Antena Meniu Search
x

Planul lui Putin de a invada Ucraina: Rusia pregătește o diversiune pentru a justifica atacul, anunță serviciile americane de informații

Statele Unite ale Americii susţin că deţin informații potrivit cărora Rusia a mobilizat un grup de agenți care să intervină în situaţia de criză din estul Ucrainei şi să creeze o diversiune. Conform CNN, autorităţile de la Kremlin ar încerca astfel să fabrice un pretext pentru a invada ţara şi a declanşa războiul.

de Redactia Observator

la 14.01.2022, 18:28

- Profimedia

Un oficial american a declarat pentru CNN că SUA deţine informaţii ce demască implicarea Rusiei în atacul cibernetic asupra Ucrainei de vineri dimineaţă. La rândul său, ţara din Europa de Est susţine că Moscova e în spatele atacului care a vizat mai multe site-uri guvernamentale. Potrivit acestuia, agenţii ruşi sunt antrenaţi pentru "războiul urban" şi utilizarea de explozibil, având misiunea de a sabota oponenţii. Acuzaţiile americanilor sunt un ecou al declaraţiilor făcute vineri de ministerul ucrainean al Apărării, care anunţă escaladarea conflictului de la graniţă. Serviciile speciale ruse ar pregăti operaţiuni împotriva propriilor forţe, cu scopul de a justifica o intervenţie mai violentă a armatei în Ucraina.

Jake Sullivan, consilier în Securitate Națională, a făcut joi aluzii cu privire la aceste informaţii obţinute de serviciile secrete. "Am văzut acest plan în 2014. Acum, îl pregătesc din nou și administrația va avea mai multe detalii despre ceea ce pare a fi potențiala fabricare a unui pretext." Administraţia Joe Biden consideră că Rusia s-ar putea pregăti pentru o invazie "care ar putea duce la încălcarea pe scară largă a drepturilor omului, cât şi la crime de război în cazul în care diplomația nu își îndeplinește obiectivele".

Eșec după eșec în "negocierile" SUA-Rusia

Declaraţiile vin după o săptămână de întâlniri diplomatice între oficialii ruși și cei occidentali, după ce Rusia a mobilizat zeci de mii de militari de-a lungul graniței cu Ucraina. Uniunea Europeană a prelungit joi sancţiunile economice împotriva Rusiei cu încă şase luni pentru că ţara nu şi-a respectat angajamentele faţă de acordul de pace din Ucraina.

Pe acelaşi subiect

Potrivit emisarului rus Aleksandr Lukaşevici, Rusia nu a primit niciun răspuns clar privind garanţiile de securitate la nivel european în cursul reuniunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). "În mod regretabil, nu am auzit niciun răspuns adecvat sau vreo reacţie din partea partenerilor la propunerile noastre. Totul s-a învârtit în jurul preocupărilor lor privind presupusul comportament agresiv al Rusiei, în special în contextul ucrainean. Au interpretat în modul propriu principiul indivizibilităţii securităţii prevăzut în documentele OSCE", a declarat joi seară ambasadorul rus, după reuniunea OSCE desfăşurată la Viena.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Rusia crede că NATO își va spori activitatea de-a lungul graniței cu Ucraina dacă Moscova nu se supune cerințelor Occidentului. "În timp ce propunerile noastre vizează reducerea confruntărilor militare şi detensionarea situației generale din Europa, Occidentul procedează invers. Membrii NATO își consolidează puterea și forţele aeriene. În teritoriile de la Marea Neagră, direct adiacente Ucrainei, scara exercițiilor militare a crescut semnificativ în ultima perioadă", a precizat Lavrov.

Ucraina, ţinta unui atac cibernetic masiv

Mai multe site-uri care aparţin guvernului ucrainean au căzut vineri, în urma unui atac cibernetic care a vizat și mai multe ambasade. Ministerul de Externe și cel al Educației au fost printre cele afectate, alături de ambasadele din Marea Britanie, SUA și Suedia, scrie BBC. Înainte ca site-urile să dispară, a apărut un mesaj care îi avertizează pe ucraineni să "se pregătească pentru ce e mai rău".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Planul lui Putin de a invada Ucraina: Rusia pregătește o diversiune pentru a justifica atacul, anunță serviciile americane de informații