Macron vrea să îi retragă lui Putin Legiunea de Onoare după ce i-a oferit-o lui Zelenski. Cei doi s-au îmbrăţişat îndelung. VIDEO
Preşedintele francez Emmanuel Macron nu a exclus să retragă Legiunea de Onoare acordată de predecesorul său Jacques Chirac preşedintelui rus Vladimir Putin în 2006, explicând, totodată, că doreşte să aleagă "momentul potrivit pentru a face asta", relatează AFP.
De Redactia Observator la 10.02.2023, 11:08Şeful statului francez i-a înmânat miercuri seară preşedintelui Volodimir Zelenski Marea Cruce a Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincţie pe care un preşedinte francez o poate decerna unui omolog. Cu această ocazie cei doi s-au îmbrăţişat îndelung la Palatul Elysee. "Un omagiu Ucrainei şi poporului său. Omagiu ţie, dragă Volodimir, pentru curajul şi angajamentul tău", a scris pe Twitter şeful statului francez.
Întrebat de presă la finalul summitului european de la Bruxelles, în cursul nopţii de joi spre vineri, Emmanuel Macron a explicat că această distincţie este "un element de justiţie şi de recunoaştere din partea ţării noastre" în ceea ce îl priveşte pe preşedintele ucrainean.
Ceremonia informală de remitere a Legiunii de Onoare lui Volodimir Zelenski la Palatul Elysee, de unde Emmanuel Macron a postat o filmare pe Twitter, a reanimat cererile ca Franţa să îi retragă această distincţie lui Vladimir Putin.
În 2006, Jacques Chirac i-a înmânat preşedintelui rus Marea Cruce a Legiunii de Onoare. Decizia stârnit imediat polemică. Organizaţia Reporteri fără Frontiere a încercat în special în instanţă, dar fără succes, să-l priveze de ea pe liderul de la Kremlin.
- Cât de realiste sunt aşteptările lui Zelenski după mini-turneul european. Liderul de la Kiev vrea "aripi pentru...
- Turul lui Zelenski în Europa nu încântă pe toată lumea. Meloni e nemulțumită că Macron l-a invitat la Paris,...
- Volodimir Zelenski, ovaţionat în Parlamentul European: "Vă apărăm. O Ucraină victorioasă va face parte din...
Subliniind că este o "problemă simbolică, dar importantă", preşedintele Macron a spus: "Nu îmi interzic nimic (...), dar nu este o decizie pe care să o iau astăzi". Aceste decizii "sunt întotdeauna pline de semnificaţii şi cred că trebuie ales momentul potrivit pentru a face asta", a mai spus şeful statului francez, potrivit AFP.
Zelenski spune că are o relaţie complicată cu Germania şi tot timpul "trebuie să-l convingă" pe Scholz să ajute Ucraina
În timp ce are o relaţie apropiată cu liderul francez, nu este la fel şi cu liderul de la Berlin. Volodimir Zelenski a descris relaţia sa cu Germania ca fiind una cu suişuri şi coborâşuri, spunând, într-un interviu acordat publicaţiei Der Spiegel, că "trebuie să-l convingă în mod constant" pe cancelarul german Olaf Scholz să ajute Ucraina spre binele Europei, relatează Reuters.
"Trebuie să fac presiuni pentru a ajuta Ucraina şi să-l conving constant că acest ajutor nu este pentru noi, ci pentru europeni", a declarat Zelenski pentru Der Spiegel. "Relaţia noastră cu Germania merge în valuri, este în sus şi în jos", spune liderul de la Kiev.
Zelenski este recunoscător Germaniei că a trimis sistemele de apărare aeriană IRIS-T, despre care a spus că au salvat vieţi, dar a dezvăluit că dezbaterea privind trimiterea de tancuri a readus relaţia cu Berlinul într-o "fază dificilă".
Chiar şi înainte de decizia Germaniei de la sfârşitul lunii ianuarie de a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, Germania era al doilea cel mai mare donator de echipamente militare pentru Ucraina, după Statele Unite, potrivit Institutului Kiel pentru Economie Mondială. Dar timpul necesar pentru luarea deciziilor privind trimiterea de echipamente, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană IRIS-II şi vehicule de luptă pentru infanterie Marder, a provocat critici din partea unor aliaţi, notează Reuters.
Scholz a criticat competiţia publică dintre unele ţări cu privire la cine poate livra arme mai multe şi mai bune, spunând că deciziile trebuie luate în mod confidenţial şi comunicate împreună.