Antena Meniu Search
x

Curs valutar

"Momentul de care europenii se temeau." Cutremur în Europa după ce Trump și Putin au anunțat negocieri pentru Ucraina, excluzând UE

Europa este zguduită de anunțul lui Donald Trump privind inițierea negocierilor de pace dintre SUA și Rusia pentru Ucraina, fără implicarea aliaților europeni, arată o analiză Financial Times. Oficialii UE se tem că vor fi excluși din procesul decizional, dar vor fi nevoiți să suporte costurile reconstrucției și securității postbelice a Ucrainei. În timp ce Trump își conturează echipa de negociere, liderii europeni încearcă să-și clarifice poziția și să obțină un rol în discuțiile privind viitorul Ucrainei. A venit momentul de care europenii și ucrainenii se temeau de luni de zile, dacă nu de ani, arată şi o analiză POLITICO în care se punctează că schimbarea de strategie provoacă tensiuni între Washington, Kiev și capitalele europene, care insistă că Ucraina trebuie să fie parte din orice acord de pace. 

de Georgiana Dulgheru

la 13.02.2025 , 11:19

"Este momentul de care europenii se temeau." Cutremur în Europa după ce Trump și Putin au anunțat negocieri pentru Ucraina, excluzând UE Imagine ilustrativă cu Vladimir Putin (stânga) și Donald Trump (dreapta). Cei doi au discutat la telefon pe 12 februarie 2025 - Profimedia

Aliații UE se tem că vor trebui să suporte costurile pentru securitatea și reconstrucția postbelică a Ucrainei, în timp ce sunt excluşi din negocieri, explică Financial Times. Donald Trump a declarat miercuri, după o discuție cu președintele rus Vladimir Putin, că delegațiile lor vor "începe imediat negocierile" pentru a pune capăt războiului, surprinzând capitalele europene, care nu au reușit să își impună punctul de vedere pentru a fi incluse în proces.

Europa, zguduită de Trump 

Cel puţin 6 înalți oficiali europeni au declarat pentru Financial Times că se așteaptă ca președintele SUA să le solicite sprijin financiar pentru reconstrucția Ucrainei și să trimită trupe pentru menținerea păcii, în ciuda faptului că nu au fost implicați în negocieri.

Articolul continuă după reclamă

"Americanii nu văd un rol pentru Europa în marile probleme geopolitice legate de război. Va fi un adevărat test de unitate", a declarat un înalt oficial al UE. "Trump ne vede doar ca pe o sursă de bani. Și, sincer, nu este clar ce vom primi în schimbul acestor contribuții."

Pe acelaşi subiect

Într-o declarație de miercuri seara, șase țări europene, inclusiv Germania, Franța și Marea Britanie, au anunțat că sunt pregătite să "consolideze sprijinul pentru Ucraina" și și-au reafirmat angajamentul față de "independența, suveranitatea și integritatea teritorială" a acesteia, în fața agresiunii ruse.

Declarația comună, susținută și de Comisia Europeană, a subliniat că "vrem să discutăm calea de urmat cu aliații noștri americani… Ucraina și Europa trebuie să fie parte a oricăror negocieri." Liderii europeni speră să obțină mai multă claritate cu privire la planurile lui Trump în cadrul discuțiilor cu vicepreședintele american JD Vance și cu trimisul special pentru Ucraina, Keith Kellogg, la Conferința de Securitate de la München, care începe vineri.

Oficialii NATO nu se așteaptă ca Kellogg să prezinte obiectivele clare ale SUA la München, dar anticipează că va iniția consultări cu capitalele europene în săptămânile următoare.

Trump nu l-a inclus pe Kellogg în echipa negociatorilor

Tensiunea dintre aliați este accentuată de faptul că Trump nu l-a inclus pe Kellogg în echipa oficială de negocieri pentru pacea cu Rusia. Acesta a desemnat o echipă formată din secretarul de stat Marco Rubio, directorul CIA John Ratcliffe, consilierul pentru securitate națională Mike Waltz și trimisul special Steve Witkoff.

În timp ce Trump a anunțat începerea negocierilor, miniștrii de externe din Franța, Germania, Polonia, Spania și Italia s-au reunit la Paris alături de şefa diplomaţiei UE, Kaja Kallas, pentru a-și elabora strategia.

"În această perioadă de incertitudine și schimbări, este mai important ca niciodată ca europenii să aibă o înțelegere comună a ceea ce se întâmplă", a declarat ministrul spaniol de externe José Manuel Albares. "Este mai mult decât corect să spunem că nimic nu poate fi decis în privința securității europene fără Europa", a adăugat el. "Și nu credem că ar trebui să se ia decizii despre Ucraina fără Ucraina."

Înainte de anunțul lui Trump, echipa sa, inclusiv trimisul special Steve Witkoff, a purtat discuții secrete cu Moscova. Marți, administrația americană a intermediat eliberarea profesorului american Marc Fogel, închis în Rusia, în schimbul unui prizonier rus. Trump a descris această eliberare ca un posibil "element cheie" în negocierile pentru încheierea războiului.

La Kiev, oficialii şi-au exprimat frustrarea față de aliații europeni, pe care îi consideră pasivi. "Este clar că toată lumea așteaptă ca Trump să le spună ce să facă", a declarat un înalt oficial ucrainean.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a discutat și el cu Trump după convorbirea acestuia cu Putin, va participa la forumul de la München. Zelenski a reiterat că o garanție de securitate exclusiv europeană nu ar fi credibilă fără implicarea SUA.

Cu toate acestea, capitalele europene cred că Trump vrea să excludă SUA din rolul de garant al securității Ucrainei și se așteaptă ca Europa să-și asume această responsabilitate.

Secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a declarat miercuri că Europa "trebuie să asigure Ucrainei majoritatea sprijinului militar și non-militar viitor." Hegseth a exclus, de asemenea, desfășurarea trupelor americane sau implicarea NATO în coordonarea prezenței militare postbelice în Ucraina. "Orice garanție de securitate ar trebui să fie susținută de trupe europene și aliați non-europeni capabili", a precizat el.

Trump ignoră Europa

Diplomații europeni sunt din ce în ce mai îngrijorați că obţin greu întâlniri directe cu membri ai administrației Trump. De multe ori, guvernele naționale au fost nevoite să recurgă la contacte informale pentru a obține informații despre planul de pace al SUA, împărtășite apoi partenerilor din UE.

"Instituțiile UE încă se luptă să găsească persoana potrivită, cu acces direct la Trump, cu care să poată discuta", a declarat un oficial occidental familiarizat cu eforturile diplomatice.

Întâlnirea dintre JD Vance și Ursula von der Leyen, desfășurată marți, nu a oferit detalii clare despre viziunea SUA privind viitorul Ucrainei, susțin surse informate. În schimb, Keith Kellogg este considerat principalul interlocutor în definirea poziției lui Trump.

Administrațiile anterioare ale SUA au menținut un dialog strâns cu Bruxelles-ul pentru a consolida alianța transatlantică și unitatea în fața amenințărilor comune, a explicat Jeremy Shapiro, director de cercetare la Consiliul European pentru Relații Externe.

Totuși, Trump și echipa sa au arătat un interes mic pentru acest tip de colaborare, a spus el. "Pentru Trump, rolul Europei este clar: să plătească pentru tot. Nu primește credit. Nu este invitată la negocieri. Și să tacă."

Trump și Putin surprind Europa 

Este momentul de care europenii și ucrainenii se temeau de luni de zile, dacă nu de ani. Şi cu toate astea, când a venit, planul de pace propus de Donald Trump i-a şocat pe aliații Ucrainei, arată şi o analiză POLITICO.

Pete Hegseth a fost primul care a expus noua poziție a SUA, în cadrul unei întâlniri la sediul NATO din Bruxelles. Hegseth a declarat omologilor săi europeni că Zelenski nu are nicio șansă să își atingă obiectivul de a elibera Crimeea și regiunile din estul Ucrainei ocupate de Rusia. "Urmărirea acestui obiectiv iluzoriu nu va face decât să prelungească războiul și să provoace mai multă suferință", a afirmat Hegseth.

El a avertizat, de asemenea, că SUA se vor retrage treptat din angajamentele sale față de securitatea europeană, punând capăt rolului dominant pe care l-a avut de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Conform noii viziuni americane, guvernele europene vor fi responsabile pentru propria securitate și pentru susținerea Ucrainei.utin

La scurt timp după declarațiile lui Hegseth, Trump a eliminat orice speranță că Europa va putea schimba această decizie. "Tocmai am avut un telefon lung și foarte productiv cu președintele Vladimir Putin al Rusiei", a scris Trump pe rețelele de socializare.

"Am convenit ca echipele noastre să înceapă imediat negocierile. Îl vom contacta și pe președintele Zelenski pentru a-l informa… Milioane de oameni au murit într-un război care nu s-ar fi întâmplat dacă aș fi fost președinte. Dar s-a întâmplat, așa că trebuie să se termine. Nu mai trebuie să se piardă vieți!"

Zelenski a încercat să adopte o poziție calmă, afirmând într-o postare pe X că a avut o "conversație semnificativă" cu Trump. "Președintele Trump a împărtășit detalii despre conversația sa cu Putin", a spus liderul ucrainean."Nimeni nu își dorește pacea mai mult decât Ucraina. Împreună cu SUA, ne planificăm următorii pași pentru a opri agresiunea rusă și pentru a asigura o pace durabilă și de încredere".

Unii aliați ai Ucrainei au fost mai direcți în respingerea abordării lui Trump, criticând excluderea Europei și a Ucrainei din procesul decizional. "Întotdeauna am subliniat că nicio decizie cu privire la Ucraina nu poate fi luată fără Ucraina", a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock. "Pacea poate fi atinsă doar împreună – cu Ucraina și cu europenii." Ministrul de externe leton, Baiba Braže, a susținut că "rolul Ucrainei în orice discuție de pace este de o importanță crucială."

Fără NATO în acordul de pace

Ministrul polonez de externe, Radosław Sikorski, a declarat că Ucraina are nevoie de sprijin militar suplimentar înainte de orice discuții cu Rusia. "Polonia va continua să susțină neclintit un sprijin militar intens pentru Ucraina", a spus el. "Întărirea capacităților Ucrainei este crucială pentru securitatea Europei." 

Şi Franța a insistat că Ucraina ar trebui să continue pe calea aderării la NATO. Anterior, Hegseth a exclus această opțiune. "Suntem foarte atașați de ideea ca Ucraina să adere la NATO. Dacă va exista pace, trebuie să existe și garanții de securitate solide pentru ca aceasta să fie echitabilă și de durată", a declarat Jean-Noël Barrot, ministrul de externe al Franței. "Securitatea europeană este în joc. Războiul de agresiune al Rusiei a bulversat ordinea mondială și nu ne putem întoarce la situația de dinaintea invaziei."

Georgiana Dulgheru Like
Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Programul "Şcoala altfel" ar trebui înlocuit cu activități mai practice pentru elevi?
Observator » Ştiri externe » "Momentul de care europenii se temeau." Cutremur în Europa după ce Trump și Putin au anunțat negocieri pentru Ucraina, excluzând UE