Antena LIVE

Curs valutar

Ministru spaniol: Netanyahu este un criminal de război, trebuie judecat la CPI. Europa trebuie să acţioneze urgent împotriva genocidului palestinienilor. Nu vrem să fim complici

Război Israel - Hamas. Premierul israelian Benjamin Netanyahu ar trebui să fie judecat drept "criminal de război" la Curtea Penală Internaţională, susţine Ione Belarra, ministrul spaniol pentru Drepturile Sociale. Acesta a îndemnat Europa să acţioneze de urgenţă împotriva "genocidului planificat" în Palestina, relatează agneţia turcă de stat Anadolu.

De la 30.10.2023, 10:36
WhatsApp
Ministru spaniol: Netanyahu este un criminal de război, trebuie judecat la CPI. Europa trebuie să acţioneze urgent împotriva genocidului palestinienilor. Nu vrem să fim complici Profimedia

Ministrul a publicat pe contul său de X, fostul Twitter, o înregistrare video în care discută cu reporterii în timpul unei manifestaţii pro-palestinieni la Madrid. "Astăzi ne aflăm aici, alături de toţi oamenii decenţi din ţara noastră, dar şi de toţi acei oameni din întreaga Europă care doresc să ceară să se pună capăt o dată pentru totdeauna acestui genocid planificat, acestei epurări etnice a poporului palestinian, care este pus în aplicare de statul Israel", a declarat Belarra.

Liderii europeni, inclusiv cei spanioli, "nu sunt capabili să se ridice la înălţimea gravităţii circumstanţelor", a spus ea şi a subliniat: "Nu vrem să fim complici la acest genocid planificat şi credem că Europa trebuie să acţioneze urgent. Cred că Europa va plăti scump pentru această ipocrizie".

"Publicul este uimit să vadă cum întreaga poziţie a Uniunii Europene este subordonată intereselor Statelor Unite şi ale statului Israel", a adăugat ministrul.

Afirmând că o astfel de poziţie se poate schimba astăzi, ministrul a cerut ţărilor europene să suspende relaţiile diplomatice cu Israelul şi să aplice sancţiuni economice exemplare împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu şi a întregii conduceri politice, precum şi un embargo asupra armelor.

Pe acelaşi subiect

"Bineînţeles, (ar trebui) să-l ducem pe Netanyahu la Curtea Penală Internaţională pentru a fi judecat pentru ceea ce este, un criminal de război", a spus ea şi a adăugat: "Insist, nu cu tăcerea noastră şi nu cu complicitatea noastră. Avem nevoie ca Uniunea Europeană să acţioneze".

Israelul a bombardat puternic Gaza începând din 7 octombrie, când gruparea palestiniană Hamas a lansat un atac transfrontalier în care a ucis 1.400 de persoane şi a luat mulţi ostatici.

Numărul palestinienilor ucişi în atacurile israeliene din Gaza a ajuns la 8.005, dintre care 3.342 sunt copii, 2.062 femei şi 460 bătrâni, potrivit Ministerului Sănătăţii, controlat de Hamas. 

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a anunţat  "extinderea operaţiunilor sale terestre" şi trecerea la "următoarea fază a războiului împotriva Hamas", care include operaţiuni terestre.

2,3 milioane de locuitori din Gaza se confruntă, de asemenea, cu o penurie de alimente, apă, combustibil şi medicamente din cauza blocadei impuse de Israel enclavei.

Ce este crima de război

Convențiile de la Geneva, împreună cu un întreg șir de legi și acorduri internaționale stabilesc că, într-un război, civilii nu pot fi atacați în mod deliberat, și nici infrastructura care este vitală pentru supraviețuirea lor. Altfel, avem de-a face cu o ”crimă de război”. De asemenea, unele arme sunt interzise din cauza efectelor devastatoare pe care le pot avea, cum ar fi minele antipersonal și armele chimice sau biologice. Bolnavii și răniții trebuie îngrijiți - inclusiv soldații răniți, care au drepturi de prizonieri de război. Alte legi interzic tortura și genocidul - încercarea deliberată de a distruge un anumit grup de oameni. Infracțiunile grave în timpul războiului, cum ar fi uciderea, violul sau persecuția în masă a unui grup, sunt cunoscute drept "crime împotriva umanității".

Cine îi trage la răspundere pe suspecții de crime de război

Au existat o serie de instanțe unice începând cu cel de-al Doilea Război Mondial - inclusiv tribunalul pentru crime de război comise după destrămarea Iugoslaviei. De asemenea, a fost înființat un organism pentru a-i urmări pe unii dintre cei responsabili de genocidul din Rwanda, unde extremiștii hutu au măcelărit 800.000 de oameni în 100 de zile în 1994. Astăzi, Curtea Penală Internațională (ICC) și Curtea Internațională de Justiție (CIJ) au roluri de susținere a regulilor războiului.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi israel hamas israel hamas palestinieni crima de razboi
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025