Antena Meniu Search
x

Xi Jinping atrage atenţia asupra "consecinţelor catastrofale" pe care le-ar avea o confruntare mondială

Preşedintele chinez Xi Jinping a avertizat luni că o confruntare globală între marile puteri ar putea avea "consecinţe catastrofale", într-un discurs susţinut la Forumul Economic Mondial de la Davos, în Elveţia, potrivit AFP, citat de Agerpres.

de Redactia Observator

la 17.01.2022, 18:09

Xi Jinping atrage atenţia, la Davos, asupra "consecinţelor catastrofale" pe care le-ar avea o confruntare mondială
- Profimedia

Forumul de la Davos, mult timp considerat locul suprem de întâlnire între mediile de afaceri şi responsabili politici sau reprezentanţi ai societăţii civile, are loc online din cauza pandemiei de COVID-19. În 2017, liderul chinez a fost în centrul atenţiei la Davos atunci când, în mod neaşteptat, a lăudat liberul-schimb şi globalizarea, în momentul în care instalarea la putere a lui Donald Trump în SUA stârnea temeri privind o revenire a protecţionismului.

Luni, Xi Jinping s-a prezentat din nou ca apărător al multilateralismului şi a atras atenţia asupra tensiunilor la nivel mondial. "Istoria a dovedit de nenumărate ori că o confruntare nu rezolvă problemele. Ea nu duce decât la consecinţe catastrofale", a spus preşedintele chinez, conform textului oficial al intervenţiei sale.

Xi Jinping nu a menţionat însă marele rival al Chinei, SUA

"Lumea noastră de astăzi este departe de a fi liniştită. Abundă discursurile care îndeamnă la ură şi prejudecăţi", a subliniat liderul forte de la Beijing, fără a elabora. China, cea mai mare putere comercială din lume, promite noi acorduri regionale de liber-schimb şi iniţiază "noi drumuri ale mătăsii" în jurul continentului euroasiatic.

Cu toate acestea, China este acuzată de Uniunea Europeană şi Statele Unite, principalii săi doi parteneri comerciali, că a recurs la dumping şi la măsuri protecţioniste care penalizează produsele importate şi că a restrâns accesul companiilor străine.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Xi Jinping atrage atenţia asupra "consecinţelor catastrofale" pe care le-ar avea o confruntare mondială