Antena Meniu Search
x

"Războiul din Ucraina este o catastrofă economică". Banca Mondială spune că "impactul economic se extinde dincolo de graniţele Ucrainei"

Războiul din Ucraina este "o catastrofă" pentru lume, care va reduce creşterea economică globală, a declarat David Malpass, preşedintele Băncii Mondiale, pentru BBC.

de Redactia Observator

la 04.03.2022, 17:26

"Războiul din Ucraina este o catastrofă economică". Banca Mondială spune că "impactul economic se extinde dincolo de graniţele Ucrainei"
- Profimedia

"Războiul din Ucraina vine într-un moment nepotrivit pentru lume, deoarece inflaţia era deja în creştere", a declarat Malpass.

El a subliniat că cea mai mare îngrijorare a sa este "în legătură cu pierderile de vieţi omeneşti" care au loc.

Se crede că mii de civili şi soldaţi au fost ucişi de lupte.

Malpass a declarat că impactul economic al războiului se extinde dincolo de graniţele Ucrainei, iar creşterile preţurilor globale la energie, în special, "îi afectează cel mai mult pe cei săraci, la fel ca şi inflaţia".

Pe acelaşi subiect

Criză alimentară

Malpass subliniază că atât Rusia, cât și Ucraina sunt mari producători de alimente. Ucraina este cel mai mare producător mondial de ulei de floarea-soarelui, cu Rusia pe locul doi. Combinate, cele două ţări reprezintă 60% din producția globală. 

De asemenea, 28,9% din exporturile globale de grâu vin din Rusia şi Ucraina, potrivit JP Morgan, iar prețurile grâului la bursa din Chicago s-au tranzacționat la maximele ultimilor 14 ani.

Livrările Rusiei cu aceste mărfuri sunt restricționate din cauza sancțiunilor larg răspândite, care îngreunează pentru restul lumii să-și cumpere produsele. Aprovizionarea ucraineană a fost oprită deoarece luptele au închis porturile țării.

Criză şi în Energie?

David Malpass spune că același lucru este valabil și pentru aprovizionarea cu energie a Rusiei și este deosebit de dăunător pentru Europa de Vest, unde guvernele "au neglijat alte aspecte ale modului de a avea suficientă electricitate". Aproximativ 39% din energia electrică a UE provine de la centrale electrice care ard combustibili fosili, iar Rusia este cea mai mare sursă de petrol și gaze.

Pe măsură ce UE caută să-și accelereze tranziția către alte surse de energie, guvernul lui Vladimir Putin "ar putea să-și piardă definitiv unele piețe". O astfel de pierdere a veniturilor este doar o modalitate prin care acest război va afecta standardele de trai în Rusia, la fel și scăderea valorii rublei și inflația care o aduce.

Banca Mondială a angajat 7,9 miliarde de dolari pentru a ajuta la dezvoltarea economiei Ucrainei de la revoluția din 2014. Acești bani au ajutat țara să instituie reforme economice ample, inclusiv privatizări în sectoarele energetice și bancare, precum și eforturile de a face terenurile agricole mai productive.

Războiul din Ucraina, "catastrofal"

Cu mai puțin de o lună înainte de invazia rusă, banca centrală independentă a Ucrainei a estimat că economia de 180 de miliarde de dolari va crește cu 3,4% în acest an, după dificultățile pandemiei.

Cu toate acestea, războiul înseamnă "un impact catastrofal pentru economia noastră, pentru regiune în general", potrivit lui Alexander Rodnyansky, care este consilier economic al președintelui Zelensky.

El adaugă: "Am văzut deja distrugeri masive de drumuri, poduri și infrastructură. Deci acesta este ceva care va trebui reconstruit de-a lungul anilor, când războiul se va termina. Este greu să ne gândim la un cifre acum, dar putem deja să vedem că am renunțat la procente și la creșterea PIB-ului doar din cauza a ceea ce s-a întâmplat deja”.

Cu sute de mii de ucraineni care fug din țară sau se alătură luptei împotriva Rusiei, forța de muncă s-a micșorat dramatic, ceea ce face dificilă menținerea economiei în timpul războiului.

"Producția pur și simplu se prăbușește", spune Rodnyansky, care anunţă că există întreruperi ale aprovizionării vitale cu alimente și energie.

Război Rusia - Ucraina, ziua 9

Un incendiu a izbucnit, în această dimineață, la centrala nucleară de la Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, relatează BBC News, care citează declaraţiile primarului localităţii învecinate Enerhodar, conform căruia focul de la cea mai mare centrala nucleară din Europa fost provocat de bombardamentele ruseşti. Din fericire, nu au fost raportate modificări ale nivelului de radiaţii. Joe Biden a vorbit cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, despre incident, potrivit CNN. Între timp, sute de mii de oameni fug din Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » "Războiul din Ucraina este o catastrofă economică". Banca Mondială spune că "impactul economic se extinde dincolo de graniţele Ucrainei"