Antena Meniu Search
x

Lavrov acuză Occidentul că a blocat negocierile cu Ucraina. Ce ţări ar fi îndemnat Kievul să tergiverseze luarea unei decizii

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat luni naţiunile occidentale că au blocat negocierile iniţiale dintre Ucraina şi Rusia, îndemnând Administraţia Zelenski să amâne acţiunile de soluţionare a războiului. Aflat în vizită în Africa de Sud, Lavrov a declarat: "Se ştie că noi am susţinut propunerea părţii ucrainene de a purta negocieri la începutul operaţiunii militare speciale şi până la sfârşitul lunii martie 2022 cele două delegaţii acceptaseră în principiu să rezolve conflictul". 

de Redactia Observator

la 23.01.2023, 22:48

Lavrov acuză Occidentul că a blocat negocierile cu Ucraina. Ce ţări ar fi îndemnat Kievul să tergiverseze luarea unei decizii
Lavrov acuză Occidentul că a blocat negocierile cu Ucraina. Ce ţări ar fi îndemnat Kievul să tergiverseze luarea unei decizii - Profimedia Images

Serghei Lavrov a afirmat că Rusia a vrut să negocieze cu Ucraina în primele luni ale războiului, dar Statele Unite, Marea Britanie şi alte ţări au îndemnat Kievul să tergiverseze luarea unei decizii, relatează Mediafax.

"Se ştie că noi am susţinut propunerea părţii ucrainene de a purta negocieri la începutul operaţiunii militare speciale şi până la sfârşitul lunii martie 2022 cele două delegaţii acceptaseră în principiu să rezolve conflictul", a afirmat Serghei Lavrov, citat de postul de televiziune Sky News.

"Se cunoaşte faptul şi a fost prezentat deschis că americanii, britanicii şi unii dintre colegii noştri europeni au transmis Ucrainei că era prea devreme pentru un acord, iar aranjamentul care aproape că fusese agreat nu a mai fost luat în considerare deloc de regimul de la Kiev", a precizat Serghei Lavrov.

Săptămâna trecută, Serghei Lavrov a afirmat că Rusia îşi va atinge obiectivele în Ucraina în pofida "războiului hibrid" purtat de Occident împotriva Moscovei. Lavrov a subliniat că Administraţia de la Moscova este pregătită să "analizeze cu seriozitate" orice inţiativă a Occidentului de oprire a conflictului. "Dar, deocamdată, nu am văzut nicio propunere serioasă", a argumentat Lavrov, reafirmând că negocierile nu trebuie să se refere doar la Ucraina, ci la spaţiul euro-atlantic.

Pe acelaşi subiect

Oficial american: Va fi "foarte dificil" ca armata ucraineană să elibereze teritorii anul acesta

Şeful Statului Major Interarme din SUA, generalul Mark Milley, a afirmat vineri că va fi "foarte dificil" ca armata ucraineană să elibereze teritorii anul acesta, reiterând că, cel mai probabil, războiul cu Rusia va trebui să se încheie prin negocieri. "Din punct de vedere militar, eu menţin ideea că anul acesta ar fi foarte, foarte dificil să fie evacuate forţele ruse de pe orice centimetru pătrat de teritoriu ocupat al Ucrainei. Ceea ce se poate face este continuarea apărării, stabilizarea frontului", a declarat Mark Milley la finalul reuniunii Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei.

Şeful Statului Major Interarme din SUA nu a exclus total posibilitatea ca armata ucraineană să înregistreze câştiguri teritoriale. "Nu spun că acest lucru este imposibil, dar va fi foarte, foarte dificil. Cred că este posibil să fie făcut acest lucru, în funcţie de furnizarea de echipamente şi de instruirea tuturor pentru utilizarea echipamentelor. În acest caz, cred că ucrainenii vor fi capabili să efectueze o operaţiune ofensivă semnificativă", a subliniat Milley.

Rusia şi Ucraina nu poartă negocieri pentru oprirea conflictului militar. Kievul şi Occidentul au acuzat Moscova de lipsă de seriozitate în negocierile iniţiale, iar Kremlinul denunţă refuzul liderilor ucraineni de a negocia şi furnizarea de armament de către NATO şi Uniunea Europeană. Administraţia Volodimir Zelenski condiţionează negocierile cu Rusia de retragerea trupelor ruse şi a emis un decret prin care nu va purta negocieri atât timp cât este în funcţie preşedintele Vladimir Putin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Lavrov acuză Occidentul că a blocat negocierile cu Ucraina. Ce ţări ar fi îndemnat Kievul să tergiverseze luarea unei decizii