Antena LIVE

Curs valutar

Planul lui Trump pentru Ucraina lasă UE cu o factură uriașă de 3 trilioane de dolari: "O trădare a Europei"

Planul lui Donald Trump privind Ucraina implică retragerea parțială a SUA din sprijinul militar și financiar acordat Kievului, lăsând Europa să suporte costurile reconstrucției și securității postbelice, estimate la peste 3 trilioane de dolari. În același timp, Trump negociază direct cu Vladimir Putin, fără implicarea directă a Uniunii Europene, ceea ce generează îngrijorări că SUA ar putea ceda în fața cerințelor Moscovei, punând în pericol securitatea europeană și viitorul NATO, arată o analiză Bloomberg. 

De la 13.02.2025, 14:08
WhatsApp
Președintele francez Emmanuel Macron, întâlnire cu Donald Trump și Volodimir Zelenski la Palatul Elysee, 7 decembrie 2024 Getty Images

Președintele  Donald Trump a început să contureze noua strategie a administrației sale privind războiul din Ucraina, iar mesajul către Europa este clar: statele UE trebuie să suporte povara financiară a reconstrucției și securității postbelice. Potrivit unei analize Bloomberg Economics, protejarea Ucrainei și consolidarea capacităților militare europene ar putea costa Europa peste 3,1 trilioane de dolari în următorii zece ani.

"Am dat Ucrainei 350 de miliarde de dolari, mult mai mulți bani decât Europa și Europa este într-un pericol mult mai mare. (Între Rusia şi SUA) este un ocean, între Europa şi Rusia este Ucraina", a declarat Trump miecuri seară din Biroul Oval, reluând o  declaraţie de pe 3 februarie. "Uite, avem un ocean între noi (între Rusia şi SUA). Ei (europenii) nu. Este mai important pentru ei decât pentru noi."

Negocieri fără Europa

Trump a discutat miercuri cu președintele rus Vladimir Putin, demarând procesul negocierilor de pace fără implicarea directă a Uniunii Europene. În același timp, secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, le-a transmis aliaților NATO că vor trebui să își asume responsabilitatea pentru securitatea regională și pentru sprijinirea Ucrainei.

Pe acelaşi subiect

"Administrația anterioară a SUA a considerat că trebuie făcut totul pentru ca războiul să continue. Actuala administrație crede că trebuie făcut totul pentru a asigura pacea. Suntem impresionați de această poziție și suntem deschiși la dialog", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Surse europene au declarat pentru Bloomberg că oficialii UE au fost luați prin surprindere de convorbirea dintre Trump și Putin. Un diplomat european a numit mișcarea un "sell-out" (n.r. o trădare sau o vânzare) susținând că SUA par dispuse să accepte cerințele Moscovei chiar înainte de a începe negocierile.

UE, prinsă între amenințarea rusă și neimplicarea SUA

Războiul din Ucraina a adus Europa într-o situație critică. Rusia dispune de o capacitate industrială militară superioară, iar războiul a întărit economia de război a Moscovei. În schimb, țările UE nu au ajuns la un consens privind politica de apărare: unele insistă pe producția de armament în Europa, altele preferă achizițiile din SUA, iar unele guverne susțin că banii ar trebui investiți în infrastructură, nu în armament.

Pe fondul acestor diviziuni, Trump a transmis un mesaj dur aliaților: SUA nu vor trimite trupe în Ucraina, iar aderarea Kievului la NATO nu este realistă. Secretarul Apărării Pete Hegseth a reiterat această poziție, spunând că Europa trebuie să-și asume responsabilitatea pentru propria securitate.

Ce înseamnă acest lucru pentru Europa?

Bloomberg estimează că, pentru a sprijini Ucraina și a-și moderniza armatele, UE trebuie să aloce cel puțin 3,1 trilioane de dolari în următorii 10 ani. Printre cheltuielile majore se numără:

Reconstrucția armatei Ucrainei ar putea costa aproximativ 175 de miliarde de dolari pe parcursul a 10 ani, în funcție de starea forțelor sale în momentul încheierii unui acord și de cât teritoriu va trebui să apere. O forță de menținere a păcii formată din 40.000 de militari ar costa aproximativ 30 de miliarde de dolari pentru aceeași perioadă, deși președintele Volodimir Zelenski a declarat că va fi nevoie de un număr mult mai mare de militari.

Cea mai mare parte a fondurilor ar fi destinată consolidării armatelor statelor membre ale UE și creșterii bugetului total de apărare la aproximativ 3,5% din PIB, conform celor mai recente discuții. Finanțarea suplimentară ar acoperi stocurile de artilerie, sistemele de apărare antiaeriană și rachetele. De asemenea, ar contribui la întărirea granițelor de est ale UE, pregătirea armatelor europene pentru o desfășurare rapidă și dezvoltarea masivă a industriei de apărare europene.

Dacă această finanțare ar fi realizată prin împrumuturi, ar însemna o creştere cu 2,7 trilioane de dolari a cheltuielilor celor mai mari cinci membri europeni ai NATO în următorul deceniu, potrivit Bloomberg Economics.

Riscurile pentru Europa

Liderii europeni se confruntă cu o dilemă geopolitică majoră. Pe de o parte, fără un angajament ferm al SUA, Rusia ar putea profita de slăbiciunile blocului european pentru a-și extinde influența. Pe de altă parte, Trump ar putea ceda prea mult în fața lui Putin, iar un acord negociat exclusiv între SUA și Rusia ar putea submina securitatea Europei.

Scenariile posibile sunt multiple:

Ce urmează

Trump și Putin au discutat despre o posibilă întâlnire personală, iar liderul american a menționat că prima întrevedere ar putea avea loc în Arabia Saudită. În același timp, vicepreședintele JD Vance și secretarul de stat Marco Rubio vor participa la Conferința de Securitate de la München, unde oficialii europeni vor încerca să obțină clarificări privind poziția SUA.

Între timp, Ucraina se află într-o poziție dificilă: fără garanții de securitate solide din partea NATO și cu o Europă încă indecisă în ceea ce privește strategia sa de apărare, viitorul conflictului rămâne incert, concluzionează Bloomberg. 

Georgiana Dulgheru
donald trump vladimir putin razboi ucraina rusia ucraina pace europa ue
Întrebarea zilei
SONDAJ: Programul "Şcoala altfel" ar trebui înlocuit cu activități mai practice pentru elevi?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Pune un bol cu sare pe calorifer și vei observa cum starea de sănătate ți se...
Fanatik.ro
Publicat 13.02.2025
Zelenski: Rusia se pregătește să trimită 100.000 de soldați în Belarus,...
spotmedia.ro
Publicat 13.02.2025
Ne ajută cu ceva că ne scărpinăm? În mod surprinzător, da!
spotmedia.ro
Publicat 11.02.2025
Orașul din România în care va ninge 7 zile în următoarele două săptămâni....
Gandul
Publicat 13.02.2025
România, singura țară din Europa care nu decontează una dintre cele mai...
Adevărul
Publicat 13.02.2025
Ce mesaj copleșitor au transmis Theo Zeciu și Cesima după eliminarea de la...
A1
Publicat 13.02.2025
Horoscopul zilei de 13 februarie 2025. Berbecii sunt sfătuiți să renunțe la...
CaTine
Publicat 12.02.2025
Diferențele dintre kombucha, kimchi și kefir. Care este cel mai sănătos
spynews.ro
Publicat 13.02.2025
Începe procesul Simonei Halep la New York! Avocații româncei au obținut o...
GSP
Publicat 11.02.2025
Cu ce sumă se vând carnetele CEC de dinainte de Revoluție? Românii care le au...
Click.ro
Publicat 13.02.2025
Castorii au rezolvat gratuit o problemă amânată de oameni de 7 ani. Ce au...
Useit
Publicat 13.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Cât câștigă soldații ruși care luptă în Ucraina. „Băieții sunt...
libertatea.ro
Publicat 13.02.2025
Rihanna a pozat în lenjerie intimă pentru noua campanie Savage X Smurfs,...
ZU
Publicat 13.02.2025
Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde
Hello taste
Publicat 12.02.2025
Ce trebuie să știe un copil de 5 ani pentru dezvoltarea sa optimă
Deparinti
Publicat 13.02.2025
Özge Yağız și Burak Berkay Akgül apar împreună pe coperta unei reviste...
Happy
Publicat 13.02.2025
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele...
BZI
Publicat 12.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
În cât timp iese alcoolul din sânge și din aerul expirat. Ce trebuie să știe...
Medicool
Publicat 13.02.2025