Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Putin, impresionat de planul lui Trump. Rusia a început să formeze un grup de negociatori pentru a discuta pacea în Ucraina

În urma convorbirii telefonice dintre președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Donald Trump, Kremlinul a anunțat că a început formarea unui grup de negocieri pentru discuții cu Statele Unite. Totodată Kremlinul s-a declarat impresionat de poziţia lui Trump privind încetarea războiului din Ucraina. Moscova nu a dezvăluit la inițiativa cui a avut loc conversația dintre Trump și Putin sau dacă aceasta a fost prima de la învestirea lui Trump, pe 20 ianuarie. 

de Redactia Observator

la 13.02.2025 , 13:02

Putin, "impresionat" de planul lui Trump. Rusia a început să formeze un grup de negociatori pentru a discuta pacea în Ucraina Președintele SUA, Donald Trump, la Washington,pe 11 februarie 2025, și pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, la Moscova, pe 6 februarie 2025 - Profimedia

Deși convorbirea între Vladimir Putin şi Donald Trump de pe 12 februarie este considerată un pas important în reluarea dialogului ruso-american, multe aspecte rămân neclare. Kremlinul a explicat joi că negocierile privind Ucraina sunt într-un stadiu incipient și că detaliile viitoarelor discuții vor fi stabilite treptat.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, liderii celor două state au convenit să dea imediat instrucțiuni consilierilor lor pentru a pregăti o viitoare întâlnire directă. Totuși, deocamdată nu a fost stabilit o dată exactă pentru un summit cu Trump şi Putin, deşi liderul de la Casa Albă a anunţat miercuri noapte că Arabia Saudită ar putea fi locul întâlnirii.

Kremlinul a transmis că este "impresionat" de poziția noii administrații americane, care pare hotărâtă să facă "tot ce este posibil" pentru a pune capăt conflictului din Ucraina.

Articolul continuă după reclamă

Nou capitol în relațiile dintre Moscova și Washington

Pe acelaşi subiect

Peskov a subliniat o diferență majoră între administrația americană anterioară și cea actuală în ceea ce privește abordarea războiului din Ucraina. "Administrația precedentă considera că trebuie făcut tot posibilul pentru ca războiul să continue. În schimb, administrația actuală, din câte înțelegem, este de părere că trebuie depuse toate eforturile pentru a opri conflictul și pentru a instaura pacea", a explicat Peskov. 

"Suntem mai impresionați de poziția noii administrații și rămânem deschiși la dialog", a adăugat acesta. Aceste declarații marchează un posibil nou capitol în relațiile dintre Moscova și Washington.

Putin formează echipa de negociere

Putin și Trump au purtat miercuri o convorbire telefonică ce a durat mai mult de o oră, în cadrul căreia au discutat despre perspectivele unei soluții pașnice pentru conflictul din Ucraina. Ulterior, Trump a declarat că nu consideră realistă aderarea Ucrainei la NATO, deși Kievul vede acest statut ca pe o garanție esențială pentru securitatea sa viitoare.

Potrivit Kremlinului, Rusia a început deja să formeze un grup de negociatori care vor purta discuții cu partea americană, însă componența exactă a acestuia va fi anunțată ulterior de președintele Putin. Deocamdată, nu există un acord concret privind o vizită a reprezentanților SUA în Rusia pentru a discuta detaliile negocierilor, iar Kremlinul nu a dezvăluit la inițiativa cui a avut loc conversația dintre Trump și Putin sau dacă aceasta a fost prima de la învestirea lui Trump.

Putin şi Trump vor un canal direct de comunicare 

Peskov a precizat că liderii celor două state au convenit să mențină un canal de comunicare atât direct, cât și prin intermediul consilierilor lor. Kremlinul consideră această convorbire extrem de importantă, în contextul în care relațiile dintre Moscova și Washington au fost înghețate în ultimii ani.

Totuși, subiecte sensibile precum ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei sau recunoașterea Crimeei și a regiunilor ocupate din estul Ucrainei nu au fost abordate în cadrul discuției telefonice.

Negocieri cu implicare limitată?

Întrebat despre posibila implicare a altor state, inclusiv a Chinei, în negocierile de pace, Peskov a răspuns că deocamdată "nu există o configurație clară a participanților". 

De asemenea, oficialul rus a îndemnat la "răbdare" în ceea ce privește stabilirea parametrilor concreți ai unui eventual acord și a subliniat că Rusia va ține cont de experiența acordurilor de la Minsk în noile negocieri.

Trump și Putin au discutat despre energie

Un alt subiect discutat de cei doi lideri a fost "sectorul energetic", deși nu au fost furnizate detalii despre natura exactă a acestor discuții.

Întâlnirea Putin-Trump rămâne incertă

În ceea ce privește o posibilă întâlnire față în față între cei doi lideri, Peskov a menționat că "trebuie să avem răbdare" și că, deocamdată, nu există un consens privind momentul și locul desfășurării unei astfel de întrevederi.

Deși atât Trump, cât și Putin și-au exprimat dorința de a organiza vizite reciproce în SUA și Rusia, nu a fost stabilit un calendar concret pentru aceste deplasări.

"Există o voință politică clară, subliniată în timpul discuției de ieri, de a menține un dialog în vederea găsirii unei soluții. S-a convenit asupra faptului că o reglementare pașnică, prin negocieri, este posibilă", a declarat Peskov.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Programul "Şcoala altfel" ar trebui înlocuit cu activități mai practice pentru elevi?
Observator » Ştiri externe » Putin, impresionat de planul lui Trump. Rusia a început să formeze un grup de negociatori pentru a discuta pacea în Ucraina