Antena Meniu Search
x

Ce sunt tancurile Leopard 2, de ce are Ucraina nevoie disperată de ele şi de ce blochează Germania trimiterea lor

Război în Ucraina. Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a anunţat vineri seară că "nu s-a ajuns la o înţelegere unanimă cu privire la transferurile de tancuri" către Ucraina. Țările de Jos anunță că sunt dispuse să plătească pentru trimiterea tancurilor Leopard 2 în Ucraina. Olanda are 16 tancuri Leopard 2 luate din Germania. Polonia, Finlanda, Cehia, Slovacia, Suedia și Țările de Jos sunt toate dispuse să le trimită Kievului. Germania blochează mutarea: a cerut ca şi americanii să trimită tancuri grele Abrams, considerate însă nepotrivite de experţi din cauza consumului mare de combustibil.

de Redactia Observator

la 20.01.2023, 18:29

Ce sunt tancurile Leopard 2, de ce are Ucraina nevoie disperată de ele şi de ce blochează Germania trimiterea lor
Tanc Leopard 2 - Getty Images

Eşec la Ramstein. Noul ministru al Apărării din Germania, Boris Pistorius, a declarat vineri seară că nu a fost luată încă nicio decizie cu privire la o eventuală livrare către Kiev a tancurilor de asalt Leopard, de fabricaţie germană, pe care Ucraina le solicită.

Problema "a fost negociată" între ţările care sprijină Ucraina şi care s-au reunit la baza Ramstein, în vestul Germaniei, însă "nu a fost luată nicio decizie", a declarat Boris Pistorius. Între timp Rusia a avertizat că Occidentul va "regreta" dacă trimite tancurile. 

"Impresia" că Germania se opune livrării de tancuri Kievului este "falsă", a adăugat el în acelaşi timp. Potrivit Reuters, Pistorius a mai precizat că nu poate spune când se va lua o decizie, dar că Germania este pregătită să se mişte repede dacă va exista un acord între aliaţi.

"Toate argumentele pro şi contra trebuie analizate cu foarte mare atenţie", a subliniat el. "Ne revine responsabilitatea de a reflecta atent la consecinţele pentru toate părţile în conflict", a mai spus noul ministru german al apărării.

Pe acelaşi subiect

Guvernul german al cancelarului Olaf Scholz a părut reticent în a autoriza re-exportul tancurilor din ţările care le folosesc, de teama de a nu provoca Rusia. Pe de altă parte, guvernul de la Berlin susţine că nici nu a primit cereri oficiale din partea altor ţări europene pentru a autoriza re-exportul către Ucraina.

Unii aliaţi, dar şi Ucraina susţin că îngrijorarea Germaniei este deplasată, pentru că Rusia deja s-a angajat total în război. În plus, serviciul de informaţii german este alarmat de pierderile suferite de ucraineni la Bahmut.

Ce sunt tancurile Leopard 2?

Leopard 2 este principalul tanc de luptă fabricat în Germania, cu o autonomie de aproximativ 500 km. A intrat în funcțiune pentru prima dată în 1979 și are o viteză maximă de 68 km/h. Este echipat cu un tun de 120 mm şi cu două mitraliere ușoare, potrivit The Guardian

Pe lângă faptul că este folosit de armata germană, Leopard 2 se află în serviciu la scară largă în Europa, în dotarea a peste 12 țări. Tancurile au fost dislocate în Kosovo, Bosnia, Afganistan și Siria (de către Turcia), unde multe au fost distruse cu rachete antitanc.

De ce le vrea Ucraina?

Ucraina spune că are nevoie urgentă de tancuri grele. Kievul mai are puţine tancuri, iar majoritatea sunt de din perioada sovietică. Pe lângă faptul că ucrainenii se tem tot mai mult că Moscova intenționează să lanseze o nouă ofensivă majoră în lunile următoare, Kievul și mulți dintre aliații săi cred că războiul se va încheia mai repede dacă Rusia este înfrântă pe câmpul de luptă în urma contraofensivei ucrainene pentru a recâştiga teritoriul pierdut.

În timp ce Ucraina a obţinut victorii semnificative cum ar fi bătălia de la Kiev la începutul războiului sau ce cele din regiunile Harkov și Herson, contraofensiva este îngreunată de lipsa de tancuri pentru a susține operațiunile. În plus, forțele ruse desfășoară din ce în ce mai mult tancuri T-90, mai moderne și mai capabile.

Tancurile Leopard 2 par cea mai bună soluţie pentru Ucraina şi pentru că sunt disponibilie la scară largă în UE, inclusiv în Polonia, dispusă să le trimită la Kiev.  Ucraina a implicat că are nevoie de 300 de tancuri, în timp ce analiștii occidentali au sugerat că şi 100 ar putea schimba acum echilibrul războiului.

Care este problema?

Tancurile Leopard 2 au fost furnizate țărilor din Europa sub licențe de export, prin urmare Germania se poate opune re-exportului, deși Polonia a sugerat joi că ar putea pur și simplu să ignore Berlinul şi să le trimită oricum Ucrainei. Germania preferă o abordare multilaterală a înarmării Ucrainei şi nu să fie văzută ca acționând unilateral.

Deși Germania a furnizat Ucrainei o cantitate mare de echipamente, inclusiv blindate, Berlinul se luptă și cu o tradiție antimilitară de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Furnizarea de tancuri este considerată problematică din cauza capacităților lor ofensive mult mai evidente.

Germania a încercat să condiţioneze trimiterea de tancuri Leopard în Ucraina de formarea unei coaliții mai largi care să trimită şi alte tancuri, inclusiv cele americane Abrams. Problema este că experții nu consideră acest tanc american ca fiind potrivit pentru războiul din Ucraina din cauza consumului mare de combustibil.

Principalul argument contra trimiterii de tancuri în Ucraina 

Cei care se opun cred că tancurile ar reprezenta o escaladare în ceea ce priveşte implicarea țărilor NATO în război, sporind riscul de a-l amplifica. De partea ei, Ucraina a promis că va folosi tancurile doar în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. Cei care susţin furnizarea de tancuri spun că Moscova este cea care a continuat să escaladeze conflictul, mobilizând tot mai mulţi soldaţi şi atacând   infrastructura civilă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Ce sunt tancurile Leopard 2, de ce are Ucraina nevoie disperată de ele şi de ce blochează Germania trimiterea lor