Antena LIVE

Curs valutar

Primul mandat de arestare pentru aruncarea în aer a gazoductelor Nord Stream, emis de Germania. Cine este suspectul

Germania a emis un mandat de arestare european împotriva unui instructor de scufundări ucrainean care ar fi făcut parte dintr-o echipă care a sabotat gazoductul Nord Stream, au relatat miercuri trei publicaţii germane citate de Reuters. Nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea pentru explozii, care au avut loc în septembrie 2022, în largul insulei daneze Bornholm. În funcţie de sursă, responsabilitatea a fost atribuită Ucrainei, Rusiei sau Statelor Unite, dar toate au negat acest lucru. Washingtonul şi NATO au spus că a fost un act de sabotaj, în timp ce Moscova a spus că a fost un act de terorism.

De la 14.08.2024, 13:45
WhatsApp
Galerie (2)
Scafandrul ucrainean Volodimir S. ar fi plantat încărcături explozive pe conductele Nord Stream Facebook / Zeit.de

Anchetatorii germani consideră că ucraineanul, care cel mai recent ar fi trăit în Polonia, a fost unul dintre scafandrii care au amplasat dispozitive explozie pe conducte care leagă Rusia de Germania în adâncurile Mării Baltice, în septembrie 2022, potrivit jurnalelor SZ şi Die Zeit şi postului ARD, care citează surse care au dorit să rămână anonime. Procuratura generală germană a refuzat să comenteze.

Mandat de arestare împotriva unui scafandru ucrainean 

Germania a solicitat Poloniei în iunie arestarea bărbatului.  La rândul ei, procuratura poloneză nu a comentat deocamdată. Revista Spiegel a scris miercuri, citând surse de securitate, că se crede că suspectul a părăsit Polonia.

În cadrul aceleiaşi anchete, autorităţile germane au identificat de asemenea un bărbat şi o femeie, tot scafandri-instructori ucraineni, dar deocamdată nu au emis mandate de arestare împotriva lor, au mai indicat SZ, Zeit şi ARD.

Pe acelaşi subiect

Volodimir S. ar fi plantat încărcături explozive pe conducte

Potrivit jurnaliştilor, suspectul este Volodimir S. instructor de scufundări. Ucraineanul a trăit în orașul Pruszków, la vest de Varșovia, dar în ultima vreme s-ar ascunde. Nu se știe dacă s-a întors în Ucraina sau dacă a părăsit Polonia. 

Potrivit anchetei, Volodimir S. a fost unul dintre pasagerii unui Citroën alb depistat lângă Rügen în noaptea de 8 septembrie 2022. Se crede că această mașină transporta o echipă de mai multe persoane la iahtul Andromeda care i-a dus mai apoi la locurile de detonare. Volodimir a fost identificat pe baza fotografiilor și a declarațiilor martorilor. Aceste probe au fost suficiente pentru a emite un mandat de arestare.  

Ancheta mai suspectează alți doi cetățeni ucraineni - un bărbat și o femeie. Aceștia ar fi fost implicați în detonare, în timp ce scafandrii ar fi plantat încărcături explozive pe conducte. Aceste date se bazează pe informații ale serviciilor secrete europene. 

Cine se află în spatele exploziilor

Rămâne un mister cine se află în spatele exploziilor care au distrus trei din patru conducte, devenite un controversat simbol al dependenţei germane de gazul rus, după invazia rusă în Ucraina în februarie 2022. Rusia şi Occidentul s-au acuzat reciproc, respingând totodată vreo responsabilitate.

O anchetă suedeză a dus la găsirea de urme de explozibil pe mai multe obiecte recuperate de la locul exploziilor, confirmând că acestea au fost deliberate. În ianuarie 2023, Germania a percheziţionat o navă care ar fi fost utilizată la transportul explozibililor şi a informat ONU că este posibil ca scafandri antrenaţi să fi ataşat dispozitive explozive pe conducte, la o adâncime de 70-80 de metri.

Cotidianul american The New York Times a dezvăluit în martie 2023 că un grup pro-ucrainean a aruncat în aer gazoductele Nord Stream. Cotidianul german Die Zeit a relatat tot atunci că o echipă fomată din 6 persoane, dintre care doi scafandri, este responsabilă de actul de sabotaj. Cei șase ar fi închiriat un iaht de la o firmă din Polonia iar proprietarii bărcii ar fi doi ucraineni.

Jurnaliştii britanici de la The Times au scris tot atunci că oficialii NATO au ştiut de luni de zile că atacul a fost organizat de un "sponsor privat", un ucrainean influent care nu este asociat cu guvernul lui Zelenski, dar au păstrat tăcerea pentru a proteja Ucraina. Serviciile europene de informații știau cine a organizat atacul la o săptămână după sabotaj, dar NATO nu a dezvăluit informaţii pentru a nu provoca un conflict între Kiev și Berlin. 

Nemţii nu ar fi primit pozitiv vestea că un grup de ucraineni a condus un vehicul încărcat cu explozibili prin Polonia pentru a lansa un atac asupra unei conducte germane, potrivit cotidianului britranic.  Numele presupusului sponsor privat, un ucrainean care nu ar fi avut legături cu guvernul de la Kiev, nu a fost dezvăluit, deşi este cunoscut în rândul serviciilor secrete.  În urma acestor dezvăluiri, guvernul de la Kiev şi SUA au negat orice implicare iar Moscova a acuzat că de fapt americanii sunt în spatele atacului şi încearcă să creeze confuzie.

Potrivit unei investigaţii comune a ziarului american The Washington Post şi a cotidianului german Der Spiegel, publicate în noiembrie 2023, un înalt ofiţer militar ucrainean, Roman Cervinski, a fost cel care a coordonat atacul  asupra gazoductelor Nord Stream.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

nord stream gazoducte explozie sabotaj germania mandat arestare
Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unei înşelătorii pe WhatsApp?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Singura propoziție din limba română care se citește la fel din ambele capete....
Fanatik.ro
Publicat 16.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Zelenski: Rusia se pregătește să trimită 100.000 de soldați în Belarus,...
spotmedia.ro
Publicat 13.02.2025
Iluzie optică virală | În această imagine sunt 4 lei, nu doar 2. Găsiți-i pe...
Gandul
Publicat 16.02.2025
Care este probabilitatea ca asteroidul Bennu să lovească Pământul şi să...
Adevărul
Publicat 16.02.2025
Laurențiu Reghecampf a cerut-o în căsătorie Corina Caciuc! Cum a reacționat...
A1
Publicat 16.02.2025
Horoscopul zilei de 17 februarie 2025. Racii sunt sfătuiți să gândească...
CaTine
Publicat 16.02.2025
Ce ținute poartă Alexandru Papadopol și Cristiana Luca la nunta lor! Actorul...
spynews.ro
Publicat 14.02.2025
Începe procesul Simonei Halep la New York! Avocații româncei au obținut o...
GSP
Publicat 11.02.2025
Care sunt cele mai „inutile” facultăți din România. Cu greu îți găsești...
Click.ro
Publicat 15.02.2025
Singurul mamifer cu sânge rece a uimit experții. Creatura neobișnuită a...
Useit
Publicat 16.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Schema banală prin care contabila și casiera au furat 360.000 de lei din bugetul...
libertatea.ro
Publicat 16.02.2025
Sam Asghari a vorbit despre relația lui cu Britney Spears. Cei doi s-au cunoscut...
ZU
Publicat 16.02.2025
Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde
Hello taste
Publicat 12.02.2025
Cum să sprijini copilul prin validarea emoțiilor sale
Deparinti
Publicat 15.02.2025
Fiica regretatei Lorena Rojas are 11 ani. Cum a crescut Lucianna alături de sora...
Happy
Publicat 14.02.2025
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele...
BZI
Publicat 12.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Rinita alergică sau „febra fânului”. Cauze, simptome și tratament
Medicool
Publicat 16.02.2025