UE tresare după convorbirea Trump - Putin. Oficialii se tem că cei doi ar putea exclude Europa de la masa negocierilor
Donald Trump şi Vladimir Putin au pus la cale viitorul Ucrainei şi al Europei la telefon, într-o conversaţie care a durat mai bine de o oră. Trump susţine că liderul de la Kremlin este decis să facă pace. După ce a vorbit cu Putin, liderul de la Casa Albă l-a sunat şi pe Volodimir Zelenski, care s-a arătat deschis la propunerile sale. Convorbirile telefonice au avut loc după ce noul şef de la Pentagon a spus că securitatea Europei nu mai este o prioritate pentru Statele Unite.
- SURSE: Plafonarea facturilor la gaze, prelungită cu un an, iar la curent electric numai până în iulie. DETALII la Observator 12:00
- "Este momentul de care europenii se temeau." Cutremur în Europa după ce Trump și Putin au anunțat negocieri pentru Ucraina, excluzând UE
Donald Trump şi Vladimir Putin au stat la discuţii mai bine de o oră şi jumătate. Au căzut de comun acord să înceapă imediat negocierile de pace în Ucraina. Deja, Trump a şi stabilit unde se va întâlni cu Liderul de la Kremlin.
"Probabil ne vom întâlni pentru prima dată în Arabia Saudită. Un lucru pe care Putin l-a subliniat foarte clar este că vrea ca războiul să se termine definitiv. Nu vrea să se oprească acum şi apoi să reînceapă luptele peste şase luni. Am discutat despre posibilitatea unui armistiţiu. Şi cred că, la un moment dat, în viitorul apropiat, vom ajunge la un armistiţiu", a declarat Donald Trump.
La scurt timp după apelul cu Putin, Trump a pus din nou mâna pe telefon şi l-a sunat şi pe Zelenski. "Discuţia a fost lungă. Am abordat multe subiecte, diplomatice, militare, economice, iar preşedintele Trump m-a informat despre ceea ce i-a spus Putin", a spus şi Zelenski. "Cred că suntem pe drumul cel bun pentru a obţine pacea. Preşedintele Putin vrea pace, preşedintele Zelenski vrea pace şi eu vreau pace", a declarat liderul de la Casa Albă.
Reacţia liderilor europeni
- Trump a anunțat că se va întâlni cu Putin în Arabia Saudită
- I-a explodat telefonul în buzunar în timp ce se afla la cumpărături. Momentul dramatic surprins de o cameră
- Zelenski a vorbit la telefon cu Trump, imediat după ce președintele SUA a încheiat discuția cu Vladimir Putin:...
- Şeful Pentagonului spune că securitatea Europei nu e o prioritate pentru SUA. Cât au durat negocierile pentru...
- Monty, schnauzerul uriaş care şi-a învins peste 2.500 de rivali la probe de agilitate, obedienţă şi pedigree la...
Europa a tresărit la vestea că Donald Trump şi Vladimir Putin au vorbit. Oficialii europeni se tem că relaţia lui Trump cu liderul de la Kremlin ar putea exclude Europa de la masa negocierilor."Pacea poate fi obţinută doar împreună. Şi asta înseamnă: cu Ucraina şi cu europenii", a declarat Annalena Baerbock, ministrul german de Externe pentru POLITICO. "Voinţa ucraineană în orice discuţii de pace este extrem de importantă", a spus şi ministrul leton de externe.
Polonia şi-a reafirmat sprijinul militar necondiţionat pentru Kiev. Iar Ministrul francez de externe a transmis că rămâne dedicat deschiderii accesului la NATO pentru Ucraina. "Europa este mult mai în pericol decât noi. Pe noi şi Rusia ne desparte un ocean. Europa nu are nimic între. Singurul lucru dintre Europa şi Rusia este Ucraina", a transmis Trump.
Pentagon: Securitatea Europei nu mai e prioritatea SUA
Convorbirile telefonice au avut loc după ce noul şef de la Pentagon a spus că securitatea Europei nu mai este o prioritate pentru Statele Unite. Pete Hegseth a transmis şi oficialilor de la Kiev că pretenţiile Ucrainei de a fi membru NATO sau de a reveni la graniţele de dinainte de 2014 sunt nerealiste. "Urmărirea acestui obiectiv iluzoriu nu va face decât să prelungească războiul şi să provoace mai multă suferinţă. Ca să fie clar, ca parte a oricărei garanții de securitate, nu vor fi dislocate trupe americane în Ucraina".
Discursul lui Hegseth vine într-un moment în care relaţia dintre Statele Unite şi Rusia începe să se reîncălzească de la revenirea lui Trump la Casa Albă. Dovadă stă eliberarea în cel mai mare secret de către Moscova a profesorului american Marc Fogel. La schimb, Statele Unite îl vor elibera pe Alexander Vinnik, arestat în 2017 şi condamnat la 20 de ani de închisoare, sub acuzaţia că a spălat peste 4 miliarde de dolari prin intermediul unei platforme de monede virtuale.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰