Video Şeful Pentagonului spune că securitatea Europei nu e o prioritate pentru SUA. Cât au durat negocierile pentru schimbul de prizonieri cu Rusia
Securitatea Europei nu mai este o prioritate pentru Statele Unite. Anunţul extrem de tranşant a fost făcut de noul şef al Pentagonului, în prima sa vizită în Europa. Pete Hegseth a transmis şi oficialilor de la Kiev că pretenţiile Ucrainei de a fi membru NATO sau de a reveni la graniţele de dinainte de 2014 sunt nerealiste. Tot astăzi, Donald Trump a discutat minute bune la telefon cu Vladimir Putin. Preşedintele american a anunţat că negocierile pentru un acord de pace în Ucraina vor începe imediat. Cei doi lideri şi-au propus şi să se viziteze reciproc.
Noul şef al Pentagonului a venit cu o listă de solicitări pentru aliaţii europeni. În primul rând, Pete Hegseth vrea ca aceştia să contribuie cu mai mulţi bani la bugetul NATO. Apoi, SUA au alte priorităţi decât securitatea Europei. "Statele Unite se confruntă cu ameninţări concrete la adresa teritoriului naţional. Trebuie să ne concentrăm pe securitatea propriilor frontiere", a declarat Pete Hegseth, secretarul Apărării din SUA. În ceea ce priveşte viitorul Ucrainei, administraţia Trump consideră că aderarea Kievului la NATO nu se poate realiza şi nici teritoriile ocupate acum de Rusia nu pot fi recucerite.
Discursul lui Hegseth vine într-un moment în care relaţia dintre SUA şi Rusia începe să se reîncălzească
"Mesajul nostru e clar: vârsarea de sânge trebuie să se oprească şi acest război trebuie să se încheie! Trebuie însă se recunoaştem că reîntregirea Ucrainei la graniţele de dinainte de 2014 este un obiectiv nerealist", a declarat Pete Hegseth, şeful Pentagonului. Discursul lui Hegseth vine într-un moment în care relaţia dintre Statele Unite şi Rusia începe să se reîncălzească de la revenirea lui Trump la Casa Albă. Dovadă stă eliberarea în cel mai mare secret ieri de către Moscova a profesorului american Marc Fogel. El se afla într-o închisoare rusă din 2021, după ce a fost arestat şi condamnat la 14 ani de închisoare pentru trafic de droguri.
"Preşedintele Trump este un erou, aceşti diplomaţi sunt adevăraţii eroi, senatorii şi reprezentanţii, cei au semnat actele în onoarea mea, ca să mă aducă acasă, sunt eroi", a declarat Marc Fogel. De negocieri s-a ocupat unul dintre partenerii de golf ai lui Donald trump, miliardarul Steven Witkoff. El a avut o întâlnire de 3 ore şi jumătate cu preşedintele Vladimir Putin la Kremlin. La schimb, Statele Unite îl vor elibera pe Alexander Vinnik, un magnat al criptomonedelor care a condus una dintre cele mai mari case de schimb virtuale din lume. El a fost arestat în 2017 şi condamnat la 20 de ani de închisoare, sub acuzaţia că a spălat peste 4 miliarde de dolari prin intermediul platformei de monede virtuale.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰