Antena Meniu Search
x

Video Exerciţii militare în Republica Moldova: Armata are 6.500 de soldaţi, 3 avioane, 2 elicoptere şi 10 tancuri

Val de demisii şi demiteri în Ucraina după un uriaş scandal de corupţie. 11 oficiali de rang înalt au demisionat sau au fost demişi, acuzaţi că au folosit bani publicii în interes propriu sau au plecat în călătorii exotice în vreme de război.. Pe front, Rusia schimbă tactica, în timp ce, simţind ameninţarea, Republica Moldova face de azi exerciţii militare. 

Sonia Simionov
de Sonia Simionov

la 24.01.2023, 19:55

Vezi și

Primul care şi-a anunţat demisia este Kirilo Timoşenko, adjunctul şefului biroului prezidenţial. A fost acuzat în repetate rânduri că a folosit în scop personal mai multe maşini de lux donate Ucrainei pentru misiuni umanitare.

Viaceslav Şapovalov, ministrului adjunct al Apărării, este acuzat că a aprobat cumpărarea de alimente pentru soldaţi la preţuri de trei ori mai mari. Iar procurorul general adjunct Oleksi Simoneko ar fi ţinut-o în vacanţe de lux în străinătate de la începutul războiului, deşi legea marţială le permite oficialilor ucraineni să iasă din ţară doar în interes de serviciu.

Volodimir Zelenski , preşedintele Ucrainei: Ignorarea războiului este un lux pe care nimeni nu și-l poate permite. În termen de cinci zile, Cabinetul de Miniștri trebuie să dezvolte o procedură clară pentru ca oficialii să treacă granița doar în scopul unei adevărate călătorii de afaceri.  

Pe lunga listă a oficialilor lăsaţi fără funcţii doar azi, se mai află alţi 3 miniştri adjuncţi şi cinci guvernatori. 

Pe acelaşi subiect

Ruşii îşi continuă atacurile violente pe toată linia de est a frontului

Volodimir Zelenski , preşedintele Ucrainei: Tot ce nu au distrus, fură şi trimit în Rusia. 

Kievul se așteaptă ca bătălia pentru Donbas să se intensifice în lunile februarie şi martie.

Sonia Simionov, reporter Observator: Militarii lui Putin se regrupează în regiunile Donețk și în Luhansk, în jurul orașelor Svatove și Kreminna, iar în sud - în Herson. Armata rusă a schimbat şi tactica de război şi, acum, atacurile se desfăşoară cu grupuri de asalt mai mici, de 140 până la 160 de militari, în loc să avanseze cu batalioane. Ucraina susţine că, pentru noua ofensivă, Kremlinul ar putea mobiliza mai multe unități de elită, inclusiv parașutiști. Regruparea ruşilor pune în alertă întreaga zonă. 

În Republica Moldova, au început de azi exerciţii militare. Timp de două săptămâni, 400 de militari vor participa la manevre în toate garnizoanele din ţară. Cu totul, Chişinăul se poate baza pe 6.500 de soldaţi. Da, Republica are una dintre cele mai mici şi cele mai slab dotate armate din lume. Ar mai avea ...3 avioane de luptă, 2 elicoptere şi 10 tancuri. Nu ştim exact ce modele sunt. Dar ştim că sunt vechi de mai bine de jumătate de secol şi nu este clar dacă mai funcţionează. 

Un alt semn că Rusia se pregăteşte de lupte crâncene sunt aceste imagini din Luhansk, cu un camion plin de coşciuge trimise de Moscova în zona frontului. 

Bahmut, scena celor mai grele lupte

Orașul Bahmut este în continuare scena celor mai grele lupte. 

Soldat ucrainean: Bahmut este Ucraina. Steagurile Ucrainei flutură deasupra oraşului, nu vă faceţi griji, nu sunt ruşi în Bahmut. 

Potrivit CNN, oficialii americani ar fi sfătuit Kievului să renunţe la bătălia pentru capitală şi să se concentreze pe frontul din sud. Un document al serviciilor de informatii militare ucrainene obtinut jurnaliştii americani stabileste cat de greu este să lupţi împotriva luptatorilor din Grupul Wagner Şi asta pentru că, cei răniţi pe front sunt lăsaţi să moară şi niciun luptător nu are voie să-şi părăsească poziţia.

Rusia se laudă că are şi suficiente arme.  

Dmitri Medvedev, şeful consiliului de Securitate al Rusiei: Adversarii noștri ne urmăresc şi spun constant că ne lipsește un lucru sau altul, că nu ne mai rămân rachete decât pentru două lovituri și jumătate și alte lucruri de genul acesta. O să fie dezamăgiţi. Avem destule pentru toate.

Dar la Kremlin apar tot mai multe semne de dezbinare. Tot mai multe voci vorbesc despre o luptă pentru putere între Vladimir Putin şi Evgheni Prigojin, fondatorul grupării Wagner. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri externe » Exerciţii militare în Republica Moldova: Armata are 6.500 de soldaţi, 3 avioane, 2 elicoptere şi 10 tancuri