Antena LIVE

Curs valutar

Peste 50.000 de ruşi au murit în "maşina de tocat carne" din Ucraina, anunţă BBC. Câţi dintre ei sunt militari, recruţi şi deţinuţi

Război în Ucraina. Numărul militarilor ruşi care au murit în războiul din Ucraina a depășit pragul de 50.000, confirmă o investigaţie realizată de BBC Rusia şi jurnalişti independenţi de la Mediazona, care ţin o evidenţă a deceselor încă din 2022. 

De la 17.04.2024, 11:36
WhatsApp
Galerie (2)
Peste 50.000 de ruşi au murit în "maşina de tocat carne" din Ucraina, anunţă BBC. Câţi dintre ei sunt militari, recruţi şi deţinuţi TASS

BBC Rusia, grupul media independent Mediazona şi voluntari au numărat decesele începând cu februarie 2022, acestea depăşind în prezent pragul de 50.000. În al doilea an de război, pe măsură ce Rusia şi-a impus aşa-numita strategie a "maşinii de tocat carne" - numărul de morţi a fost cu aproape 25% mai mare decât în primul an, potrivit BBC

Pentru a calcula numărul de morţi jurnaliştii au apelat la informaţii din surse deschise, precum rapoarte oficiale, ziare şi social media, dar şi date referitoare la noile morminte din cimitire. Peste 27.300 de soldaţi ruşi au murit doar în al doilea an de luptă, dovadă că Rusia a plătit un preţ uman uriaş pentru a avansa în Ucraina. Rusia a refuzat să comenteze dezvăluirea. 

Termenul de "maşină de tocat carne" a fost folosit pentru a descrie modul în care Rusia trimite constant "valuri de soldaţi" în prima linie pentru a încerca să epuizeze forţele ucrainene şi să expună poziţiile  acestora artileriei ruseşti, susţine BBC. 

Rusia nu a mai publicat un bilanţ oficial al morţilor din septembrie 2022, dar numărul real al deceselor este probabil să fie mult mai mare. Analiza BBC nu include decesele miliţiilor din Doneţk şi Lugansk. Dacă ar fi adăugate, numărul de morţi de partea rusă ar fi şi mai mare.

Pe acelaşi subiect

De partea cealaltă, nici Ucraina nu vorbeşte oficial despre numărul de victime din tabăra sa pe câmpul de luptă. În februarie, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că 31.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi, dar estimările americanilor sugerează pierderi mai mari.

Peste 50.000 de ruşi au murit în "maşina de tocat carne" din Ucraina, anunţă BBC. Câţi dintre ei sunt militari, recruţi şi deţinuţi

BBC

Strategia "maşinii de tocat carne"

Armata rusă a folosit "atacuri frontale ineficiente de tip val uman" în luptele pentru oraşul Vuhledar, potrivit experţilor americani de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Menţionăm că nu toţi analiştii militari sunt de acord cu descrierea atacurilor drept "valuri umane".

O creştere semnificativă în grafica deceselor poate fi observată în primăvara anului 2023, în timpul bătăliei pentru Bahmut, când grupul de mercenari Wagner a ajutat Rusia să captureze oraşul. Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a estimat atunci pierderile grupului său la 22.000 de persoane.

Capturarea oraşului Avdiivka din estul Ucrainei a dus la o altă creştere a numărului de decese militare în rândul ruşilor. Ruşii au început ofensiva pentru Avdiivka în toamna lui 2023, dar oraşul a fost cucerit la finalul lunii februarie 2024. 

Aproape jumătate dintre ruşii morţi nu au avut legătură cu armata înainte de invazie

Voluntarii care lucrează pentru BBC şi Mediazona au numărat noi morminte militare în 70 de cimitire din Rusia de la începutul războiului. Imaginile surprinse arată că cimitirele au fost extinse semnificativ.

Fotografiile şi înregistrările video realizate la sol sugerează că majoritatea acestor noi morminte aparţin soldaţilor şi ofiţerilor ucişi în Ucraina. BBC estimează că cel puţin 40% dintre soldaţii morţi sunt  persoane care nu au avut nicio legătură cu armata ţării înainte de invazie.

La începutul invaziei, Rusia a folosit trupe profesioniste pentru a desfăşura operaţiuni militare complicate, a explicat Samuel Cranny-Evans, analist la Institutul Rusi. Dar pe măsură ce soldaţii experimentaţi au fost ucişi sau răniţi, ei au fost înlocuiţi de bărbaţi cu pregătire sau experienţă militară limitată, cum ar fi voluntari, civili şi prizonieri, susţine analistul. 

Cel puţin 9.000 de deţinuţi ruşi au fost ucişi pe front

Recruţii din închisori sunt cruciali pentru succesul "maşinii de tocat carne" scrie BBC. Datele sugerează că aceştia sunt ucişi mai repede pe linia frontului. Moscova i-a permis liderului Evgheni Prigojin să înceapă să recruteze în închisori din iunie 2022. Deţinuţii deveniţi luptători au luptat apoi în numele guvernului rus ca parte a unei armate private. 

Potrivit unor zvonuri neconfirmate de dovezi, gruparea Wagner ar fi executat pe loc soldaţi deţinuţi dacă se retrăgeau fără ordine. Grupul a continuat să recruteze prizonieri până în februarie 2023, când relaţia cu Kremlinul a început să se deterioreze. De atunci, Ministerul rus al Apărării a continuat aceeaşi politică, susţine BBC. 

Cel puţin 9.000 de deţinuţi din închisorile ruseşti au fost ucişi pe linia frontului. BBC a confirmat datele de începere a contractului militar şi datele la care au fost ucişi pentru mai mult de 1.000 dintre ei. Potrivit analizei, foştii prizonieri au supravieţuit în medie trei luni pe front, sub comanda Wagner. Dar, cei recrutaţi ulterior de către Ministerul Apărării au trăit în medie doar două luni.

Ministerul a creat unităţi cunoscute sub numele de "Storm", formate aproape în întregime din deţinuţi. Aceste detaşamente sunt adesea tratate de ruşi ca pe o forţă de aruncat în luptă, de care se pot lipsi.

"Luptătorii Storm sunt carne de tun", a declarat anul trecut pentru Reuters un soldat obişnuit, care a luptat alături de aceste unităţi. Recent, ei au avut un rol esenţial în bătălia pentru capturarea Avdiivka. Oraşul a căzut în mâinile Rusiei în urmă cu opt săptămâni şi a reprezentat cea mai mare victorie strategică şi simbolică pe câmpul de luptă pentru Putin de la Bahmut încoace.

Deţinuţi trimişi direct pe linia frontului

Sub conducerea Wagner, deţinuţii primeau o pregătire militară de două săptămâni înainte de a ajunge pe câmpul de luptă. În schimb, unii dintre cei recrutaţi de Ministerul Apărării au fost ucişi pe linia frontului în primele două săptămâni de contract. Familiile acestora s-au plâns că pregătirea militară oferită de către Ministerul Apărării este insuficientă.

O văduvă a povestit pentru BBC că soţul ei a semnat un contract cu ministerul în închisoare, pe 8 aprilie 2023 iar trei zile mai târziu lupta pe linia frontului. "Eram sigură că vor exista cele câteva săptămâni de pregătire despre care se vorbeşte. Şi că nu va fi nimic de care să ne temem cel puţin până la sfârşitul lunii aprilie", a declarat ea. Ea a spus că a aşteptat să primească veşti de la el, dar a aflat că fusese ucis pe 21 aprilie.

O altă femeie susţine că a aflat că soţul ei a fost dus din închisoare pe front doar atunci când a încercat să ia legătura cu el pentru a-l anunţa de moartea fiului lor, care a luptat şi el pe front. Femeia mai susţine că fiul ei Vadim, în vârstă de 25 de ani, nu a ţinut niciodată o armă în mână înainte de a fi mobilizat.

Deţinuţii trebuie să lupte până la moarte sau până la sfârşitul războiului

Sub Wagner, deţinuţii  aveau, de obicei, contracte de şase luni. Luptătorii, dacă supravieţuiau, puteau fi eliberaţi la final. Dar, din septembrie anul trecut, conform Ministerului Apărării, deţinuţii trebuie să lupte până la moarte sau până la sfârşitul războiului, orice se întâmplă mai întâi, scrie BBC. 

BBC relatează poveşti despre deţinuţi care au cerut rudelor să îi ajute să cumpere uniforme şi bocanci militari. Unii ar fi fost trimişi să lupte fără echipament, provizii medicale sau chiar puşti Kalaşnikov.

"Mulţi soldaţi aveau puşti nepotrivite pentru luptă. Ce ar trebui să facă un soldat de jos pe linia frontului fără o trusă de prim ajutor, fără o lopată pentru a săpa în tranşee şi cu o puşcă stricată este un mare mister!", s-a plâns pe Telegram un aşa-numit blogger militar rus, Vladimir Grubnik.

Grubnik, care locuieşte în estul Ucrainei ocupate de Rusia, susţine că atunci când comandanţii au aflat că unele arme erau stricate au spus că este imposibil ca acestea să fie înlocuite. "Puşca era deja atribuită persoanei respective, iar birocraţia militară nu putea rezolva nimic", susţine el.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina soldati morti decese bilant
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale....
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024