Antena LIVE

Curs valutar

Opoziţia din Germania avertizează: Livrarea tancurilor Leopard către Ucraina ne aduce mai aproape de al Treilea Război Mondial

Eventuala decizie a Guvernului Olaf Scholz de a trimitre către Ucraina tancuri Leopard este criticată de Opoziția din Germania, care avertizează asupra riscurilor izbucnirii celui de-al Treilea Război Mondial. Tancurile Leopard sunt preludiul "la o posibilă alunecare spre catastrofă", a declarat liderul grupului parlamentar de stânga Dietmar Bartsch.

De la 25.01.2023, 09:11
WhatsApp
Opoziţia din Germania avertizează: Livrarea tancurilor Leopard către Ucraina ne aduce mai aproape de al Treilea Război Mondial Profimedia

Liderul grupului parlamentar de stânga Dietmar Bartsch a criticat decizia guvernului federal ca fiind periculoasă, subliniind că livrarea de armament nu este susţinută de majoritatea cetăţenilor.

Furnizarea de tancuri riscă să conducă la o catastrofă

"Furnizarea de tancuri Leopard reprezintă depăşirea unui nou tabu şi ne aduce mai aproape de al treilea război mondial, mai degrabă decât să aducă pacea în Europa. Decizia Germaniei de a fi în continuare parte în război nu beneficiază de niciun fel de majoritate în rândul populaţiei", a afirmat Dietmar Bartsch, liderul grupului Partidul Stângii (Die Linke, opoziţie) din Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului german. "Furnizarea de tancuri riscă să conducă la o catastrofă", a atras atenţia Dietmar Bartsch, potrivit agenţiei DPA şi site-ului Tagesschau.de, anticipând că Ucraina va solicita ulterior avioane de vânătoare şi alte tipuri de armament ofensiv, relatează Mediafax. Conform unor oficiali germani citaţi de publicaţia Der Spiegel, Guvernul Olaf Scholz intenţionează să furnizeze Ucrainei tancuri de tip Leopard 2. Probabil va fi transferată cel puţin o companie de tancuri de tip Leopard 2A6, adică 14 vehicule blindate. În plus, Guvernul Olaf Scholz va autoriza furnizarea de tancuri de fabricaţie germană de către naţiuni aliate.

Rusia a avertizat Germania: Eventuala furnizare de tancuri Leopard Ucrainei va avea consecinţe

Pe acelaşi subiect

Deciziile, care ar urma să fie supuse aprobării Bundestagului în cel mai scurt timp posibil, se înscriu într-un acord cu Statele Unite, care au exercitat presiuni asupra Germaniei pentru a furniza capabilităţi militare avansate Ucrainei. Berlinul a obţinut de la Washington angajamentul de a furniza tancuri ultramoderne Ucrainei. Dacă se vor confirma, deciziile ar însemna depăşirea, cel puţin în mod temporar, a disensiunilor transatlantice privind livrarea de tancuri occidentale ultramoderne în Ucraina. Însă Germania ar putea fi vizată de critici din cauza numărului mic de vehicule livrate. Reticenţa manifestată de Germania privind furnizarea de capabilităţi militare avansate şi semnificative Ucrainei trebuie interpretată prin prisma eforturilor de evitare a unui conflict direct între NATO şi Rusia. "Trebuie să evităm ca acest conflict să devină un război între Rusia şi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord", a afirmat săptămâna trecută cancelarul Olaf Scholz.

Kremlinul a avertizat marţi Germania, potrivit postului german NTV, că eventuala furnizare de tancuri Leopard Ucrainei va avea consecinţe şi "nu va aduce nimic bun pentru viitorul relaţiilor bilaterale".

Ce sunt tancurile Leopard 2

Leopard 2 este principalul tanc de luptă fabricat în Germania, cu o autonomie de aproximativ 500 km. A intrat în funcțiune pentru prima dată în 1979 și are o viteză maximă de 68 km/h. Este echipat cu un tun de 120 mm şi cu două mitraliere ușoare, potrivit The Guardian. 

Pe lângă faptul că este folosit de armata germană, Leopard 2 se află în serviciu la scară largă în Europa, în dotarea a peste 12 țări. Tancurile au fost dislocate în Kosovo, Bosnia, Afganistan și Siria (de către Turcia), unde multe au fost distruse cu rachete antitanc.

De ce le vrea Ucraina?

Ucraina spune că are nevoie urgentă de tancuri grele. Kievul mai are puţine tancuri, iar majoritatea sunt de din perioada sovietică. Pe lângă faptul că ucrainenii se tem tot mai mult că Moscova intenționează să lanseze o nouă ofensivă majoră în lunile următoare, Kievul și mulți dintre aliații săi cred că războiul se va încheia mai repede dacă Rusia este înfrântă pe câmpul de luptă în urma contraofensivei ucrainene pentru a recâştiga teritoriul pierdut. 

În timp ce Ucraina a obţinut victorii semnificative cum ar fi bătălia de la Kiev la începutul războiului sau ce cele din regiunile Harkov și Herson, contraofensiva este îngreunată de lipsa de tancuri pentru a susține operațiunile. În plus, forțele ruse desfășoară din ce în ce mai mult tancuri T-90, mai moderne și mai capabile. Tancurile Leopard 2 par cea mai bună soluţie pentru Ucraina şi pentru că sunt disponibilie la scară largă în UE, inclusiv în Polonia, dispusă să le trimită la Kiev.  Ucraina a implicat că are nevoie de 300 de tancuri, în timp ce analiștii occidentali au sugerat că şi 100 ar putea schimba acum echilibrul războiului.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina tancuri leopard rusia
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024