Mircea Geoană, interviu exclusiv pentru Observator: Rușii încearcă să se joace cu fricile celor din ţările de pe flanc
După Ucraina, Republica Moldova ar urma să fie viitoare ţintă a lui Vladimir Putin. Ameninţarea vine chiar de la Moscova, de la unul dintre generalii armatei ruse. Pentru a opri înaintarea ruşilor spre Vest, Occidentul a trimis arme Ucrainei. Între timp, pentru zeci de milioane de ucraineni, va fi un Paşte trist, sub teroarea bombelor.
De Bianca Iacob la 23.04.2022, 19:31Copii: Ne jucăm pe telefon, dar vrem să mergem acasă, vrem să vedem soarele. Vrem să ne întoarcem la vieţile noastre.
Este singura dorinţă pe care o au zecile de copii pe care ruşii îi ţin prizonieri sub oţelăria Azovstal din Mariupol. Trăiesc sub pământ de aproape două luni. Azi, la ei au coborât câţiva soldaţi şi le-au adus din proviziile puţine pe care le mai aveau şi ei.
Singura dorință a copiilor blocați în uzina Azovstal
Sunt însă slabe şanse ca aceşti copii să vadă cerul în ziua de Paşte. Şi asta pentru că armele nu au tăcut nici în Sâmbăta Mare. Ruşii controlează aproape tot oraşul cu excepţia zonei combinatului Azovstal.
În loc să se pregătească de Înviere, locuitorii oraşului port îşi îngroapă morţii. Oficialii ucraineni estimează că asediul militarilor lui Putin ar fi făcut peste 20.000 de morţi.
Şi în Odessa, oamenii vor petrece Paştele în teroare. După trei săptămâni de linişte, au căzut bombe în mai multe zone rezidenţiale. În nord, şi Harkov este sub un asediu continuu.
Localnic: O viaţă groaznică. Ar trebui să plec, dar unde? Am animale aici. Speram că va fi bine. Speranţa moare ultima.
Localnic: Ce slujbă? Toate bisericile din jurul nostru au fost distruse, satele bombardate, nu avem unde să mergem.
Biserica Ortodoxă ucraineană le-a cerut oamenilor să nu meargă la slujba de Înviere, după ce serviciile de informaţii au avertizat că există posibilitatea ca ruşii să bombardeze biserici.
Ucraina are acum mai multe speranţe, după ce armamentul a început să sosească din Occident. Statele Unite au trimis cele mai multe provizii militare. Armament greu a ajuns la Kiev şi din Belgia, Norvegia sau Canada. Chiar şi micile State Baltice, Estonia şi Letonia au ajutat.
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Sunt recunoscător tuturor partenerilor noştri care, în sfârşit, ne-au ascultat. Care ne oferă exact ceea ce am cerut.
Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: Cu sprijinul nostru a reuşit să apere Kievul, cu sprijinul nostru sperăm să întoarcă şi această etapă a războiului.
Oficialii de la Moscova, noi amenințări
Oficiali de la Moscova lasă să se înţeleagă că Rusia nu se va opri în Ucraina.
Unul dintre generalii lui Putin spune că următoarea ţintă este Republica Moldova, pentru că, şi aici, populaţia rusă este persecutată şi trebuie salvată. Planul Moscovei ar fi să preia controlul asupra regiunii separatiste Transnistria.
Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: Eu cred că dânşii încearcă să comunice cu opinia noastră publică, nu cu decidenţii. Ei încearcă să se joace cu emoţiile şi fricile opiniei publice din ţările mai ales de pe flanc.
În replică, oficialii de la Chişinău l-au convocat pe ambasadorul rus pentru explicaţii şi pentru a-i reaminti că Republica Moldova, conform Constituţiei sale, este un stat neutru.