Marea Britanie furnizează Ucrainei arme antitanc să se apere de o invazie, într-o confruntare cu Rusia
Marea Britanie furnizează Ucrainei rachete antitanc cu rază scurtă de acțiune pentru autoapărare, după ce Rusia a concentrat aproximativ 100.000 de soldați la granița sa, a declarat secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, potrivit BBC.
De Iulia Iancu la 19.01.2022, 13:47Ben Wallace a anunțat că vor fi trimise în Ucraina trupe britanice pentru a-i instrui pe soldații ucraineni, susținând că există „motive legitime și reale de îngrijorare” că trupele ruse ar putea pune la cale o invazie. Pe de altă parte, Rusia neagă orice plan de invazie și acuză Occidentul de agresiune.
Zeci de trupe britanice se află în Ucraina din 2015 pentru a ajuta la pregătirea forțelor armate locale, iar Marea Britanie și-a luat, de asemenea, angajamentul de a ajuta la reconstruirea marinei ucrainene după invazia Crimeei de către Rusia în 2014.
Dar Wallace a spus că Regatul Unit va oferi un ajutor suplimentar în urma „comportamentului din ce în ce mai amenințător” al Rusiei.
Este alegerea președintelui Putin dacă alege diplomația sau conflictul
- Rusia nu îşi mai ascunde acţiunile agresive. Moscova recunoaşte că are mobilizate trupe la graniţa cu Ucraina...
- Xi Jinping atrage atenţia asupra "consecinţelor catastrofale" pe care le-ar avea o confruntare mondială
- Germania sprijină Ucraina şi îi garantează securitatea. Berlinul are în plan un ”dialog serios” cu Rusia
Primul lot de arme a fost trimis luni, deși secretarul apărării nu a precizat despre ce fel de ehipamente este vorba. „Ucraina are tot dreptul să-și apere granițele și acest sprijin îi sporește și mai mult capacitatea de a face acest lucru. Permiteți-mi să fiu clar: acest sprijin este pentru capacități de arme cu rază scurtă și clar defensive; nu sunt arme strategice și nu reprezintă nicio amenințare pentru Rusia; trebuie să le folosească în autoapărare. Ne dorim să fim prieteni cu poporul rus, așa cum am fost de sute de ani. Și există o lume în care putem stabili o relație reciproc avantajoasă cu Rusia. Încă am speranța că diplomația va prevala. Este decizia președintelui Putin dacă alege diplomația și dialogul, sau conflictul și sancțiunile”.
Ambasadorul ucrainean la Londra a salutat decizia Marii Britanii de a trimite arme și trupe suplimentare, dar a declarat pentru BBC că cea mai mare problemă este că nu sunt încă membri ai NATO. „Am vrut să fim în NATO... ne confruntăm singuri cu cea mai mare armată din Europa”, a spus Vadym Prystaiko.