Antena Meniu Search
x

Video Interviu exclusiv Observator cu Mircea Geoană. "Credibilitatea Rusiei este aproape de zero"

Imagini surprinse la periferia oraşului Mariupol arată tranşee uriaşe transformate în gropi comune. Ar fi fost săpate în martie şi aprilie, susţine primarul oraşului, care acuză trupele ruse că au ascuns acolo mii de cadavre. Agenţia care a filmat imaginile a numărat sute de gropi comune acolo în timp ce ultimii apărători ai oraşului continuă să reziste în uzina Azovstal.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 22.04.2022, 20:21

Vezi și

Sunt imaginile care confirmă cele mai negre temeri ale autorităţilor ucrainene. 250 de gropi comune pe un câmp la periferia Mariupolului au fost surprinse din satelit. Ruşii ar fi îngropat aici peste nouă mii de trupuri ca să ascundă masacrul. 

BărbatIadul e acolo, asta se întâmplă în Mariupol, este imposibil să povesteşti. Ruşii omoară oamenii fără motiv! 

Vadym Boychenko, primarul din Mariupol: Gropile se întind pe o distanţă de 30 de metri. Ruşii îi duc pe cetăţenii noştri acolo cu camioanele. Toţi aceşti oameni au fost ucişi de Federaţia Rusă, care ascunde crime de război acolo. 

Primarul din Mariupol cere culoare de evacuare pentru cei 100.000 de oameni încă blocaţi în oraşul aflat sub asediu de 50 de zile. Dar nu renunţă la luptă. Atâta timp cât Azovstal rămâne în picioare, mai este speranţă. Una dintre cele mai importante uzine metalurgice europene este ultimul bastion al apărării din Mariupol. 

Pe acelaşi subiect

"Orașul" de sub uzina Azovstal 

Complexul se întinde pe 11 kilometri pătraţi. Linii de cale ferată, depozite, cuptoare de cărbune, fabrici, coșuri de fum și tuneluri considerate ideale pentru războiul de gherilă. Un adevărat oraş de tunele şi buncăre se întinde sub complex. Un călcâi al lui Ahile în care se ascund peste 2.000 de soldaţi ucraineni, mulţi sunt răniţi, iar alături de ei se află şi numeroşi civili, mai ales femei şi copii.

Vladimir Putin nu mai vrea să distrugă uzina. A ordonat blocada adăposturilor subterane, pentru ca foamea să-i oblige pe cei aflaţi înăuntru să se predea. 

Konstantin Nemichev, comandantul unității Kraken: Trupele noastre sunt în Mariupol, batalionul Azov, şi continuă să păstreze controlul. Uzina este o fortăreaţă! 

Mii de foşti soldaţi s-au înrolat de la începutul războiului. 

Bianca Iacob, reporter Observator: Şeful republicii din Donetsk spune că sunt mercenari români la Azovstal, în Mariupol. Este adevărat? 

Damien Magrou, purtător de cuvânt Legiunea Internaţională pentru Apărarea Ucrainei: Sunt conştient că este un număr de luptători străini la Azovstal. E destul de probabil să fie şi români acolo. 

Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO: Aceiaşi lideri şi comunicatori ruşi spuneau că nu va exista niciun fel de război, credibilitatea Rusiei este aproape de zero. Sunt mulţi străini care merg să lupte. Este zgomot de fond, este propagandă rusească care are o valoare aproape de zero. 

Aliatul credincios al lui Putin, liderul cecen Ramzan Kadîrov a postat, sub titlul "Mariupol este al nostru", imagini ale comandanţilor ceceni care sărbătoresc victoria în faţa unei clădiri în flăcări. 

Poveștile de coșmar ale localnicilor

Poveştile crunte vin însă de la puţinii localnici evacuaţi. Ieri, doar 79 de oameni au putut fi evacuaţi din oraşul distrus.

Localnic: Un cimitir se ridică în grădina din spatele blocului. Am îngropat şapte oameni acolo.

Acum, trupele ruse îşi concentrează eforturile în Donbas. În ultimele 24 de ore au ocupat peste 40 de sate. Iar mai la nord, Harkovul a fost lovit de peste 50 de atacuri cu rachete. Moscova a respins propunerea unui armistiţiu în zilele Paştelui ortodox. Pe fondul dovezilor tot mai numeroase de crime de război, parlamentele din Letonia şi Estonia au calificat, oficial, acţiunile  

Iar economic, Ucraina se apropie de colaps. Volodimir Zelenski evaluează că ţara are nevoie de şapte miliarde de dolari pe lună pentru ca economia să nu se prăbuşească. Iar preşedintele Băncii Mondiale estimează valoarea pagubelor provocate de război până acum la 60 de miliarde de dolari. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Exclusiv Observator » Interviu exclusiv Observator cu Mircea Geoană. "Credibilitatea Rusiei este aproape de zero"