Antena Meniu Search
x

Rusia nu îşi mai ascunde acţiunile agresive. Moscova recunoaşte că are mobilizate trupe la graniţa cu Ucraina şi ameninţă cu represalii militare

Rusia nu îşi mai ascunde acţiunile agresive din regiunea noastră. Pentru prima dată Moscova a recunoscut că are trupe mobilizate la graniţa cu Ucraina şi nu intenţionează să le retragă. Confirmarea vine de la purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin. Acesta spune chiar că ţara sa este gata să treacă la represalii, dacă NATO va continua să se extindă.

de Simona Moloiu

la 17.01.2022, 19:52

Rusia nu îşi mai ascunde acţiunile agresive. Moscova recunoaşte că are mobilizate trupe la graniţa cu Ucraina şi ameninţă cu represalii militare
- Profimedia

După un an de negări, Rusia recunoaşte ceva ce ştia deja toată lumea, prin vocea unuia dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Vladimir Putin, purtătorul său de cuvânt, Dimitri Peskov.

"Avem trupe pe teritoriul nostru, lângă graniţa cu Ucraina şi ni se pare necesar să le ţinem acolo din cauza situaţiei extrem de tensionate şi a mediului foarte neprietenos creat de diferitele exerciţii ale NATO, avioanele de luptă, avioanele de spionaj ale NATO, a infrastructurii NATO care e mobilizată lângă graniţele noastre", spune Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Peskov spune şi că răbdarea Rusiei a ajuns la final. Neagă că ţara sa ar urma să invadeze Ucriana, dar pare totuşi să pregătească justificarea pentru cazul în care o va face - şi anume refuzul NATO de a accepta condiţiile Kremlinului.

"Nimeni nu ameninţă pe nimeni cu o acţiune militară, ar fi o nebunie să facă asta, dar suntem gata să trecem la represalii militare dacă NATO va continua să se extindă", mai spune Peskov.

Pe acelaşi subiect

Însă, în ultimele zile Rusia a început un transport uriaş de tehnică militară din estul îndepărtat spre Ucraina, pentru ca militarii mobilizaţi aici să aibă la dispoziţie tot ce au nevoie în cazul în care Vladimir Putin dă semnalul invaziei. Pentru a-şi consolida prezenţa pe flancul estic al NATO, Rusia a adus nave de desant şi în Marea Baltică. Printre ele cea mai nouă şi puternic înarmată din marina rusă, care poate lua la bord un batalion dotat cu 13 tancuri, 40 de transportoare şi patru elicoptere de atac.

Deloc întâmplător, Statele Unite fac şi ele o demonstraţie de forţă. Una dintre cele mai puternice arme din arsenalul Marinei SUA a făcut o escală în Guam în weekend. USS Nevada este submarin cu propulsie nucleară, care transportă 20 de rachete balistice Trident și zeci de focoase nucleare, şi care nu a fost văzut până acum public decât de două ori în ultimii 30 de ani.

"Sprijinul neîntrerupt, pe care submarinele noastre nucleare de primă clasă îl oferă în apărarea naţiunii noastre, este critic", spune amiralul Jeffrey Jablon, comandant USS Nevada.

Presa americană scrie că etalarea submarinului nuclear poate fi interpretată ca un mesaj de reasigurare pentru aliaţi şi ca un avertisment adresat inamicilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Rusia nu îşi mai ascunde acţiunile agresive. Moscova recunoaşte că are mobilizate trupe la graniţa cu Ucraina şi ameninţă cu represalii militare