Antena Meniu Search
x

Germania încă nu a eliberat "leoparzii". 12 țări s-au aliat să dea Ucrainei 100 de tancuri Leopard 2 dacă Berlinul aprobă reexportul

Germania a primit cererea oficială a Poloniei de a reexporta tancuri Leopard 2 către Ucraina, a anunţat marţi ministrul polonez al apărării. Varşovia creşte presiunea asupra Berlinului pentru a-şi da aprobarea, relatează Reuters. ABC News relatează că 12 din cele 15 țări care s-au întâlnit vineri de la Ramstein și-au declarat disponibilitatea de a trimite tancurile de îndată ce Germania este de acord să ofere o licență de export. Compania germană Rheinmetall a declarat că ar putea furniza 139 de tancuri Leopard, dar numai la sfârșitul anului 2023: 51 de tancuri Leopard 2 şi 88 de tancuri Leopard 1 mai vechi. 

de Redactia Observator

la 24.01.2023, 14:11

Germania încă nu a eliberat "leoparzii". 12 țări s-au aliat să dea Ucrainei 100 de tancuri Leopard 2 dacă Berlinul aprobă reexportul
Germania încă nu a eliberat "leoparzii". 12 țări s-au aliat să dea Ucrainei 100 de tancuri Leopard 2 dacă Berlinul aprobă reexportul - Facebook

De la proteste în stradă, la memeuri pe reţelele de socializare: ucrainenii imploră Germania "să elibereze leoparzii", adică să aprobe furnizarea de tancuri Leopard de care armata Kievului are nevoie disperată pentru că rămâne fără muniţie pentru tancurile sale sovietice. 

Pe de o parte compania germană de armament Rheinmetall a anunţat că poate livra Ucrainei un total de 139 de tancuri Leopard 1 și Leopard 2 dar de abia la finalul anului. "Avem 22 de tancuri Leopard 2A4 pe care le-am putea pune în funcțiune și le putem livra în Ucraina", a declarat un reprezentant al companiei pentru RND.

"Va dura aproape un an pentru a le pune în ordine. Livrarea este posibilă la sfârșitul anului 2023 - începutul lui 2024." În ceea ce privește tancurile Leopard 1, Rheinmetall poate furniza 88 de bucăţi, relatează Deutsche Welle.

12 țări s-au aliat să furnizeze Ucrainei 100 de tancuri Leopard 2 după ce Germania le dă undă verde

Pe acelaşi subiect

Pe de altă parte, Ucraina se așteaptă să primească 100 de tancuri Leopard 2 din 12 țări după ce Germania dă undă verde, a declarat un înalt oficial ucraiean pentru ABC. Germania trebuie să aprobe licența de export.

12 țări s-au înţeles să furnizeze Ucrainei în jur de 100 de tancuri Leopard 2 dacă guvernul german își dă acordul, a dezvăluit un înalt oficial ucrainean pentru ABC News. Acele acorduri au fost încheiate la summitul de vineri de la baza americană Ramstein din Germania. Țări precum Polonia și Finlanda au indicat deja public că sunt dispuse să furnizeze Ucrainei o serie de tancuri Leopard 2.

Înaltul oficial ucrainean care a vorbit cu ABC News sub condiția anonimatului a spus că este nevoie urgentă de tancurile Leopard de fabricație germană deoarece stocurile Kievului de muniție pentru tancurile sale sovietice se epuizează.

Şeful NATO: Aliaţii vor găsi în curând o soluţie în legătură cu tancurile pentru Ucraina

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a îndemnat marţi aliaţii să accelereze livrările de arme grele şi mai avansate către Ucraina pentru a respinge forţele ruse, exprimându-şi de asemenea încrederea că o decizie privind trimiterea de tancuri de luptă Kievului va veni în curând, relatează Reuters. Stoltenberg s-a exprimat la Berlin alături de noul ministru german al apărării Boris Pistorius, care a spus că guvernul său va acţiona rapid în legătură cu tancurile dacă s-ar găsi un consens.

Presiunea a crescut asupra guvernului cancelarului german Olaf Scholz pentru a a trimite tancuri Leopard în Ucraina şi a permite altor ţări să facă acelaşi lucru, în timp ce conform regulilor de achiziţii publice militare, Germania trebuie să autorizeze orice reexport. Dar partidul social-democrat al lui Scholz ezită, pe fondul temerilor că ar putea determina escaladarea în continuare a conflictului de către Moscova.

Polonia, care a acuzat Germania că trage de timp în legătură cu tancurile, a declarat marţi că a cerut oficial permisiunea Berlinului de a reexporta tancurile Leopard în Ucraina. "În acest moment crucial al războiului, trebuie să furnizăm sisteme (de armament n.r.) mai greu şi mai avansate pentru Ucraina şi trebuie să o facem mai repede", a declarat Stoltenberg reporterilor.

"Prin urmare, salut discuţia noastră de astăzi. Am discutat despre problema tancurilor de luptă. Consultările între aliaţi vor continua şi sunt încrezător că vom avea o soluţie în curând", a adăugat Stoltenberg. Pistorius a spus că Germania nu stă în calea altor ţări care antrenează trupele ucrainene să folosească tancurile Leopard în timp ce discuţiile continuau. El a adăugat că este greşit să se spună că "există dezbinare sau că Germania este izolată". Scholz încearcă să ajungă la un consens cu privire la problema tancurilor, a declarat el, adăugând că NATO nu trebuie să devină parte la războiul din Ucraina.

Ministrul de externe al Germaniei Annalena Baerbock a semnalat un posibil progres duminică, când ea a spus că guvernul ei nu ar sta în calea Poloniei dacă doreşte să-şi trimită tancurile Leopard 2 în Ucraina. Dar marţi, un oficial al Ministerului de Externe german părea să tempereze aceste remarci, spunând că Scholz va decide asupra trimiterii tancurilor, notează Reuters.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Germania încă nu a eliberat "leoparzii". 12 țări s-au aliat să dea Ucrainei 100 de tancuri Leopard 2 dacă Berlinul aprobă reexportul