Povestea cuplului care a fondat compania din spatele vaccinului Pfizer: Copiii unor imigranți turci, printre cei mai bogați 100 de germani
Pfizer și BioNTech sunt primii producători de medicamente care prezintă date încurajatoare privind studiul unui vaccin anti-COVID.
De Iulia Iancu la 11.11.2020, 07:04- Compania germană BioNTech a fost fondată de fiul unui imigrant turc, intrat acum în topul celor mai bogați 100 de germani.
- Vaccinul anti-COVID al Pfizer şi Biontech este ”eficient 90%”.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.
Laboratoarele au transmis că până la acest moment nu au identificat probleme privind siguranța vaccinului, care este eficient 90%, în urma primei analize intermediare a testului lor, aflat în faza a treia, ultima înaintea unei omologări, scrie Reuters.
Compania germană BioNTech a fost fondată de fiul unui imigrant turc, cu origini modeste. Ugur Sahin este acum unul dintre cei mai bogați 100 de germani.
Cercetătorul, în vârstă de 55 de ani, a fondat compania în 2008, alături de soția sa Oezlem Tuereci, fiica unui medic de origine turcă.
“În ciuda realizărilor remarcabile, Ugur a rămas un om extrem de modest”, a declarat Matthias Kromayer, unul dintre boardului de conducere al companiei. Acesta a povestit că Sahin participă la ședințe îmbrăcat în blugi, iar la birou vine cu bicicleta.
Sahin și soția sa au lucrat în laborator chiar și în ziua nunții
Urmărindu-și cu îndârjire visul din copilărie, Sahin a studiat medicina și a ajuns să profeseze în spitalele din Köln și Homburg, unde și-a întâlnit viitoarea soție. Cercetarea medicală și oncologia au devenit o pasiune comună.
Tuereci a declarat într-un interviu că, împreună cu soțul său, a lucrat în laborator chiar și în ziua nunții. Cei doi soți și-au axat cercetarea pe dezvoltarea sistemului imunitar, ca potențial aliat în lupta împotriva cancerului, și au încercat să identifice structura genetică unică a fiecărei tumori pentru descoperirea unui tratament.
Viața de antreprenori a început în 2001, când au înființat Ganymed Pharmaceuticals pentru a dezvolta anticorpi împotriva cancerului, dar Sahin - pe atunci profesor la universitatea din Mainz - nu a renunțat niciodată la cercetare și predare academică.
În ianuarie 2020, Sahin și-a orientat cercetarea către virusul care făcea ravagii în Wuhan, fiind uimit cât de mic era pasul de la madicamentele sale împotriva cancerului, bazate pe mRNA, la crearea vaccinurilor antivirale bazate tot pe mRNA.
Sahin a declarat că varianta de vaccin dezvoltată de echipa sa în colaborare cu gigantul Pfizer a ajuns la o „rată extraordinară de succes”, dar că nu și-a putut imagina cât de dificilă va fi tot acest proces.
Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa observator.tv@digitalag.ro.