Antena Meniu Search
x

Video Ucraina semnează un acord de cooperare cibernetică cu NATO, după atacurile masive asupra instituțiilor. Rusia denunță provocări la granițele sale

Ucraina cere un summit de criză într-un nou format pentru a detensiona situaţia de la graniţa sa de est. Preşedintele Volodimir Zeelensky propune o întâlnire trilaterală cu Joe Biden şi Vladimir Putin, inclusiv online. Oferta liderului de la Kiev vine la finalul unei săptămâni de negocieri intense între Rusia şi Statele Unite care s-au încheiat fără vreun rezultat concret. Ambele părţi susţin că vor continua dialogul dar, în acelaşi timp, pregătesc şi măsuri de forţă.

de Redactia Observator

la 14.01.2022, 21:13

Vezi și

După patru zile de negocieri la Bruxelles şi Geneva între delegaţiile Rusiei şi Statelor Unite, tensiunile din zona Ucrainei par imposibil de stins.

Zbigniew Rau, ministru de Externe - Polonia: Riscul unui război în zona OSCE este, în acest moment, mai mare decât oricând în ultimii 30 de ani”.

Vladimir Putin amenință cu războiul dacă Ucraina aderă la NATO

În ciuda apelurilor comunităţii internaţionale şi a ameninţărilor primite, Rusia nu e dispusă să îşi retragă cei 100 de mii de soldaţi din zona frontierei ucrainiene. Vrea să negocieze cu NATO dintr-o poziţie de forţă. O eventuală aderare a Kievului la Alianţă este un scenariu care l-ar face pe Vladimir Putin să intre în război.

Pe acelaşi subiect

Serghei Riabkov, viceministru de Externe - Rusia: ”Preşedintele Rusiei s-a exprimat de multe ori pe acest subiect, a vorbit, de exemplu, despre măsurile de ordin militar ale flotei ruse, în cazul în care situaţia evoluează în direcţia unor provocări la adresa Rusiei”.

SUA spune despre solicitările Rusiei că sunt imposibil de acceptat

De cealată parte, Statele Unite favorizează calea diplomaţiei. Solicitările ca NATO să-şi abandoneze, practic, membrii est-europeni şi să revină pe poziţiile din timpul Războiului Rece sunt, însă, de neconceput.

Josep Borrell, reprezentant UE pentru Externe:Nu trebuie să fii un geniu al diplomaţiei ca să-ţi dai seama că propunerile Rusiei erau greu de acceptat pentru lumea occidentală”.

Jean-Yves Le Drian, ministru de Externe - Franța: ”Dorinţa Rusiei este să se revină la acordurile de la Ialta”.

Ucraina - NATO, acord de cooperare cibernetică 

Până la o aderare la Alianţa nord atlantică, Ucraina şi NATO vor semna zilele viitoare un acord privind cooperarea cibernetică. Decizia vine la câteva ore după ce mai multe instituţii guvernamentale ale Kievului, inclusiv Ministerul de Exerne şi cel al situaţiilor de urgenţă au fost atacate de hackeri.

Aceştia au postat chiar şi un mesaj în 3 limbi străine prin care îi avertizau pe ucrainieni că ce e mai rău abia urmează. Atacul nu a fost revendicat imediat, dar toate suspiciunile planează asupra ruşilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri externe » Ucraina semnează un acord de cooperare cibernetică cu NATO, după atacurile masive asupra instituțiilor. Rusia denunță provocări la granițele sale