Antena Meniu Search
x

Rusia devine cel mai mare furnizor de petrol al Chinei. Putin a vândut țiței la preț redus către Beijing

Rusia a devenit în mai cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, întrecând Arabia Saudită care a coborât acum pe locul doi, relatează BBC. Exporturile de petrol rusesc către China au crescut cu 55% în ultimul an.

de Redactia Observator

la 20.06.2022, 14:38

Rusia devine cel mai mare furnizor de petrol al Chinei. Putin a vândut țiței la preț redus către Beijing
Rusia devine cel mai mare furnizor de petrol al Chinei. Putin a vândut țiței la preț redus către Beijing - Profimedia

Rusia a devenit cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, după ce Putin a vândut țiței la preț redus către Beijing, în contextul sancțiunilor occidentale impuse din cauza războiului din Ucraina. Importurile de petrol rusesc au crescut cu 55% față de anul trecut.

În luna mai exporturile către China au ajuns la un nivel record, Rusia înlocuind Arabia Saudită ca cel mai mare furnizor al Chinei. China a intensificat achizițiile de petrol rusesc, în ciuda cererii reduse cauzate de lockdown-uri și de încetinirea economiei. În februarie, China și Rusia au declarat că prietenia lor nu are limită.

Și companiile chineze, Sinopec și Zhenhua Oil, administrate de stat, și-au mărit achizițiile de țiței rusesc în ultimele luni, după ce ruşii le-au oferit reduceri mari. Cumpărătorii din Europa și SUA au evitat petrolul rusesc, în conformitate cu sancțiunile impuse din cauza războiului din Ucraina.

China a importat prin conducta din Siberia de Est și prin transporturi pe mare aproape 8,42 milioane de tone de petrol în luna mai, potrivit datelor Administrației Generale a Vămilor din China. Arabia Saudită - în trecut cea mai mare sursă de petrol brut a Chinei - a căzut pe locul doi cu 7,82 milioane de tone. În martie, SUA și Marea Britanie au anunţat că interzic petrolul rusesc. Şi Uniunea Europeană depune eforturi pentru a pune capăt dependenței de gazul rusesc.

Pe acelaşi subiect

Putin câștigă mai mult din vânzarea de petrol decât cheltuiește pe războiul din Ucraina

Exporturile de energie reprezintă o sursă vitală de venituri pentru Rusia, dar este probabil ca această mișcare să aibă un impact asupra consumatorilor occidentali. Săptămâna trecută, un raport al Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat a anunţat că Rusia a câștigat aproape 100 de miliarde de dolari din exporturile de combustibili fosili în primele 100 de zile de război, în ciuda unei scăderi a exporturilor în luna mai. Statisticile arată că între ianuarie și aprilie 2022, Rusia a vândut europenilor cu 14% mai mult țiței, de la 740.000 la 857.000 barili pe zi, potrivit The Economist.

Uniunea Europeană a reprezentat 61% din aceste importuri, în valoare de aproximativ 59 de miliarde de dolari. Pe total, exporturile de petrol și gaze rusești sunt în scădere, iar veniturile Moscovei din vânzarea de energie au scăzut, de asemenea, de la un vârf de peste 1 miliard de dolari pe zi în luna martie. Cu toate astea, veniturile din combustibili fosili au depășit totuși costul războiului din Ucraina în primele 100 de zile.CREA estimează că Rusia cheltuiește în jur de 876 de milioane de dolari pe zi pentru războiul din Ucraina.

Potrivit datelor recente, China a importat în luna mai 260.000 de tone de țiței iranian. China a continuat să cumpere petrol iranian, în ciuda sancțiunilor americane asupra Teheranului.

Rusia ar putea obţine în acest an 285 de miliarde de dolari din petrol şi gaze, cu o cincime peste 2021

Rusia continuă să câştige miliarde de dolari din vânzările de petrol, gaze și alte mărfuri. Sancțiunile nu au oprit banii să intre în conturile Rusiei. Veniturile din petrol și gaze ar putea fi de aproximativ 285 de miliarde de dolari în acest an, depășindu-le pe cele din 2021 cu mai mult de o cincime. Acest lucru se datorează unei creșteri a prețurilor la carburanți determinată parțial de războiul din Ucraina, arată o analiză Bloomberg.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri externe » Rusia devine cel mai mare furnizor de petrol al Chinei. Putin a vândut țiței la preț redus către Beijing