Antena Meniu Search
x

31.000 de soldați ucraineni au fost uciși până acum, susţine Zelenski. Bilanţul său este considerat unul "optimist"

Război în Ucraina. Cel puţin 31.000 de militari ucraineni au fost ucişi în războiul cu Rusia, a anunțat duminică Volodimir Zelenski. Preşedintele ucrainean a recunoscut prin acest gest rar pierderile  suferite de Ucraina în cei doi ani de război, dar sunt voci care susţin că bilanţul este unul "optimist". Bilanţul anunţat de liderul de la Kiev nu a putut fi verificat independent de presa occidentală.  Şi Rusia păstrează secrete pierderile militare.

de Redactia Observator

la 26.02.2024, 11:12

31.000 de soldați ucraineni au fost uciși până acum, susţine Zelenski. Bilanţul său este considerat unul "optimist"
31.000 de soldați ucraineni au fost uciși până acum, susţine Zelenski. Bilanţul său este considerat unul "optimist" - Profimedia

Volodimir Zelenski a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că 31.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în cei doi de la declanşarea invaziei ruse. Ucraina nu a mai furnizat un bilanţ al pierderilor de trupe de la sfârşitul lui 2022, când consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak a afirmat că 13.000 de soldaţi ucraineni fuseseră ucişi până atunci.

Zelenski le-a spus reporterilor că nu poate dezvălui numărul de soldați răniți sau dispăruți, spunând că Rusia ar putea măsura dimensiunea forțelor active ale Ucrainei cu aceste informații. "Treizeci şi una de mii de soldaţi ucraineni au fost ucişi în acest război, Nu 300.000, nu 150.000 ... (Preşedintele rus Vladimir) Putin minte ... Dar, oricum, aceasta este o mare pierdere pentru noi", a declarat Zelenski.

Americanii au anunţat vara trecută că 70.000 de ucraineni au fost uciși în război

Potrivit The New York Times, doar până în august 2023, oficialii americani au estimat pierderi mult mai mari, spunând că în jur de 70.000 de ucraineni au fost uciși și între 100.000 și 120.000 au fost răniți. În acelaşi interval pierderile militare ale Rusiei au fost de aproximativ două ori mai mari, au evaluat atunci americanii. Zelenski recunoaşte pierderile în vreme ce Ucraina rămâne fără soldați și fără muniție. Acum o săptămână, Moscova a capturat orașul Avdiivka.

Pe acelaşi subiect

Deşi oficiali ruşi şi americani afirmaseră anterior că între 70.000 şi 300.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în conflict, preşedintele Zelenski a respins estimările ca fiind "prostii". În schimb, el a calculat pierderile ruse la 180.000 de morţi şi 500.000 de răniţi. Datele prezentate de Zelenski privind pierderile trupelor ruse sunt semnificativ mai ridicate decât bilanţul actualizat zilnic de forţele armate ucrainene, care duminică a indicat 409.820 de morţi şi răniţi în rândul trupelor ruse.

Mai multe canale de Telegram ucrainene, asociate cu fostul preşedinte Petro Poroşenko, susţin că cei 31.000 de soldaţi ucraineni ucişi recunoscuţi de Zelenski reprezintă doar numărul din statistica oficială pentru care statul ucrainean oferă despăgubiri familiilor. Potrivit acestor surse, alţi 50.000 de ucraineni încearcă să obţină asistență financiară pentru că au rude decedate pe front iar alţi 70.000-90.000 de ucraineni ar fi catalogaţi drept "dispăruţi în război". Nici aceste date nu pot fi verificate din surse independente.

28.000 de cetățeni ucraineni au fost luaţi prizonieri de Rusia

Separat, avocatul poporului pentru drepturile omului, Dmytro Lubinets, a spus în weekend că 28.000 de cetățeni ucraineni au fost luaţi prizonieri de Rusia. Nu este clar însă dacă toţi aceştia sunt civili sau este vorba şi de prizonieri militari. "Conform datelor noastre neoficiale, aproximativ 28.000 de cetățeni ai Ucrainei sunt în prezent în camere de tortură rusești: jurnaliști, reprezentanți ai administraţiilor locale, biserici și reprezentanți internaționali. Trei reprezentanți oficiali ai OSCE sunt reținuți de câțiva ani în regiunile Donețk și Lugansk și nu am reușit să-i eliberăm. Și în tot acest timp, Rusia este membră a OSCE" a spus el în cadrul forumului "Ucraina. Anul 2024". Lubinets a explicat că schimbul de civili este interzis de dreptul internațional, aşa că Ucraina caută noi soluţii în procesul de recuperare a ostaticilor civili.

Reacţia Rusiei: Zelenski "minte"

Zelenski "minte" când vorbeşte despre 31.000 de militari ucraineni ucişi în luptă în ultimii doi ani de război, a susţinut luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova. "Toţi cetăţenii Ucrainei înţeleg că Zelenski minte, în primul rând, toţi membrii forţelor sale armate înţeleg asta", a scris Zaharova pe Telegram. Potrivit purtătoarei de cuvânt a MAE rus, preşedintele ucrainean a scăzut de "de mai multe ori" cifra reală a pierderilor ucrainene.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » 31.000 de soldați ucraineni au fost uciși până acum, susţine Zelenski. Bilanţul său este considerat unul "optimist"