provocat temeri că vor exista întreruperi în aprovizionarea cu alimente în ţări din Africa şi Orientul Mijlociu.

La finele lunii trecute, s-a ajuns la un acord care a permis deblocarea porturilor ucrainene şi plecarea primelor nave care să transporte cereale.

UPDATE 09.56: Stația de transformare în flăcări, la Dzhankoy

Stația de transformare este în flăcări în Dzhankoy, au declarat agențiile de aplicare a legii pentru RIA Novosti. Șeful Crimeei, Aksyonov, a spus că a plecat la fața locului în satul Maiskoye, lângă Dzhankoy. Nu a oferit detalii.

"Dimineața a început cu explozii lângă Dzhankoy. Permiteți-mi să vă reamintesc încă o dată că Crimeea unei țări normale este despre Marea Neagră, munți, recreere și turism. Crimeea, ocupată de militanții ruși, este despre explozii de depozite și un pericolul tot mai mare de moarte pentru invadatori și hoți. Demilitarizarea în acțiune", a scris pe Twitter Mykhailo Podolyak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 09.50: Un depozit de muniții a explodat în nordul Crimeei

Un depozit de muniții a explodat în nordul Crimeei, relatează agenția de presă rusă TASS, citând administrația din localitatea Mayskoye. Canalul Nexta a distribuit pe Telegram imagini filmate de un martor care surprind o explozie în Mayskoye.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 09.07: Turcia afirmă că alte 5 nave de cereale părăsesc porturile ucrainene

Alte 5 nave au părăsit porturile ucrainene transportând porumb și grâu, trei de la Chornomorsk și două de la Pivdennyi, în cadrul unui acord de export de cereale negociat de ONU, a declarat marți Ministerul turc al Apărării.

Ministerul a adăugat că alte 4 nave cu destinația Ucraina urmau să fie inspectate marți de către centrul comun de coordonare, înființat de Rusia, Turcia, Ucraina și Națiunile Unite la Istanbul, anunță Reuters.

Una dintre navele care au plecat marți a fost Brave Commander, care transporta prima încărcătură de ajutoare alimentare umanitare cu destinația Africa din Ucraina de la invazia Rusiei, potrivit datelor Refinitiv Eikon.

UPDATE 08.36: Cinci străini sunt judecaţi drept mercenari de către separatiştii din Doneţk

Separatiştii susţinuţi de Moscova din estul Ucrainei au început luni procesul a trei britanici, un croat şi un suedez, toţi acuzaţi că au luptat alături de armata ucraineană, ceea ce ar putea duce la pedeapsa cu moartea, transmite AFP. "Curtea Supremă" din regiunea separatistă Doneţk a deschis un proces care îi priveşte pe John Harding, Andrew Hill, Dylan Healy, din Regatul Unit, precum şi pe croatul Vjekoslav Prebeg şi pe suedezul Mathias Gustafsson, a informat presa rusă.

Harding, Prebeg şi Gustafsson, luaţi prizonieri în zona portului ucrainean Mariupol, asediat şi bombardat săptămâni întregi de către armata rusă, riscă pedeapsa cu moartea, potrivit unei judecătoare citate de agenţia de presă TASS.

Conform agenţiei Ria-Novosti, cei trei sunt urmăriţi penal pentru tentativă de "preluare cu forţa a puterii" şi pentru "participare la un conflict armat în calitate de mercenari". Britanicul Andrew Hill este acuzat doar de activitate mercenară, în timp ce Dylan Healy este urmărit penal pentru că "a participat la recrutarea de mercenari" pentru Ucraina.

Instanţa a indicat că procesul celor cinci inculpaţi va fi reluat abia la începutul lunii octombrie, fără a oferi vreo explicaţie cu privire la motivele acestei întârzieri. Toţi au pledat nevinovaţi, potrivit presei ruse.

UPDATE 07.25: Rusia crede că este periculos ca AIEA să treacă prin Kiev pentru a vizita centrala nucleară Zaporojie

Orice misiune întreprinsă de agenţia nucleară a ONU pentru a inspecta centrala nucleară Zaporojie din Ucraina nu poate trece prin capitala Kiev deoarece este prea periculos, a declarat marţi un diplomat rus citat de agenţiile de presă de la Moscova, informează Reuters.

"Imaginaţi-vă ce înseamnă să se treacă prin Kiev, înseamnă să se ajungă la centrala nucleară prin linia întâi", a spus jurnaliştilor, conform RIA, Igor Vişnevetski, directorul adjunct al Departamentul de proliferare nucleară şi control al armelor din ministerul rus de externe. "Acesta este un risc uriaş având în vedere că forţele armate ale Ucrainei nu sunt toate formate în acelaşi mod".

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat luni, la New York, că secretarul general al ONU a evaluat că organizaţia are logistică şi capacitatea de securitate necesare pentru a putea sprijini orice misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala Zaporojie, controlată de forţele ruse.

Conform agenţiei de presă Tass, Igor Vişnevetski a mai declarat că o astfel de misiune nu are mandat pentru a aborda "demilitarizarea" centralei nucleare Zaporojie, aşa cum cere Kievul, deoarece se poate ocupa doar de "îndeplinirea garanţiilor AIEA"

07.00: Zelenski cere lumii să ''arată putere'' după bombardamentele din apropierea centralei nucleare Zaporojie

Ucraina a cerut noi sancţiuni împotriva Rusiei şi a subliniat consecinţele catastrofei de la cea mai mare centrală nucleară din Europa, unde au avut loc noi bombardamente în apropiere, potrivit Reuters. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a avertizat pe soldaţii ruşi că, dacă vor ataca locul din oraşul Enerhodar, acum controlat de ruşi, sau îl vor folosi ca bază pentru a trage, atunci vor deveni o ''ţintă specială''.

''Dacă prin acţiunile Rusiei se produce o catastrofă, consecinţele ar putea să-i lovească pe cei care pentru moment tac'', a spus el într-un discurs târziu, luni seara, cerând noi sancţiuni asupra sectorului nuclear al Rusiei. ''Dacă acum lumea nu dă dovadă de putere şi hotărâre pentru a apăra o centrală nucleară, va însemna că lumea a pierdut. Cedează şantajului nuclear. Şi acesta poate fi un precedent pe care îl vor vedea alţi terorişti. Mai există o şansă de a preveni această înfrângere'', a precizat preşedintele ucrainean. ''Trebuie să trecem de la discuţii şi apeluri la noi sancţiuni dure împotriva Rusiei, împotriva Rosatom şi a întregii industriei nucleare a statului terorist. Toate trupele ruse trebuie retrase imediat din fabrică şi din zonele învecinate fără nicio condiţie'', a cerut Zelenski.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 174 LIVE TEXT. Rusia prelungeşte starea de urgenţă în Crimeea. FSB caută membri ai unei unităţi speciale ucrainene