Momentul cinic în care Trump sugerează că negociază pacea în Ucraina fără Ucraina. VIDEO
Președintele Donald Trump a evitat să spună direct miecuri dacă consideră Ucraina un "partener egal" în eforturile de a pune capăt războiului. Momentul care a avut loc în Biroul Oval i-a scandalizat pe ucraineni.
![Momentul cinic în care Trump sugerează că negociază pacea în Ucraina fără Ucraina. VIDEO Momentul cinic în care Trump sugerează că negociază pacea în Ucraina fără Ucraina. VIDEO](https://img.observatornews.ro/0/2025/2/13/609919/donald-trump-discuta-cu-presa-in-biroul-oval-12-februarie-2025-6be7be1d.webp?w=430&f=2&v=2)
- Scene incredibile. Doi români, evacuaţi dintr-un avion WizzAir în drum spre Bucureşti. DETALII la Observator 17:00
- "Este momentul de care europenii se temeau." Cutremur în Europa după ce Trump și Putin au anunțat negocieri pentru Ucraina, excluzând UE
Donald Trump a lăsat miercuri de înţeles că nu consideră Ucraina un partener egal la negocierile de pace cu Rusia. Întrebat în Biroul Oval de un reporter dacă consideră Ucraina un participant egal în procesul de pace, Trump a evitat să răspundă direct, dar reacţia sa a sugerat că nu. "Este o întrebare interesantă. Cred că trebuie să facă pace. Oamenii lor sunt uciși și cred că trebuie să facă pace. Am spus că acesta nu a fost un război în care ar fi trebuit să intre și cred că trebuie să facă pace, asta cred eu", a răspuns Trump.
Trump nu vede Ucraina ca un partener egal în negocierile de pace cu Rusia
Reacţia liderului american i-a revoltat pe ucraineni. Economistul ucrainean, Roman Sheremeta, i-a răspuns pe platforma X: "1. Nu este "o întrebare interesantă". Ucrainenii sunt cei care luptă în acest război. Bineînţeles că sunt un partener egal în procesul de pace. Ucraina nu a "intrat în război". Ei nu au început războiul. Se apără pentru dreptul lor de a exista. Ucraina își dorește "pacea" mai mult decât oricine altcineva. Dar cedarea unor teritorii către Rusia nu înseamnă pace".
- Iniţiativa lui Trump de a negocia cu Putin nu este o trădare a Ucrainei, sare şeful Pentagonului în apărarea...
- "Momentul de care europenii se temeau." Cutremur în Europa după ce Trump și Putin au anunțat negocieri pentru...
- China s-a oferit să organizeze summitul Putin - Trump, dar fără Zelenski
- UE tresare după convorbirea Trump - Putin. Oficialii se tem că cei doi ar putea exclude Europa de la masa negocierilor
- Trump a anunțat că se va întâlni cu Putin în Arabia Saudită. Ce a spus despre rolul Ucrainei la negocieri
- Zelenski a vorbit la telefon cu Trump, imediat după ce președintele SUA a încheiat discuția cu Vladimir Putin:...
Iată câteva comentarii ale cititorilor ucraineni de pe site-ul Ukrainska Pravda, referitoare la declarațiile lui Donald Trump:
- Oleksandr K.: "Este dezamăgitor să vedem că un lider mondial nu recunoaște suferința poporului ucrainean și nu ne consideră parteneri egali în procesul de pace."
- Iryna M.: "Cum poate cineva să sugereze cedarea teritoriilor noastre? Aceste pământuri sunt parte integrantă a Ucrainei și nu sunt de negociat."
- Dmytro L.: "Declarațiile lui Trump arată o lipsă de înțelegere a situației reale din Ucraina. Nu noi am început acest război, ci ne apărăm împotriva agresiunii ruse."
- Svitlana P.: "Este clar că pentru unii lideri internaționali, interesele geopolitice sunt mai importante decât viețile oamenilor și suveranitatea națiunilor."
- Andriy T.: "Nu putem accepta o pace care implică pierderea teritoriilor noastre. Aceasta nu ar fi o pace adevărată, ci o capitulare."
- Svetlana S.: "Și-a șters picioarele pe toată țara și pe oamenii ei!"
- Pavlo D.: "Asta se întâmplă atunci când nu te pregătești deloc de război și faci cereri nerealiste."
- Roman A.: "Avertizarea e una, dar ajutorul e altceva. E ca și cum ai spune unei victime înarmate cu un cuțit că va fi atacată de un terorist cu o armă automată, dar nu faci nimic pentru a-i oferi măcar un pistol. Ne-au dat un cuțit și ne-au spus: "Acestea sunt garanțiile voastre", după ce am renunțat la arsenalul nostru nuclear."
- Anatoly D.: "Refuz să-l numesc pe Trump liderul lumii democratice – el întruchipează ideea pro-Putin de a face America din nou mică. Ucraina și Europa trebuie să preia pârghiile de influență din mâinile sale!"
Trump: Zelenski trebuie să cedeze teritorii. Nu stă grozav în sondaje
Întrebat despre posibilitatea ca președintele ucrainean Volodimir Zelenski să cedeze teritorii ca parte a negocierilor pentru încheierea războiului, Trump a declarat că "va trebui să facă ceea ce trebuie să facă. (Zelenski) nu stă grozav în sondaje".
De asemenea, Trump a declarat că este "puțin probabil" ca Ucraina să recupereze Donbasul şi Crimeea. "Au luat mult teritoriu, au luptat pentru acel teritoriu și au pierdut mulți soldați", a spus Trump. "Nu îmi exprim o opinie, dar am citit multe despre acest subiect și mulți cred că este puțin probabil. O parte din teritoriu va fi recuperată. Cred că o parte din el va reveni, da."
Secretarul Apărării, Pete Hegseth, a declarat miercuri, în cadrul unei întâlniri cu miniștrii apărării din NATO că este "nerealist" ca Ucraina să revină la granițele sale dinainte de 2014 ca parte a unui acord de încetare a focului cu Rusia sau să obțină aderarea la NATO.
Unii critici au sugerat că declarațiile lui Hegseth ar putea slăbi poziția Ucrainei în negocieri, însă Trump a ignorat ulterior o întrebare legată de acest subiect. Trump a discutat miercuri atât cu Zelenski, cât și cu președintele rus Vladimir Putin, subliniind în ambele convorbiri că insistă pentru începerea negocierilor de pace în Ucraina. Trump a mai declarat că se așteaptă să se întâlnească cu Putin în Arabia Saudită, deși nu a specificat un termen exact pentru această întrevedere.
Trump și Putin, gata de negocieri. Europa și Ucraina, lăsate pe margine
Donald Trump și Vladimir Putin au luat prin surprindere Europa prin anunțarea unor negocieri imediate pentru pacea în Ucraina, fără implicarea directă a aliaților europeni. SUA au semnalat o retragere din angajamentele sale privind securitatea europeană, lăsând guvernele UE să suporte costurile reconstrucției și apărării Ucrainei. Această schimbare de strategie provoacă tensiuni între Washington, Kiev și capitalele europene, care insistă că Ucraina trebuie să fie parte din orice acord de pace.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰