Pacea, un ideal tot mai îndepărtat: 23 de ţări afectate de război. În 10 ani, numărul statelor aflate în conflict s-a dublat
Ucraina îngroaşă rândurile ţărilor afectate de războaie, tragedii umane şi dezastru economic, a deplâns luni preşedintele Băncii Mondiale, informează AFP. Numărul statelor în conflict s-a dublat în ultimul deceniu, a subliniat acesta.
De Redactia Observator la 07.03.2022, 19:02Subliniind "oroarea" care are loc în Ucraina de la lansarea ofensivei ruse, acum 12 zile, David Malpass a denunţat faptul că acest conflict şi celelalte subminează eforturile de a pune capăt sărăciei în lume.
"Estimăm că 23 de ţări, cu o populaţie combinată de 850 de milioane de oameni, se confruntă în aceste momente cu un conflict de intensitate medie sau ridicată", a spus directorul Băncii Mondiale în cadrul Forumului Fragilităţii, eveniment bienal a cărui actuală ediţie este consacrată "dezvoltării şi păcii în vremuri de incertitudine". Acesta a afirmat, cu doar câteva zile în urmă, că "războiul din Ucraina este o catastrofă economică".
Numărul ţărilor aflate în conflict s-a dublat în 10 ani
Numărul ţărilor aflate în conflict s-a dublat în 10 ani, ceea ce a "provocat fluxuri masive de refugiaţi", a menţionat Malpass, potrivit Agerpres. În acelaşi timp, a atenţionat el, de la ediţia precedentă a forumului, desfăşurată în 2020, "fragilitatea, decesele legate de conflicte şi tulburările sociale s-au intensificat în mod spectaculos". Războiul afectează toate categoriile de venituri, chiar dacă cei mai afectaţi sunt săracii, a remarcat David Malpass.
- Time: Este pusă în pericol supremația dolarului în lume? Sancțiunile impuse Rusiei ar putea apropia și mai tare...
- Război Rusia - Ucraina, ziua 12 LIVE TEXT. Tancurile ruseşti, în poziţie de luptă lângă Kiev. Armata rusă...
- Reacţie "prea lentă" a Occidentului în faţa Rusiei. Oficial britanic: Flancul estic al NATO, esenţial pentru Europa
Ajutoare suplimentare acordate de Banca Mondială
Conflictele din lumea de azi sunt cu atât mai dramatice cu cât vin să se adauge pagubelor provocate de pandemia de COVID-19.
În acest context, Banca Mondială şi-a "majorat considerabil ajutorul acordat ţărilor afectate de fragilitate şi conflicte, care a crescut de la 3,9 miliarde de dolari în cursul exerciţiului bugetar 2016 la 15,8 miliarde de dolari în cursul exerciţiului 2021", a spus preşedintele Băncii Mondiale.
El a mai precizat că în ultimii patru ani Banca mondială "aproape şi-a dublat prezenţa în locurile fragile", unde "sunt mobilizaţi la ora actuală peste 1200 de angajaţi".