Mărturia unui român, surprins de atacurile din Israel: "Din explozie, m-am lipit de uşă". Sute de tancuri şi zeci de mii de soldaţi, la graniţa cu Fâşia Gaza
Război în Israel. Un român este dispărut în Israel şi e posibil să fi fost răpit de teroriştii Hamas. Informaţia a fost făcută publică chiar de preşedintele israelian, care anunţă că pe lista victimelor sunt cetățeni din 36 de ţări. Între timp, Israelul pregăteşte riposta. A mobilizat zeci de mii de soldaţi, înarmaţi până în dinţi, care vor ataca terestru în Fâşia Gaza. Un război se duce nu doar în sudul statului Israel, ci şi în nord de unde au fost atacate aeroporturile din Siria ca răspuns la bombardamentele susţinătorilor Hamas din zonă. Echipa Observator a vorbit cu români care sunt prinşi în ambele tabere ale conflictului, iar mărturiile lor sunt la fel de emoţionante.
De Bianca Iacob la 12.10.2023, 20:27- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Armata israeliana e pe pozitii, foarte aproape de Fasia Gaza, tancurile sunt aliniate. De aici incepe practic ofensiva Israelului. Azi noapte au atacat incontinuu pozitiile teroristilor de la Hamas. La graniţa cu Fâşia Gaza Israelul si a desfăşurat forţa militară. Sute de tancuri şi zeci de mii de soldaţi aşteaptă ordinul pentru invazia terestră. Teroriştii răspund cu rachete. În timpul unui atac, echipa Observator s-a refugiat după o clădire, alături de militarii israelieni. Autorităţile din Şderot, oraş aflat la 3 kilometri de graniţa cu Fâşia Gaza, au început evacuarea populaţiei civile, peste 20 de mii de oameni. "Premierul şi armata vor ca oamenii să fie evacuaţi din acest loc, pentru ca armata să poată desfăşura lupta cu Hamas fără să fie cineva aici", a declarat Alon Davidi, primar Sderot.
În război, şi-au pierdut vieţile până acum 1.300 de israelieni
Ordinul de atac ar putea veni în orice moment. Între timp însă Israelul luptă pe mai multe fronturi. A atacat cu rachete aeroporturile din Siria, Damasc şi Alep, ca răspuns la bombardamentele venite de la o grupare radicală palestiniană de acolo în ultimele zile. Între timp, avem şi noi un cetăţean dat dispărut în Israel după Atacurile Hamas. Este vorba de un bărbat cu dublă cetăţenie româno-israeliană. Mama lui ar fi alertat autorităţile, iar oficialii de la Bucureşti înceracă să confirme informaţia. De altfel este pe lista oficial a persoanelor disprute. Printre victimele teroriştilor Hamas se numără deja un militar israelian cu cetăţenie română, dar şi o tinere de 24 de ani, cu origini româneşti.
Bruna avea 24 de ani, se mutase în 2015 din Rio de Janeiro, în Petah Tikva și era studentă la o universitate din Tel Aviv. Familia nu a mai ştiut nimic de ea de sâmbătă până marţi când au aflat că a fost ucisă de Hamas. Şi un cetăţean moldovean de 35 de ani, care se afla în apropiere de Fâșia Gaza, a fost ucis de militanţi. Sunt peste 200.000 de români care trăiesc în ţara devastată de război. Victor Suruceanu are 70 de ani. Fost inginer, locuieşte acum în Asdot. De când au început atacurile, fiecare zi este o luptă pentru supravieţuire. "Aici au zburat toate, toate. Raza de acţiune a unui proiectil e de până la 200 de metri. Şi a mai căzut încă unul...Şi unul undeva prin, eu n-am fost, dar undeva prin zona asta. Au zburat sticlele de la staţia de autobuz. Au căzut trei proiectile, unul la vreo 200 de metri. Din explozie, m-am lipit de uşă", a declarat Victor Suruceanu.
- Ultima dorinţă a unui jurnalist palestinian din Gaza: "Lumea ignoră suferinţa noastră, ne neagă umanitatea şi...
- "Dacă am fi murit, familia ar fi știut că ne-am iubit până la final". Au făcut un selfie crezând că vor muri...
- Israelul ameninţă să lase Gaza fără apă, combustibil şi energie electrică până când ostaticii vor fi...
În război şi-au pierdut vieţile până acum 1.300 de israelieni. Majoritatea civili executaţi de terorişti pe stradă sau în casele lor Emiliy, o fată de 8 ani a fost ucisă în timp ce dormea peste noapte la o prietenă, în kibuţul Be'eri. Abia după două zile, tatăl ei a aflat teribila veste. Reacţia lui este cutremutătoare. "Mi-au spus la telefon că au găsit-o pe Emilly. E moartă! Şi atunci am făcut "Da!" şi am zâmbit. Există posibilitatea să fie moartă sau să fie dusă în Gaza. Şi dacă ştiţi ceva despre ce le fac oamenilor în Gaza, e mai rău decât moartea. Ar fi fost îngrozită fiecare minut, oră, zi şi chiar ani. Aşa că moartea a fost o binecuvântare", a declarat bărbatul.
Jurnaliştii CNN au primit acceptul armatei să filmeze în kibuţul Be'eri, locul în care teroriştii Hamas au ucis peste 100 de civili. Imaginile sunt îngroztioare. Sunt cadavre peste tot iar din locul unde până de curând oamenii împărţeau totul- case, maşini şi chiar banii- nu a mai rămas nimic. Locuitorii kibutzului au trăit şi au murit împreună. Şi în Gaza, numită de experţii ONU cea mai mare închisoare în aer liber, imaginile sunt devastatoare. Peste 1.400 de palestinieni au fost ucişi. O treime dintre ei sunt copii. Fără curent electric, apă sau mâncare, clădirile din Fâşie sunt iluminate doar de explozii. Spitalele funcţionează cu ajutorul generatoarelor, dar nu reușesc să facă față valului de victime. Crucea Rosie avertizează că aceste spitale risca sa se transforme in morgi dacă nu se intervine rapid. Captivi în Gaza sunt şi 350 de români.
200 dintre ei cer să fie evacuaţi. Prin telefon din mijlocul bombardamentelor, Elena Halalu a stat de vorbă cu jurnaliştii Observator. "Este foarte greu. În momentul acesta se dă cu bombe excat la jumătate de kilometru de noi. Totul este praf. Nu este lumină, nu este apă. Aşteptăm autorităţile în fiecare zi. În fiecare zi ne trezim şi spunem: "Astăzi o să primim un telefon şi o să ne spună că o să facă un culoar să ieşim de aici." Dar văd că nu s-a făcut nimic până acum", a declarat Elena Halalu. Iranul, una din ţările care finanţează gruparea Hamas a trimis un avion cu ajutoare umanitare în Gaza. Aeronava a aterizat în Egipt iar containerele cu provizii ar trebui să treacă printr-o graniţă controlată de Israel. Guvernul de la Tel Aviv ameninţă că va permite trecerea convoiului abia când teroriştii Hamas vor elibera cei peste 150 de israelieni luaţi ostateci. Ororile războiului sunt suprinse în îmagini cu zeci de cadavre în saci. Victimele sunt din ambele tabere.