MAE: Formularul PLF și test negativ la Covid, obligatorii de duminică la intrarea în Grecia
Ministerul Afacerilor Externe precizează că autorităţile elene au revizuit condiţiile de intrare în Republica Elenă, în contextul pandemiei de COVID-19. Astfel, începând cu data de 19 decembrie, ora 06.00, şi până la data de 10 ianuarie 2022, intrarea pe teritoriul Greciei va fi permisă cu respectarea anumitor condiții. Vezi în articol care sunt.
De Ana Maria Ghiarasim la 18.12.2021, 18:10Potrivit un comunicat MAE, persoanele care vor să intre în Grecia trebuie să completeze formularul PLF (Passenger Locator Form) cu cel puţin 24 de ore înaintea începerii călătoriei, indiferent de statul de provenienţă şi prezentarea unui certificat care atestă rezultatul negativ al unui test pentru infecţia cu virusul SARS CoV-2.
O altă condiţie de intrare pe teritoriul Greciei este „prezentarea, la intrarea pe teritoriul elen, a unui certificat care atestă rezultatul negativ al unui test pentru infecţia cu virusul SARS CoV-2. Testul poate fi de tip PCR, efectuat în ultimele 72 de ore înainte de intrarea pe teritoriul elen, sau antigen (rapid), efectuat cu 24 de ore înainte de intrarea pe teritoriul elen. Ambele tipuri de teste trebuie efectuate în laboratoare de referinţă din statul de origine sau de tranzit, ori în laboratoare publice sau private, certificate de autoritatea naţională din statul respectiv.
Documentul care atestă rezultatul testării negative poate fi redactat în limbile greacă, engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă sau rusă şi trebuie să includă numele şi prenumele persoanei, aşa cum este menţionat în documentul de călătorie (paşaport), arată comunicatul de presă al MAE.
Conform sursei citate, sunt exceptaţi de la obligativitatea prezentării unui certificat care atestă rezultatul negativ al unui test pentru infecţia cu virusul SARS CoV-2 minorii cu vârsta de până în 5 (cinci) ani.
- Formularul digital PLF înlocuieşte declaraţia epidemiologică. Noi condiţii de intrare în România, de luni
- Grecia impune tuturor călătorilor teste PCR negative la sosirea în țară, după o decizie similară a Italiei....
- Director de liceu atacat şi încătuşat de 11 persoane anti-vacciniste care se opuneau testării elevilor, într-un...
Formularul PLF este accesibil la https://travel.gov.gr/#/
Totodată, persoanele care intră pe teritoriul Republicii Elene şi sunt diagnosticate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 la testările rapide efectuate, algoritmic, la punctele de control al trecerii frontierei sau cele care se infectează în timpul şederii pe teritoriul elen vor fi supuse măsurii carantinei pentru o perioadă de 10 zile (în cazul persoanelor nevaccinate), respectiv pentru o perioadă de 7 zile (în cazul persoanelor vaccinate cu schema completă, cu condiţia trecerii unui număr de 14 zile de la ultima doză/doza unică) la reşedinţă sau în locaţii anume desemnate.
Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena 00302106710035 şi Consulatului General al României de la Salonic 00302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă 00306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic 00306946049076.
MAE mai recomandă consultarea paginilor de internet: https://www.mae.ro/node/51914, http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro.
Ce este formularul PLF (Passenger Locator Form)
Formularul Passenger Locator Form - PLF, care a devenit obligatoriu și în România, conţine următoarele informații: numele şi prenumele, datele de identificare şi de contact; țara, regiunea şi localitatea de unde călătoreşte spre România, inclusiv cele tranzitate; localitatea şi adresa de destinaţie în România; mijlocul de transport cu care călătoreşte spre România; data intrării în România; datele minorilor însoţitori, dacă este cazul.
Formularul se completează cu maximum 24 de ore înainte de a intra în România şi va fi verificat odată cu cartea de identitate sau a paşaportului în sistemul informatic al Poliţiei de Frontieră
Persoanele care se prezintă la punctele de trecere a frontierei fără formular vor avea obligativitatea de a-l completa într-un termen de 24 de ore. Cei care nu completează documentul riscă o amendă cuprinsă între 2.000 de lei și 3.000 de lei.