Antena Meniu Search
x

Video "Copiii noştri nu pot dormi din cauza foamei şi a setei". Criză umanitară în Gaza, palestinienii au spart depozitele ONU și au luat tot ce au găsit

Război Israel - Hamas. conflictul cu militanții Hamas a trecut în faza a doua, anunţă premierul israelian Benjamin Netanyahu. În ultimele 24 de ore, avioanele şi dronele israeliene au lovit 450 de ţinte ale teroriştilor. Familiile ostaticilor critică, însă guvernul pentru că nu face din recuperarea prizonierilor obiectivul principal al campaniei militare. În Fâşia Gaza, situaţia umanitară e disperată - mii de palestinieni au spart depozitele de alimente ale agenţilor internaţionale şi au luat tot ce au găsit. 

de Redactia Observator

la 29.10.2023, 19:48

Vezi și

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: "Războiul din Fâşia Gaza va fi lung şi dificil, dar suntem pregătiţi. Acesta este al doilea război pentru independenţă. Vom lupta pentru pământul nostru şi nu vom da înapoi."

La scurt timp după declaraţie, sute de bombe au fost lansate de armata israeliană. Înainte de atac, palestinienii din Gaza au fost avertizaţi că trebuie să plece spre sud. 

Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene: "Progresăm conform planului în etapele războiului, extindem treptat activitatea la sol și sfera forțelor noastre în Fâșia Gaza."

Familiile ostaticilor israelieni Hamas sunt însă disperate. Mulţi spun că guvernul nu le-a oferit nicio garanţie că cei dragi nu vor fi ucişi în atacurile aeriene.

Pe acelaşi subiect

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: "Trebuie să vă spun că efortul de a-i elibera nu numai că nu s-a oprit, ci continuă la un nivel mult mai ridicat. Vom încerca şi vom epuiza fiecare încercare de a-i aduce acasă." 

Disperare în Fâșia Gaza

În Fâşia Gaza, palestinienii îşi numără pierderile după bombardamentele din ultimele zile. Bilanţul morţilor a urcat la peste 8.000, în timp ce 20.000 de oameni au fost răniţi, conform Ministerului Sănătăţii controlat de Hamas. Morţii au început să fie înmormântaţi în gropi care erau deja ocupate. Multe cadavre sunt încă printre resturile clădirilor bombardate. Rudele şi prietenii sapă, disperaţi, cu mâinile goale. Din când în când, un miracol le dă speranţă.

"Repede! Fata este în viaţă! Fata este în viaţă, omule!"

Printre obiectivele lovite este şi o moschee în care se refugiau sute de oameni. Casele din jur au fost reduse la o grămadă de moloz. 

"Avem morţi, avem răniți, este o suferință reală pentru palestinienii care au fugit în aceste case sigure pentru a se salva cumva. Dar nu există niciun loc sigur în Fâșia Gaza."

De foame, mii de palestinieni au jefuit depozitele ONU şi au luat făină, apă şi alte alimente. 

"Este total nedrept! Copiii noştri nu pot dormi din cauza foamei şi a setei. Am făcut apel la lume, dar toate puterile internaţionale sunt împotriva noastră. Aveam nevoie de ajutoare şi nu am fi făcut asta dacă nu eram la nevoie."

Erdogan, mesaje dure la adresa Israelului

Organizaţia Mondială a Sănătăţii s-a declarat îngrijorată după ce Israel a cerut evacuarea spitalului Al Quds, în care se adăpostesc 12.000 de oameni. Şeful ONU a spus că numărul civililor morţi este total inacceptabil. Iar preşedintele turc nu s-a ferit de cuvinte grele. 

Recep Erdogan, preşedintele Turciei: "Acum, Israel, te vom proclama în fața lumii ca fiind un criminal de război și ne pregătim pentru asta."

Dan Dungaciu, analist politic: "Domnul Erdogan se uită la Orientul Mijlociu ca la teritoriul lui de joacă sau ca la teritoriul în care el trebuie să fie chemat să pună ordine. Chestiunea palestiniană este un pretext pentru bătălia cu Occidentul, cu capitalismul global, cu America." 

Manifestaţiile anti-război s-au răspândit în lume. La Paris, mii de oameni au cerut un armistiţiu, dar mulţi au fost arestaţi după ciocniri violente cu poliţia. Podul Brooklyn din New York a fost închis pentru mai multe ore seara trecută din cauza sutelor de activişti, mulţi dintre ei din comunitatea hasidică. Iar în Sydney, au avut loc două mitinguri în decurs de câteva ore. Unul în semn de solidaritate cu Palestina, iar altul pentru a cere eliberarea ostaticilor luaţi de Hamas. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » "Copiii noştri nu pot dormi din cauza foamei şi a setei". Criză umanitară în Gaza, palestinienii au spart depozitele ONU și au luat tot ce au găsit