Antena Meniu Search
x

Război Israel - Hamas LIVE TEXT. Israelul a atacat aeroporturile siriene din Damasc și Alep. Anunţul făcut de NATO

Război Israel - Hamas. Israelul se pregăteşte pentru ofensiva terestră după şase zile de teroare în ţară.  Armata a atacat joi aeroporturile siriene din Damasc și Alep şi a lansat noi raiduri aeriene în Gaza. Spune că a ucis încă un important lider Hamas. Totodată a lovit zeci de ascunzători şi tuneluri ale forțelor  comando ale Hamas şi ameninţă că nu va relua furnizarea de apă, curent şi combustibil până la eliberarea ostaticilor. De partea cealaltă, Hamas anunţă tiruri de rachete asupra Tel Aviv după ce raidurile israeliene au lovit tabere de refugiaţi. Echipa Observator se află în zona unde se duc cele mai crâncene lupte.

de Redactia Observator

la 12.10.2023, 22:50

Israelul a intrat în cea de-a şasea zi de război cu Hamas. SUA confirmă că Egiptul a avertizat Israelul despre posibilitatea atacului de sâmbătă, cu trei zile înainte. "Nu vreau să intru prea mult în detalii clasificate, dar a fost dat un avertisment", a spus un oficial american: "Cred că întrebarea a fost la ce nivel". Aflat în vizită la Tel Aviv, Antony Blinken promite că SUA vor fi întotdeauna alături de Israel iar NATO transmite că este alături de Israel, dar cere ca riposta contra Hamas să fie proporţională.

Armata israeliană a anunţat că 1.300 de persoane, majoritatea civili, au fost ucişi de Hamas. Potrivit armatei, 189 de soldaţi israelieni se numără între cei ucişi. În Fâşia Gaza, cel puţin 1.354 de oameni au fost ucişi în timpul ripostei israeliene, potrivit autorităţilor locale. Autorităţile israeliene vorbesc de 150 de ostatici luaţi de Hamas, în timp ce alte câteva sute de persoane sunt date dispărute.

UPDATE 22:50 Regatul Unit trimite nave ale Royal Navy şi avioane în estul Mării Mediterane "în susţinerea Israelului"

Regatul Unit urmează să desfăşoare avioane de patrulare şi de supraveghere, dar şi nave aparţinând Marinei Regale (Royal Navy) în estul Mării Mediterane, ”în susţinerea israelului”, anunţă joi Guvernul britanic, care confirmă astfel dezvăluiri ale cotidianului Times, relatează AFP, citată de news.ro.  Avioane de patrulare şi supraveghere ,aritimă urmează să înceapă să survoleze această regiune din Orinetul Mijlociu, ”pentru a urmări ameninţări la adresa stabilităţii regionale”, anunţă Guvernul lui Rishi Sunak. Premierul ”a ordonat ca mijloace militare britanice să fie desfăşurate în estul (Mării) Mediterane în susţinerea Israelului, în vederea consolidării stabilităţii şi prevenirii escaladării”, anunţă într-un comunicat Ministerul britanic al Apărării, relatează CNN. ”Echipele noastre militare şi diplomatice din regiune îi vor susţine de asemenea pe partenerii internaţionali să restabilească securitatea şi să garanteze că ajutor umanitar ajunge la mii de victime nevinovate ale acestui atac barbar al teroriştilor Hamas”, a declarat Rishi Sunak, citat în acest comunicat.

Pe acelaşi subiect

Forţele Aeriene Regale (RAF) urmează să înceapă vineri misiuni de patrulare, pentru a ajuta ”partenerii să detecteze ameninţări emergente la adresa securităţii regionale”, precum transferuri de armament către grupări teroriste, anunţă ministerul. Un grup operativ al Marinei Regale (RN) urmează să fie desfăşurat ”săptămâna viitoare, ca măsură de urgenţă în susţinerea eforturilor umanitare”, se arată în comunicat. ”Pachetul militar, care include aeronave (de tip) P8, mijloace de supraveghere, două nave ale Royal Navy - RFA Lyme Bay şi RFA Argus -, trei elcioptere (de tip) Merlin şi o companie a Puşcaşilor Marini regali (Royal Marines, RM) se vor afla în aşteptare pentru a furniza o susţinere practică Israelului şi partenerilor din regiune şi a oferi disuasiune şi asigurări”, anunţă ministerul. Rishi Sunak a cerut ca toate echipele militare britanice din Israel, Cipru şi din regiune să fie consolidate pentru a susţine planuri de urgenţă şi eforturi ale ţărilor vecine de a înfrunta orice a instabilităţii din Israel.

UPDATE 21:30 Abbas cere "încetarea imediată a agresiunii" împotriva poporului palestinian

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a cerut joi "încetarea imediată a agresiunii" împotriva poporului palestinian, într-o primă declaraţie publică de la atacul lansat în urmă cu cinci zile de Hamas împotriva Israelului, care a ripostat cu bombardamente masive asupra Fâşiei Gaza, relatează AFP, citată de Agerpres. În timpul unei întrevederi la Amman cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, "preşedintele Abbas a cerut încetarea imediată a agresiunii împotriva poporului palestinian" şi a respins "practicile care implică uciderea civililor sau maltratarea acestora în cele două tabere", potrivit unui comunicat publicat de preşedinţia palestiniană.

Regele Abdullah şi preşedintele Abbas au cerut, de asemenea, măsuri pentru a preveni o deteriorare a crizei în Fâşia Gaza şi au condamnat ceea ce ei au numit "pedepsirea colectivă" a palestinienilor de către Israel, relatează Reuters. Într-o declaraţie comună, cei doi lideri au avertizat împotriva "creşterii violenţei şi a răspândirii acesteia", pe măsură ce criza umanitară se agravează pe fondul campaniei intense de bombardamente asupra Fâşiei Gaza, ca replică la atacul devastator al Hamas în Israel.

UPDATE 21:15 Blinken afirmă că a discutat în Israel despre 'nevoile umanitare' ale Fâşiei Gaza

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat joi că a discutat cu Israelul despre "nevoile umanitare" ale Fâşiei Gaza, bombardată de armata israeliană, apărând în acelaşi timp dreptul de a răspunde la atacul mortal al Hamas, informează France Presse, citată de Agerpres. "Am discutat despre modalităţi de a răspunde nevoilor umanitare ale locuitorilor din Gaza pentru a-i proteja, în timp ce Israelul îşi desfăşoară operaţiunile legitime de securitate pentru a se apăra împotriva terorismului şi a se asigura că acest lucru nu se va mai întâmpla niciodată", a declarat Blinken reporterilor după ce s-a întâlnit cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi cu alţi înalţi oficiali la Tel Aviv. "Am discutat şi despre posibilităţile de trecere în siguranţă pentru civilii care doresc să părăsească locul sau să caute adăpost", a adăugat el.

Responsabilii americani discută în prezent posibilitatea unei treceri în siguranţă cu Israelul şi Egiptul, care se învecinează de asemenea cu Fâşia Gaza, înaintea unei potenţiale operaţiuni terestre israeliene. Blinken a dat vina pe tratamentul civililor palestinieni pe seama mişcării islamiste Hamas, care a declanşat atacul de sâmbătă ce a făcut peste 1.200 de morţi în Israel. Loviturile de represalii efectuate de Israel au provocat peste 1.300 de morţi de partea palestiniană. Fâşia Gaza se află sub blocadă israeliană de când Hamas a ajuns acolo la putere în 2007. "Hamas continuă să folosească civilii ca scuturi umane", a spus Blinken, acuzând-o că pune "intenţionat civilii în pericol pentru a se proteja, pentru a-şi proteja infrastructura sau pentru a-şi proteja armele".

UPDATE 21:10 Actorul israelian David Cunio ar fi fost răpit de Hamas împreună cu soţia şi fiicele în vârstă de 3 ani

Actorul israelian David Cunio ar fi fost răpit de Hamas alături de soţia sa, de fiicele sale în vârstă de 3 ani, de cumnata şi de nepoata sa în timpul masacrului de sâmbătă, scrie Variety, citată de news.ro Cunio, care a debutat în 2013 în lungmetrajul "Youth", care a avut premiera la Berlinale, alături de fratele său geamăn Eitan Cunio, era rezident al Nir Oz, un kibbutz din sudul Israelului care a fost scena unora dintre cele mai grave atrocităţi comise de teroriştii palestinieni. Cumnatul lui Cunio, Aharon Aloni, a declarat pentru CNN că actorul s-a trezit sâmbătă dimineaţă la zgomotul bombelor şi s-a refugiat în adăpostul antiaerian din casa sa, alături de soţia sa Sharon, de gemenele de 3 ani ale cuplului, de sora lui Sharon, Danielle, şi de fiica ei, Amelia, în vârstă de 5 ani. Însă, după ce teroriştii au dat foc casei lor, familia a fost nevoită să fugă şi de atunci nu a mai fost văzută sau auzită, ceea ce a determinat oficialii să creadă că se numără printre cele 150 de persoane care au fost răpite în Gaza.

"Ne-am trezit sâmbătă cu alarmele şi i-am sunat", a spus Aloni. "Ne-au spus că sunt în camera de siguranţă şi că sunt terorişti în kibbutz. Ne-au spus că pot auzi terorişti la vecinii lor şi după 10 sau 20 de minute ne-au spus că au auzit terorişti în casa lor şi că nu sunt siguri că vor reuşi să supravieţuiască. Au spus 'Te iubesc'. Mai târziu am primit un mesaj că părăsesc casa şi asta a fost ultima dată când am auzit de ei".  "Toată această situaţie nu înseamnă militari împotriva militarilor", a adăugat Aloni. "Este o armată - nu mai puţin decât atât, Hamas este o armată - împotriva civililor. Mame, surori, copii, [nepoatele] mele de 3 ani, [nepoata] mea de 5 ani este acolo. Tot ce vreau este să le văd din nou".

UPDATE 16:20 ONU: Loviturile israeliene în Gaza sunt o ''pedeapsă colectivă'' 

Un grup de experţi independenţi ai ONU, inclusiv mai mulţi raportori speciali, a condamnat joi violenţele împotriva civililor din Israel, dar a apreciat în acelaşi timp că loviturile în Gaza prin care a ripostat Israelul constituie o "pedeapsă colectivă", transmit Reuters şi AFP. Grupul s-a referit la "crimele oribile comise de Hamas", precum şi la reacţia israeliană, afirmând că "nimic nu justifică violenţa care ţinteşte fără discernământ civili nevinovaţi, atât din partea Hamas, cât şi a forţelor israeliene. Acest lucru este absolut interzis de legislaţia internaţională şi constituie o crimă de război".

Experţii mandataţi de ONU nu vorbesc în numele organizaţiei, precizează AFP. "Condamnăm ferm crimele oribile comise de Hamas, omorurile şi luările de ostateci intenţionate şi generalizate din rândul civililor nevinovaţi, în special al persoanelor în vârstă şi al copiilor", arată un comunicat comun care subliniază că pentru încălcările "odioase" ale dreptul internaţional şi crimele comise, "trebuie dată socoteală cât mai curând".

Gruparea islamistă palestiniană Hamas a luat circa 150 de ostatici, care se află în Fâşia Gaza; experţii afirmă că este vorba de o "crimă de război" şi cer eliberarea imediată a civililor. "Condamnăm cu aceeaşi fermitate atacurile militare orbeşti ale Israelului împotriva populaţiei palestiniene din Gaza, deja epuizată, care numără peste 2,3 milioane de oameni, dintre care aproape jumătate sunt copii", mai arată comunicatul citat. Civilii respectivi "trăiesc sub o blocadă ilegală de 16 ani şi au trecut deja prin cinci războaie brutale importante", reamintesc semnatarii. 

UPDATE 16:00 Blinken: Statele Unite vor sprijini întotdeauna Israelul

Secretarul de stat american Antony Blinken a promis joi, în timpul unei vizite la Tel Aviv, că Statele Unite vor sprijini întotdeauna Israelul şi a declarat că "aspiraţiile legitime" ale palestinienilor nu sunt reprezentate de mişcarea islamistă Hamas, relatează AFP.

"Mesajul pe care îl aduc Israelului este că s-ar putea să fie suficient de puternic pentru a se apăra singur, însă atât timp cât Statele Unite vor exista, nu va trebui să facă asta niciodată. Vom fi mereu alături de voi", a declarat Blinken în cadrul unei conferinţe de presă după o întâlnire cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Secretarul de stat al SUA a anunţat, de asemenea, că cel puţin 25 de americani au fost ucişi în atacul militanţilor islamişti Hamas în Israel, notează Reuters. Într-o declaraţie comună cu premierul Netanyahu, Blinken a spus că Washingtonul lucrează îndeaproape cu Israelul pentru a asigura eliberarea persoanelor luate ostatice de Hamas.

La rândul său, şeful guvernului israelian a promis joi că va zdrobi Hamas, îndemnând comunitatea internaţională să trateze islamiştii din mişcarea islamistă Hamas la fel ca pe cei din gruparea Stat Islamic. "Aşa cum SI a fost zdrobit, Hamas va fi zdrobit. Iar Hamas ar trebui tratat exact la fel ca ISIS", a declarat Netanyahu în conferinţă de presă după întâlnirea cu Antony Blinken

UPDATE 16:00 NATO este alături de Israel, dar cere ca riposta contra Hamas să fie proporţională

Ţările membre ale NATO, reunite la Bruxelles la nivelul miniştrilor apărării, şi-au exprimat joi ''solidaritatea'' cu Israelul după atacul lansat de mişcarea palestiniană Hamas la finalul săptămânii trecute, dar au cerut ca reacţia să fie ''proporţională'', indică un comunicat al Alianţei Nord-Atlantice.

''Aliaţii şi-au exprimat solidaritatea cu Israel, indicând în mod clar că (această ţară) are dreptul de a se apăra într-o manieră proporţională contra acestor acte de terorism nejustificate'', arată un comunicat al NATO difuzat la scurt timp după începerea celei de-a doua zile a reuniunii miniştrilor apărării din NATO.

Participanţii i-au cerut Hamas ''eliberarea imediată'' a tuturor ostaticilor şi protejarea cât mai bună posibil a civililor. Ei au declarat în mod clar că nicio ţară şi nicio organizaţie nu ar trebui să caute obţinerea de avantaje de pe urma situaţiei actuale. Miniştrii apărării aliaţi au fost informaţi de omologul lor israelian, Yoav Gallant, care s-a adresat prin videoconferinţă, despre ''atrocităţile comise de Hamas contra civililor israelieni şi cetăţenilor mai multor ţări membre NATO''.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a afirmat că NATO condamnă atacurile teroriste în cei mai puternici termeni posibili, adăugând că ''Israelul nu este singur''. Secretarul apărării din SUA, Lloyd Austin, a salutat faptul că NATO "este mai puternică şi mai unită ca oricând" şi a subliniat că alianţa continuă să fie "forul fundamental" pentru menţinerea de consultări asupra securităţii transatlantice.

"Continuăm să ne concentrăm în NATO pe consolidarea apărării şi descurajării şi aş spune doar că NATO este mai puternică şi mai unită ca oricând", a declarat joi Austin, într-o conferinţă de presă comună cu Stoltenberg, potrivit EFE. Înaltul oficial american a adăugat că NATO "continuă să fie forul fundamental pentru consultările, deciziile şi acţiunile privind securitatea transatlantică".

Hamas este ''o organizaţie teroristă, nu sunt militanţi sau combatanţi ai libertăţii'', a subliniat ministrul apărării britanic Grant Schapps, înaintea reuniunii de joi. Mai mulţi miniştri ai apărării au precizat că ţările lor furnizează sprijin concret pentru Israel, care îşi continuă riposta.

Pe 7 octombrie, sute de combatanţi Hamas s-au infiltrat în sudul Israelului şi au ucis peste 1.000 de civili pe străzi, în locuinţe şi la un festival în aer liber, semănând teroare sub un tir intens de rachete lansate din Fâşia Gaza către oraşe şi sate israeliene. În timpul acestui atac de o violenţă extremă, militanţii palestinieni au luat ostatici zeci de civili israelieni şi străini pe care Hamas ameninţă că îi va executa.

UPDATE 16:00 Israelul a atacat aeroporturile din Alep şi Damasc 

Televiziunea de stat siriană a anunţat că Israelul a lansat joi atacuri asupra principalelor aeroporturi, din capitala Damasc şi din oraşul Alep, în nordul ţării, relatează Reuters. Canalul media local Sham FM a declarat că apărarea aeriană siriană a răspuns la ambele atacuri. Potrivit sursei, au fost înregistrate pagube, dar nu şi victime pe aeroportul din Alep. Sham FM nu a spus însă nimic despre impactul atacului asupra aeroportului din Damasc.

Echipe tehnice au fost trimise să determine amploarea pagubelor la ambele situri, a declarat Ministerul sirian al Transporturilor. Surse militare au declarat pentru presă că ambele aeroporturi au fost scoase din uz. Atacurile au avut loc cu o zi înainte ca ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian, să vină în Siria. Israelul efectuează de ani de zile lovituri împotriva a ceea ce a descris ca fiind ţinte legate de Iran în Siria, inclusiv împotriva aeroporturilor din Alep şi Damasc.

Surse au declarat că loviturile asupra aeroporturilor au ca scop întreruperea liniilor de aprovizionare iraniene în Siria, unde influenţa Teheranului a crescut de când a început să-l susţină pe preşedintele Bashar al-Assad în războiul civil care a început în 2011. Armata israeliană nu comentează de obicei astfel de incidente, iar joi nu a existat nicio declaraţie imediată din partea acesteia.

UPDATE 14:50 Blinken: 25 de americani uciși de Hamas

Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken, aflat în vizită în Israel, a confirmat că 25 de cetățeni americani au murit în urma atacurilor Hamas. Într-o conferință de presă comună cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, oficialul american a declarat: "Hamas are un singur obiectiv pe agenda sa: să distrugă Israelul și să ucidă evrei". 

“Oricine își dorește pace și dreptate trebuie să condamne regimul terorii reprezentat de Hamas”. Diplomatul de top american avertizează, însă, că trebuie luate măsuri de precauție pentru a evita rănirea civililor de orice naționalitate.

UPDATE 13:30 Blocuri întregi, distruse de bombele Hamas

Alţi peste 200 de români au scăpat de sub ploaia de bombe din Ţara Sfântă. Echipa Observator a rămas însă în zona unde se duc cele mai crâncene lupte.

UPDATE 12:50 Fâșia Gaza după loviturile armatei israeliene

Imagini făcute pe 11 octombrie 2023 surprind clădiri distruse de atacurile aeriene israeliene în tabăra Jabalia pentru refugiații palestinieni din orașul Gaza.

Război Israel - Hamas LIVE TEXT. Armata israeliană se pregăteşte de manevre terestre în Gaza. Israelul cere Germaniei muniţie pentru navele sale de război

Profimedia

\

Război Israel - Hamas LIVE TEXT. Armata israeliană se pregăteşte de manevre terestre în Gaza. Israelul cere Germaniei muniţie pentru navele sale de război

Profimedia

UPDATE 12:40 Israelul cere sprijin politic din partea NATO

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, s-a adresat prin videoconferinţă omologiilor săi din NATO, joi dimineaţă, şi le-a spus că se aşteaptă la un sprijin total din punct de vedere politic, dar nu a cerut alianţei lucruri specifice, a declarat pentru The Guardian ambasadorul Israelului la UE şi NATO, Haim Regev.

"Mesajul principal al ministrului a fost că a fost un atac sălbatic, un atac brutal al teroriştilor - Hamas este ISIS - şi ne aşteptăm la un sprijin total", a declarat ambasadorul. "Nu cerem lucruri specifice de la NATO în calitate de alianţă militară", a adăugat el.

"Ideea", a spus ambasadorul, "a fost de a face cunoscut NATO cu ce se confruntă Israelul de la început, de sâmbătă dimineaţa, iar ministrul s-a concentrat pe acest lucru, pentru că este important să înţelegem împotriva cui ne poziţionăm", a menţionat Haim Regev. "Este alb şi negru", a insistat el. "Israelul luptă împotriva unui grup terorist - nu împotriva altcuiva", a punctat diplomatul.

Regev a mai declarat că ministrul israelian al apărării le-a spus omologilor săi din NATO că Iranul susţine şi finanţează Hamas, dar discuţia imediată s-a concentrat pe Gaza. Miniştrilor li s-a arătat, de asemenea, o înregistrare video care arată atrocităţi.

Ambasadorul Regev susţine că a existat un sprijin puternic pentru Israel în cadrul reuniunii. "Am dori să vedem o declaraţie din partea NATO - o declaraţie puternică, un sprijin puternic", a mărturisit el. "Pentru noi, a fost extrem de important că miniştrii apărării vor auzi de la noi ce s-a întâmplat", a adăugat diplomatul.

Întrebat dacă Israelul a cerut vreunui membru specific al NATO - în afară de SUA - echipamente sau muniţie, ambasadorul a spus: "Israelul este o ţară puternică. Dispunem în acest moment toate mijloacele de care avem nevoie", a declarat el, precizând că, exceptând SUA, Israelul nu solicită asistenţă specifică.

UPDATE 12:30 Scholz anunţă interzicerea activităţilor mişcării palestiniene Hamas în Germania

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat joi că toate activităţile din Germania ale mişcării palestiniene Hamas vor fi interzise. De asemenea, va fi interzisă şi reţeaua de solidaritate palestiniană Samidoun. ''Ministerul federal de Interne va emite o interdicţie privind activitatea Hamas în Germania. O asociaţie ca Samidoun, ai cărei membri sărbătoresc în plină stradă actele teroriste cele mai brutale, va fi interzisă în Germania'', a declarat Scholz într-un discurs rostit joi în parlamentul federal german.

UPDATE 12:00 Armata israeliană se pregăteşte de ''manevre terestre'' în Fâşia Gaza

Armata israeliană se pregăteşte de ''manevre terestre'' în Fâşia Gaza, dar nimic ''nu a fost încă decis'', a declarat joi un purtător de cuvânt militar, relatează AFP.  "Ne pregătim pentru viitoarele etape ale războiului", a declarat lt. col. Richard Hecht în cadrul unei conferinţe de presă online.

"Poate fi pe cale aeriană, poate fi în comun de pe mare şi din aer. Aşteptăm să vedem ce decid responsabilii noştri politici, eventual la sol, dar acest lucru încă nu s-a decis", a adăugat ofiţerul israelian. "Ştiu că auziţi anumite declaraţii: acest lucru nu a fost încă decis, dar ne pregătim pentru manevre terestre în cazul în care s-ar decide acest lucru", a mai spus lt. col. Hecht.

Un alt purtător de cuvânt militar, Daniel Hagari, a declarat într-un briefing televizat că Israelul a reuşit să confirme identităţile a 97 de persoane luate ostatice în Fâşia Gaza în atacul Hamas de sâmbătă, relatează Reuters. Ofensiva lansată de Israel asupra enclavei palestiniene de atunci încolo a fost menită să elimine capacitatea mişcării islamiste de a guverna, a mai spus Daniel Hagari. El a mai precizat că 222 de soldaţi israelieni au fost ucişi de sâmbătă şi până în prezent. 

UPDATE 11:10 Israelul cere Germaniei muniţie pentru navele sale de război

Israelul a cerut Germaniei muniţie pentru navele sale de război, în urma amplului atac lansat de Hamas, a afirmat joi ministrul german al apărării, Boris Pistorius, relatează dpa. Ministrul german a menţionat că va discuta cu partenerii israelieni pentru a afla mai multe detalii legat de această solicitare.

El a precizat că Germania va furniza Israelului echipamente medicale şi îi va permite să utilizeze două drone staţionate în regiune. "Suntem alături de Israel", a adăugat Boris Pistorius la sosirea la Bruxelles, pentru a doua zi a reuniunii miniştrilor apărării ai NATO. Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, urmează să le prezinte prin videoconferinţă participanţilor la reuniune situaţia din teren, în cea de-a şasea zi de ciocniri între Israel şi Hamas.

UPDATE 11:00 Hamas anunţă tiruri de rachete asupra Tel Aviv după ce raidurile israeliene au lovit tabere de refugiaţi

Hamas a anunţat joi că a tras rachete în direcţia Tel Aviv după ce raidurile israeliene au lovit "civili" în două tabere de refugiaţi din Fâşia Gaza. "Brigăzile Ezzedine al-Qassem (aripa armată a Hamas - n.r.) au tras rachete asupra Tel Aviv drept răspuns la loviturile israeliene vizând civili în taberele Al-Shati şi Jabalia", a declarat Hamas.

Corespondenţi ai AFP au fost martorii a zeci de lovituri aeriene lansate joi dimineaţă în direcţia taberei Al-Shati şi în nordul Gaza, relatează agenţia de ştiri franceză. "Ocupaţia (forţele israeliene - n.r.) a comis masacre în această dimineaţă în taberele Al-Shati şi Jabalia, făcând zeci de martiri şi răniţi", a declarat pentru AFP Iyad al-Buzom, purtător de cuvânt al Ministerului de Interne al Hamas din Gaza.

Jurnaliştii AFP din Fâşia Gaza au văzut cel puţin şapte cadavre şi şase clădiri distruse în tabăra Al-Shati. Israelul bombardează Fâşia Gaza după atacul sângeros comis sâmbătă de Hamas pe teritoriul său. Bilanţul de partea israeliană a crescut la cel puţin 1.300 de morţi, potrivit informaţiilor difuzate joi de televiziunea de stat, notează Reuters. De partea palestiniană, ultimul bilanţ comunicat de autorităţile din Gaza este de circa 1.200 de morţi. 

UPDATE SUA confirmă că Egiptul a avertizat Israelul despre atacul Hamas cu trei zile înainte

Președintele comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților din SUA a declarat că Egiptul a avertizat în repetate rânduri Israelul cu privire la riscurile unui atac de amploare al organizaţiei Hamas. Nu este clar la ce nivel a fost transmisă informația.

UPDATE 10:50 Israelul nu va dezvălui numărul rachetelor palestiniene interceptate

Armata israeliană a anunţat joi că nu va dezvălui numărul interceptărilor de rachete palestiniene lansate din Fâşia Gaza în timpul actualului conflict, precizând că astfel de informaţii ar ajuta mişcarea islamistă Hamas, transmite Reuters. ''Nu îi voi spune inamicului (care este) numărul interceptărilor noastre'', a declarat locotenent-colonelul Richard Hecht.

Această decizie marchează o diferenţă majoră faţă de conflictele anterioare între Israel şi militanţii palestinieni. Armata israeliană continua joi dimineaţă să bombardeze Fâşia Gaza ca reacţie la atacurile coordonate lansate la finalul săptămânii trecute de mişcarea islamistă palestiniană Hamas, pe care Israelul a promis să o ''distrugă''.

UPDATE 10:40 Fără electricitate, apă sau combustibil în Gaza până la eliberarea ostaticilor - Israel

Ministrul israelian al Energiei, Israel Katz, a transmis că asediul Gazei nu se va încheia până când ostaticii israelieni nu vor fi eliberați. Potrivit acestuia "niciun întrerupător electric nu va fi pornit, niciun hidrant de apă nu va fi deschis și nici un camion cu combustibil nu va intra" până când "cei răpiți" nu vor fi eliberați. Israelul a oprit livrările către Fâșia Gaza după atacurile de sâmbătă.

UPDATE 10:35: Israelul a ucis încă un alt oficial Hamas

Forțele de Apărare ale Israelului au anunţat că au ucis peste noapte un înalt membru înalt din forțele navale ale Hamas în Fâșia Gaza, Muhammed Abu Shamala. "Casa lui Abu Shamala era folosită și pentru depozitarea armelor destinate a fi folosite în operațiuni teroriste împotriva Israelului", adaugă armata.

Purtătorul de cuvânt al IDF,  Daniel Hagari a mai precizat că armata l-a ucis și pe Mustafa Shahin, un agent Hamas care a filmat și distribuit atacul de sâmbătă din sudul Israelului. "Ne vom regla conturile cu toți cei care au fost implicați în ororile războiului. Luăm videoclipuri de pe internet și îi identificăm cu ajutorul recunoașterii faciale”, spune Hagari. IDF mai spune că a lovit, peste noapte, zeci de locuri aparținând forțelor comando ale Hamas. Armata israeliană spune că atacurile sale aeriene vizează imensa rețea de tuneluri a Hamas.

UPDATE 10:30 Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns în Israel

Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns azi în Israel pentru a-și arăta solidaritatea cu poporul israelian și pentru a preveni extinderea războiului în Orientul Mijlociu, potrivit Reuters. În semn de solidaritate cu cel mai apropiat aliat al Washingtonului în Orientul Mijlociu, Antony Blinken se va întâlni cu oficiali israelieni de rang înalt, probabil și cu premierul Benjamin Netanyahu, pentru a discuta despre continuarea sprijinului militar.

Nu va merge în Cisiordania, a declarat o sursă, potrivit Reuters. Programul vizitei nu a fost anunțat în mod oficial, iar oficialii americani au refuzat să comenteze informațiile despre acest subiect. O prioritate pentru Blinken va fi transmiterea unui mesaj de descurajare, care vizează în mare parte Iranul și grupurile susținute de acesta, precum Hezbollah din Liban, pentru a împiedica izbucnirea unui război mai amplu. De asemenea, vor fi căutate soluții pentru eliberarea ostaticilor luați de Hamas în timpul incursiunii în Israel.

UPDATE 10:00 Alţi 239 de români au revenit din Israel

Ministerul de Externe anunţă, joi, că alţi 239 de cetăţeni români au revenit în ţară din Israel, prin intermediul a patru curse aeriene. ”În continuarea informaţiilor transmise în contextul deteriorării situaţiei de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în urma demersurilor constante ale Celulei de Criză a MAE, în cursul după-amiezii zilei de 11 octombrie 2023, respectiv al nopţii dinspre 11 spre 12 octombrie 2023, alţi 239 de cetăţeni români au revenit în siguranţă în România, prin intermediul a patru curse aeriene: o cursă operată de Tarom, o cursă operată de compania istaeliană EL Al şi două curse operate de două companii private”, a transmis, joi, MAE, într=un comunicat de presă.

UPDATE 09:00 Disperare în spitalele din Gaza

Israelul afirmă că vizează Hamas ca răspuns la atacul acestuia din urmă din weekend, soldat cu peste 1.200 de morţi în Israel, şi că urmăreşte să elimine complet grupul terorist. Numărul victimelor continuă să crească din ce în ce mai mult, afirmă Nebal Farsakh, purtător de cuvânt al Semilunii Roşii palestiniene.

Cincizeci şi unu de palestinieni au fost ucişi şi 281 au fost răniţi în ultimele ore de lovituri aeriene lansate de Israel în Gaza în timpul nopţii, potrivit Ministerului Sănătăţii din enclava de coastă, condus de Hamas.

La spitalul Shifa din oraşul Gaza, reporterii de la Associated Press au văzut răniţi intrând pe uşă, în timp ce trupuri fără viaţă ajungeau în cearşafuri. În timp ce lucrătorii curăţau sângele, iar rudele duceau în grabă copiii cu răni de şrapnel în sala de operaţie, exploziile continuau să se audă în jurul spitalului.

Oficialii nu au precizat câţi civili se numără printre morţi, dar lucrătorii umanitari avertizează că decizia Israelului de a impune un "asediu complet" asupra enclavei aglomerate de 2,3 milioane de persoane generează o catastrofă umanitară care îi afectează pe aproape fiecare dintre ei.

Nu există apă curată, iar după ce singura centrală electrică a teritoriului a rămas miercuri fără combustibil, energia electrică a devenit un bun preţios, în timp ce enclava se află în întuneric aproape total în timpul nopţii.

"Este o distrugere de o amploare fără precedent", spune Miriam Marmur, purtător de cuvânt al Gisha, un grup israelian pentru drepturile omului. "Deciziile israeliene de a întrerupe furnizarea de electricitate, combustibil, alimente şi medicamente agravează grav riscurile la care sunt supuşi palestinienii şi ameninţă să crească foarte mult numărul de vieţi omeneşti". 

UPDATE 07:20 ONU: Peste 338.000 de strămutaţi din Gaza

Peste 338.000 de persoane au fost forţate să-şi părăsească casele în Fâşia Gaza, în stare de asediu şi bombardată de armata israeliană, potrivit Oficiului Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), notează AFP.

Numărul persoanelor strămutate în acest teritoriu dens populat cu 2,3 milioane de locuitori a crescut, până la sfârşitul zilei de miercuri, "cu încă 75.000 de persoane şi a ajuns la 338.934", a indicat biroul ONU într-un comunicat dat publicităţii joi. 

UPDATE 07:00 Sirenele au sunat și noaptea trecută

Sirenele au sunat din nou şi noaptea trecută, la aproape o săptămână de la începutul războiului. Peste 1.200 de oameni au murit în Israel, iar peste 2.000 au fost răniţi. Echipa Observator se află în zonele cele mai încercate ale Israelului.

Bianca Iacob, reporter Observator: Cu cât te apropii mai mult de graniţa cu Fâşia Gaza, astfel de imagini sunt tot mai dese, sunt practic urmele atacurilor din fâşie lansate de militanţii Hamas. Maşini făcute scrum în urma rachetelor care au căzut aici. 

Printre ţintele militarilor Hamas s-a aflat ieri şi un bloc din Așkelon. Din unele apartamente nu a mai rămas nimic, iar locuitorii îşi amintesc cu groază clipele prin care au fost nevoiţi să treacă.

Localnici: Casa se cutremura. Nu ştiam că am fost loviţi până nu am mers la acel apartament. Am ieşit şi am văzut că al doilea etaj era cuprins de flăcări.

Atacurile care au urmat a prins echipa Observator chiar în subsolul blocului distrus.

Bianca Iacob, reporter Observator: Oamenii şi-au adus aici pături, provizii. Da, mai sunt şi cu presă străină, dar şi cu locuitorii din acest bloc în buncăr până trece alarma.

Netanyahu a format un guvern de urgență

Teroarea care a pus stăpânire asupra ţării l-a determinat pe premierul israelian să formeze un guvern de urgenţă şi un cabinet de război alături de unul din liderii opoziţiei, Benny Gantz. Decizia arată că ofensiva terestră este iminentă.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: Orice membru al grupării Hamas este un om mort. Hamas este ISIS şi va fi distrus şi eliminat la fel cum lumea a distrus şi a eliminat ISIS. Israelul va fi cel mai puternic stat din regiune. Are cea mai puternică armată din lume, dar şi cei mai buni oameni.

Lângă linia de demarcaţie cu Fâşia Gaza au fost mobilizaţi peste 300.000 de soldaţi. Ei vor fi susţinuţi de tancuri, zeci, chiar sute, dar şi sisteme de artilerie. În acelaşi timp, avioanele de luptă aşteaptă ordin pentru a bombarda locurile unde s-ar afla teroriştii Hamas. Planurile de atac sunt păstrate în cel mai mare secret.

Dar dacă analizăm ultima incursiune, cea din 2014, un punct de intrare ar fi în nord, pe lângă trecerea Erez, de unde armata israeliană poate avansa uşor spre oraşul Gaza şi apoi spre centrul enclavei. Un alt punct este în sud, lângă oraşul Khan Yunis, pe unde tancurile se pot deplasa cu uşurinţă şi pot ocupa poziţii de luptă. Şi tot în Sud, un alt punct de acces, ar fi pe ceea ce israelienii numesc Ruta Philadelphia, lângă oraşul Rafah.

Joe Biden continuă să critice acţiunile sângeroase ale Hamas şi promite că va ajuta Israelul, asta după ce a trimis deja un portavion. "Acest atac a fost o campanie de cruzime pură. Este cea mai sângeroasă zi pentru evrei de la Holocaust". Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, urmează să ajungă astăzi în Israel şi a declarat că se va asigura că ţara va primi orice are nevoie pentru a se apăra.

Poveștile cutremurătoare ale supraviețuitorilor

Între timp, ies la iveală alte poveşti emoţionante ale supravieţuitorilor din Israel. Rotem Mathias trăia cu familia sa în sud, aproape de graniţa cu Fâşia Gaza. Când au apărut teroriştii, s-au ascuns toţi într-o mică încăpere menită să-i apere - însă nu a fost aşa. Părinţii lui şi-au pierdut viaţa pentru a o salva pe a sa.

Rotem Mathias, supravieţuitor: Teroriştii au început să tragă. Au deschis uşa şi au tras iarăşi. Au aruncat o grenadă sau ceva şi a explodat. Ultimul lucru pe care tata mi l-a zis a fost că şi-a pierdut mâna şi, apoi, mama a murit când era deasupra mea.

În semn de solidaritate, mai multe clădiri au fost luminate în culorile naţionale ale Israelului. Printre ele se numără parlamentul portughez, dar şi Opera Națională Română din Cluj-Napoca.

Gaza a fost atacată şi pe timpul nopţii, iar acum este sub o blocadă completă. Singura centrală electrică a rămas fără motorină, aşa că regiunea nu mai are de azi nici curent electric. În plus, israelienii nu permit Egiptului şi altor ţări să trimită camioane cu ajutoare sau mâncare.

Biden: Atacul Hamas, cea mai mortală zi pentru evrei de la Holocaust încoace

Joe Biden s-a adresat miercuri unei mese rotunde de lideri evrei la Washington, unde a descris atacul sângeros al Hamas asupra Israelului ca fiind "cea mai mortală zi pentru evrei de la Holocaust încoace", scrie The Guardian.

"Tăcerea înseamnă complicitate", a spus Biden. "Refuz să tac". El a spus că a vorbit din nou cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi că SUA "suplimentază" asistenţa militară suplimentară pentru Forţele de Apărare ale Israelului. El a spus că SUA "lucrează la fiecare aspect" al crizei ostaticilor din Israel, dar că "ideea că voi sta aici în faţa voastră şi vă voi spune ce fac este bizară".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Consumaţi şi deci cumpăraţi în mod regulat miere?

Observator » Stiri externe » Război Israel - Hamas LIVE TEXT. Israelul a atacat aeroporturile siriene din Damasc și Alep. Anunţul făcut de NATO