Antena LIVE

Curs valutar

Lovitură pe piața petrolului. Macron i-a spus lui Biden de față cu presa că țările din Golf nu pot crește producția de țiței

Președintele francez Emmanuel Macron a fost filmat de presă discutând cu Joe Biden despre producția mondială de petrol. Macron a dezvăluit o conversaţie cu liderul Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed, relatează Bloomberg.

De la 28.06.2022, 12:49
WhatsApp
Vezi și:

Emmanuel Macron a lăsat să transpire în presă o discuţie informală cu Joe Biden la summitul G7. Președintele francez i-a spus liderului american în timp ce cei doi erau filmați că șeicul Emiratelor Arabe Unite i-a transmis că cei doi principali exportatori de petrol ai OPEC pompează deja cât de mult petrol pot.

Emiratele Arabe Unite sunt la capacitate maximă de producție, iar Arabia Saudită poate crește imediat producția cu doar 150.000 de barili pe zi, i-a spus Macron președintelui Joe Biden, dezvăluind o conversație cu șeicul Mohammed bin Zayed. Comentariile au fost filmate la întâlnirea G7 din Bavaria, Germania.

Ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite, Suhail Al Mazrouei, a încercat imediat să clarifice comentariile, spunând că Abu Dhabi produce cantitatea maximă permisă de acordul său cu OPEC+. Respectivul acord expiră în următoarele luni.

Cifrele citate de Macron contrazic datele oficiale ale celor doi giganți energetici din Golful Persic și sugerează că rezervele de capacitate de producție de pe piețele globale de petrol sunt aproape epuizate, complicând eforturile de a renunța la petrolul rusesc din cauza războiului din Ucraina.

Pe acelaşi subiect

”MBZ (n. red. - liderul Emiratelor Arabe Unite) mi-a spus două lucruri. Primul, sunt la nivelul maxim (de producție de petrol). În al doilea rând, mi-a spus că saudiții pot crește puțin producția, cu 150.000 de barili pe zi. Nu au capacități uriașe” care pot fi activate în mai puțin de șase luni, a spus Macron. 

SUA contau pe Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite pentru a reduce prețurile la pompă

Joe Biden conta pe Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite pentru a atenua criza energetică și creșterea prețurilor la pompă. Au fost singurele două națiuni OPEC percepute ca având capacitate extra de producție, susțin experții. Dezvăluirea lui Macron înseamnă că SUA trebuie să producă cât mai repede mai mult petrol sau criza energetică se va agrava. 

Al Mazrouei a comentat pe Twitter că Emiratele Arabe Unite ”produc capacitatea maximă în baza acordului cu OPEC+” de 3,168 milioane de barili pe zi. Pragul stipulat într-un acord OPEC+ rămâne în vigoare până la sfârșitul anului, a spus el. Biden urmează să viziteze Orientul Mijlociu luna viitoare, o încecare de a controla creșterea prețurilor la combustibil.

Prețul petrolului a crescut cu peste 60% în acest an, deoarece producția de țiței și instalațiile de rafinare din întreaga lume nu reușesc să țină pasul cu cererea de combustibil din redresarea post-pandemie. În plus, interdicția petrolului rusesc din cauza invadării Ucrainei poate duce la cea mai mare întrerupere a aprovizionării din ultimele decenii, scrie Bloomberg.

Totuși, datele de la Agenția Internațională pentru Energie din Paris sugerează că cele două țări arabe au o capacitate extra de producție mai mare, totalizând aproximativ 2,8 milioane de barili pe țiței pe zi. Arabia Saudită a susținut doar 11 milioane de barili pe zi pentru o perioadă prelungită, sub limita anunțată de aproximativ 12 milioane pe zi.

Preţurile petrolului au crescut luni cu peste 2%

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut luni cu 2,56 dolari, sau cu 2,3%, la 115,68 dolari pe baril până la ora 17:56 GMT (20:56 ora României), în timp ce preţul ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate a crescut cu 2,51 dolari, sau cu 2,3%, la 110,14 dolari pe baril, potrivvit Reuters. Perspectiva unor livrări şi mai strânse planează asupra pieţei, în timp ce guvernele occidentale caută modalităţi de a limita capacitatea Rusiei de a-şi finanţa războiul în Ucraina.

G7 s-a angajat luni că va fi alături de Ucraina ”atât timp cât va fi nevoie”, promiţând că va accentua presiunea asupra finanţelor Rusiei cu noi sancţiuni care includ o propunere de a limita preţul petrolului rusesc. Comunitatea internațională ar trebui să exploreze toate opțiunile pentru a atenua  criza energetică inclusiv discuții cu țări producătoare precum Iran și Venezuela, a declarat luni un oficial al președinției franceze, potrivit Reuters.

G7 analizează ideea unui plafon de preţ pentru petrolul rusesc

Grupul celor şapte state puternic industralizate lucrează pentru introducerea unui plafon de preţ pentru petrolul rusesc, au declarat luni, pentru Bloomberg, mai mulţi oficiali americani, adăugând însă că nu există încă un acord ferm asupra reducerii unei surse importante de venituri pentru Vladimir Putin.

Potrivit unor surse citate de Bloomberg, negociatorii (în special cei din SUA şi Italia) caută un sistem care ar limita fluxul de bani spre Rusia, dar ar permite ca petrolul rusesc să fie în continuare disponibil pentru marii cumpărători, precum China şi India, în ideea de a evita noi şocuri de preţuri.

Cu toate acestea, detaliile cu privire la cum anume ar urma să fie implementat plafonul de preţ şi care ar urma să fie acesta nu se aşteaptă să fie rezolvate la summitul liderilor din G7. În schimb, liderii vor cere miniştrilor de Finanţe să pună la punct detaliile în săptămânile şi lunile următoare, a declarat un oficial de rang înalt din Administraţia Biden.

SUA au sugerat că acest plafon ar putea să funcţioneze prin impunerea de restricţii asupra asigurării şi altor servicii necesare pentru a putea transporta petrol rusesc.

Mecanismul ar permite livrarea petrolului rusesc dacă acesta ar fi vândut la un preţ mai mic decât plafonul convenit. O astfel de abordare ar cere ca Uniunea Europeană să regândească sancţiunile care tocmai au fost convenite luna trecută, după mai multe săptămâni de negocieri. De asemenea, este neclar cât de eficient ar fi acest concept, în condiţiile în care un oficial a apreciat că sancţiunile anunţate de UE ar putea avea un impact mai mare. În plus, există foarte mult scepticism pe pieţele petroliere cu privire la cum ar putea funcţiona un plafon de preţ.

Summitul de trei zile al G7, care se va încheia marţi, se desfăşoară într-un context dificil pentru economia mondială, care se confruntă cu o criză energetică şi cu o explozie a preţurilor la produsele alimentare, generând o inflaţie în Occident, inedită în ultimele decenii, relatează Reuters. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

petrol rusia opec sua emmanuel macron joe biden
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025