Antena Meniu Search
x

Volodimir Zelenski, ovaţionat în Parlamentul European: "Vă apărăm. O Ucraină victorioasă va face parte din UE". Ce şanse sunt să primescă avioane

Volodimir Zelenski a fost ovaţionat în picioare la Bruxelles, în Parlamentul European, unde şi-a început discursul cu cuvintele "Slava Ucraini!” sau "Glorie Ucrainei!". Președintele Ucrainei a făcut un tur de forţă pe axa Londra - Paris - Bruxelles pentru a cere mai multe arme cu care să lupte împotriva Rusiei. Deşi premierul britanic Rishi Sunak nu a exclus ieri o livrare de avioane de luptă, ministrul britanic al Apărării a spus că nu va exista un transfer imediat de avioane de luptă în Ucraina. Ben Wallace spune că este "mai realist și mai productiv" un scenariu pe termen lung. Între timp, premierul olandez Mark Rutte a spus la BBC că Occidentul trebuie să se asigure că nu riscă "o confruntare directă în temeiul articolului 5 între NATO și Rusia" din cauza livrării de avioane.

de Redactia Observator

la 09.02.2023, 15:29

Zelenski în Parlamentul European: Vă apărăm; O Ucraină victorioasă va face parte din UE
Zelenski în Parlamentul European - Profimedia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns astăzi la Bruxelles unde s-a adresat Parlamentului European. Liderul de la Kiev face presiuni asupra statelor membre UE pentru a-i livra mai multe arme şi avioane de luptă. Miercuri seară, Volodimir Zelenski a ajuns la Paris, unde s-a întâlnit cu Emmanuel Macron şi Olaf Scholz. Discuţiile au vizat furnizarea de arme, necesare, spune el, pentru a pune capăt luptelor. Totul în contextul în care Rusia a început o ofensiva majoră în regiunea Lugansk care ar putea escalada în perioada următoare. 

Zelenski a declarat la Bruxelles, în plenul Parlamentului European, că apărarea teritoriului ucrainean împotriva invaziei ruse reprezintă de asemenea şi apărarea Europei. "Ne apărăm împotriva celei mai antieuropene forţe din lumea modernă", a declarat el.  "Ne apărăm, vă apărăm", a adăugat el. Zelenski şi-a mai exprimat convingerea că ţara sa se va alătura Uniunii Europene după ce va ieşi victorioasă din războiul cu Rusia. 

În acelaşi timp, el a mulţumit Parlamentului European pentru ajutorul pe care Ucraina îl primeşte din partea UE pentru a se apăra împotriva invaziei ruse. Zelenski a fost aclamat de eurodeputaţi, care l-au aplaudat în picioare în plenul PE, înaintea discursului său. Unii au purtat culorile albastru şi galben ale drapelului ucrainean.

Zelenski: Rusiei nu trebuie să i se permită să ne fure Europa

Pe acelaşi subiect

Președintele Ucrainei a declarat în plenul Parlamentului European că "indiferent cine suntem... luptăm mereu împotriva lipsei de respect. Precondiția este pacea și securitatea. Acestea nu sunt garantate dacă "nu învingem forța anti-europeană care încearcă să ne fure tuturor Europa". Zelenski a îndemnat UE să nu se abată din sprijinul ei pentru Ucraina. Liderul de la Kiev a mai spus cu convingere că "Ucraina va deveni membră a Uniunii Europene - o Uniune Europeană care câștigă".

Zelenski a primit un steag al Uniunii Europene în Parlamentul European, la Bruxelles

El a fost primit şi de preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Preşedintele ucrainean a prmit un steag al Uniunii Europene pe care l-a ţinut împreună cu Metsola, în aplauzele eurodeputaţilor. ''Acest parlament a fost alături de Ucraina din prima zi şi vom confirma astăzi (joi - n.r.) că vom continua să fim alături de Ucraina până la victorie'', a declarat Metsola în faţa presei, cu puţin înainte de sosirea lui Zelenski.

După vizite la Londra şi Paris în urmă cu o zi, Zelenski participă joi în capitala Belgiei la un summit al şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, cărora le va cere să livreze Kievului avioane de luptă pentru a face faţă avansului armatei ruse. Deşi e puţin probabil ca Zelenski să plece de la Bruxelles cu promisiuni imediate la solicitările sale, vizita îi oferă şansa să îşi susţină cauza în persoană în faţa liderilor din UE pentru prima dată de la începutul invaziei ruse din Ucraina, la 24 februarie anul trecut. 

Occidentul nu trebuie să rişte un război cu Rusia din cauza livrării de avioane Ucrainei, avertizează Rutte

Premierul olandez Mark Rutte a avertizat joi, la Bruxelles, că este necesar ca Occidentul să se asigure că nu riscă un război cu Rusia înainte de a livra avioane de vânătoare Ucrainei, relatează BBC. "Acest tip de decizie trebuie să fie luată cu uşile închise, pentru că sunt multe subiecte sensibile de discutat, avantaje şi dezavantaje", a spus Rutte. "Trebuie să  fi absolut sigur că nu activezi Articolul 5 cu privire la o confruntare directă între NATO şi Rusia", avertizează el.

Articolul 5 al Tratatului NATO prevede că "un atac armat asupra unuia sau mai multor" state membre "este considerat un atac împotriva tuturor" statelor membre ale NATO. "Toate aceste lucruri trebuie să fie evaluate, iar după ce ajungi la concluzii le poţi anunţa lumii", declară el. "Aşa că nu am să speculez. Eu am ideea mea despre asta, dar nu vrem ca Rusia să ştie mai mult decât trebuie", a spus Rutte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Volodimir Zelenski, ovaţionat în Parlamentul European: "Vă apărăm. O Ucraină victorioasă va face parte din UE". Ce şanse sunt să primescă avioane