Antena Meniu Search
x

Cine este "ucraineanul influent" care ar fi plătit distrugerea gazoductelor Nord Stream? The Times: "NATO a tăcut ca să protejeze Ucraina". Reacţia Rusiei şi SUA

Ziarele din Europa publică miercuri noi dezvăluiri după ce publicaţia americană The New York Times a scris marţi că un grup pro-ucrainean ar fi aruncat în aer toamna trecută gazoductele Nord Stream 1 şi 2.  Pe de o parte, cotidianul german Die Zeit dezvăluie detalii suplimentare despre cine este în spatele atacului, susținând că o echipă fomată din 6 persoane, dintre care doi scafandri, este responsabilă de actul de sabotaj. Cei șase au închiriat un iaht de la o firmă din Polonia. Proprietarii bărcii ar fi doi ucraineni, mai susţine publicaţia germană. Pe de altă parte, jurnaliştii britanici de la The Times scriu că oficialii NATO ştiu de luni de zile că atacul a fost organizat de un "sponsor privat", un ucrainean influent care nu este asociat cu guvernul Zelenski, dar au păstrat tăcerea pentru a proteja Ucraina. Guvernul de la Kiev neagă orice implicare, SUA nu comentează iar Moscova crede că de fapt americanii sunt în spatele atacului şi încearcă să creeze confuzie.

de Redactia Observator

la 08.03.2023, 13:32

Cine este "ucraineanul influent" care ar fi plătit distrugerea gazoductelor Nord Stream? The Times: "NATO a tăcut ca să protejeze Ucraina". Reacţia Rusiei şi SUA
Vladimir Putin, la deschiderea gazoductului Nord Stream 1, în 2011 - Getty Images

Într-un articol intitulat "Investigația Nord Stream: Urmele duc în Ucraina", nemţii de la Zeit citează autoritățile germane de investigație în cazul atacului asupra conductelor Nord Stream 1 și 2, dar şi o anchetă jurnalistică comună cu ARD Kontraste şi SWR. Anchetatorii nu au găsit încă nicio dovadă cu privire la cine a ordonat atacul din noaptea de 26 septembrie 2022, când trei dintre cele patru conducte ale Nord Stream 1 și 2 de pe fundul Mării Baltice au fost distruse de explozii.

Ar fi fost folosit un iaht înregistrat în Polonia, deținut de doi ucraineni

Anchetatorii au reușit să identifice un iaht care ar fi fost folosit pentru operațiunea secretă, potrivit Zeit. Ar fi fost închiriat de la o companie cu sediul în Polonia, deținută de doi ucraineni. Potrivit anchetei, operațiunea secretă pe mare a fost efectuată de o echipă formată din șase persoane: cinci bărbați și o femeie. Din grup făceau parte un căpitan, doi scafandri, doi asistenți și un medic. Aceştia ar fi transportat explozivii pe care i-au amplasat în zona conductelor. Nu este clar ce naționalitate au sabotorii. Ar fi folosit pașapoarte falsificate pentru misiunea lor, inclusiv pentru a închiria iahtul.

O echipă de 6 persoane, dintre care doi scafandri, ar fi responsabilă de atac

Pe acelaşi subiect

Potrivit anchetei, grupul a plecat din Rostock (oraș în landul german Mecklenburg) pe 6 septembrie 2022. Echipamentul pentru operațiunea secretă a fost transportat anterior în port cu un camion. Anchetatorii au reușit să localizeze iahtul a doua zi în Wieck (Darß) și ulterior pe insula daneză Christiansø, la nord-est de Bornholm. Iahtul a fost apoi returnat proprietarului fără ca urmele să fie şterse complet. Potrivit cercetărilor, anchetatorii au găsit urme de explozibili pe o masa din cabină. 

Un serviciu secret occidental ar fi informat serviciile europene la scurt timp după distrugerea conductelor că un comando ucrainean era responsabil pentru sabotaj. Apoi au apărut şi alte indicii că un grup pro-ucrainean ar putea fi responsabil. Chiar dacă urmele duc până în Ucraina, anchetatorii nu au reușit încă să afle cine a ordonat atacul şi a organizat presupusul grup de autori. Cercurile de informaţii internaționale nu au exclus la început ca sabotajul să fie o operaţiune sub steag fals, adică dovezi plantate în mod deliberat astfel încât Ucraina să pară vinovată. Cu toate acestea, anchetatorii nu au găsit nicio dovadă care să confirme un astfel de scenariu.

The Times: Occidentul ştie cine este sponsorul, dar a tăcut pentru a proteja Ucraina

Potrivit ziarului britanic The Times, Occidentul a tăcut în legătură cu atacul asupra Nord Stream pentru a proteja Ucraina. Serviciile europene de informații știau cine a organizat atacul la o săptămână după incident. Sabotajul nu a fost realizat nici de americani, nici de ruși, nici de polonezi, ci de un  "sponsor privat", un ucrainean care nu este asociat cu guvernul Zelenski, scrie sursa citată. NATO nu a dezvăluit date despre sabotajul de la Nord Stream pentru a nu provoca un conflict între Kiev și Berlin.

Numele presupusului sponsor privat, un ucrainean care nu este afiliat guvernului Zelenski, circulă de luni de zile în cercurile de informații, dar nu a fost dezvăluit. Se pare că oficialii NATO doresc să protejeze Ucraina de un conflict  public cu Germania care a aprobat greoi armament pentru Kiev. Cel mai probabil, NATO știa cine este responsabil de sabotaj înaintea administrației prezidențiale sau a ministerului apărării de la Kiev, care au fost luate prin surprindere de raport și neagă cu furie orice implicare. Au motive întemeiate. Ideea că un grup de ucraineni a condus un vehicul încărcat cu explozibili prin Polonia pentru a lansa un atac asupra unei conducte germane, pe pământ german, nu va fi primită bine de publicul german.

Confuzia legată de relația dintre guvernul lui Zelenski și sabotori va genera suspiciuni. Îi va încuraja pe cei din Germania care îl presează pe Olaf Scholz să reducă ajutorul militar și să facă rău Ucrainei. Nu aceasta este intenţia personajului influent, suspectat că a finanțat o operațiune sofisticată din propriul său buzunar, care implică un iaht, scafandri de elită, pașapoarte falsificate și achiziționarea de încărcături explozive autorizate special pentru industria de petrol şi gaze, obţinute sub licenţă şi la un preţ mare. Numele lui va apărea cu siguranță în cele din urmă, mai ales având în vedere că a lăsat o carte de vizită ciudată în urmă. Relația Ucrainei cu aliații săi va decurge mai bine dacă individul îşi asuma responsabilitatea, scrie The Times. 

The New York Times: Un grup pro-ucrainean a aruncat în aer conductele Nord Stream

Detaliile vin după ce cotidianul The New York Times a dezvăluit marţi că noi informaţii analizate de autorităţile americane sugerează că un grup pro-ucrainean ar putea fi responsabil pentru sabotarea conductelor Nord Stream 1 şi 2, care au fost avariate de patru explozii subacvatice în septembrie 2022. Nu sunt dovezi că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski sau principalii săi locotenenţi au fost implicaţi în operaţiune, ori că autorii au acţionat la comanda unui oficial guvernamental ucrainean, a menţionat cotidianul, citând oficiali americani. Totodată nu există nicio dovadă că guvernul rus e implicat în atac, aşa cum au speculat iniţial unii oficiali occidentali. 

Aceleaşi informaţii citate de New York Times mai sugerează că autorii atacului sunt opozanţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, "dar nu specifică membrii acestui grup sau cine a comandat ori finanţat operaţiunea".  "Oficialii americani citaţi au refuzat să dezvăluie caracterul acestor informaţii, cum au fost obţinute sau detalii privind cât de puternice sunt dovezile pe care le conţin. Au spus că nu se pot desprinde concluzii ferme", a scris New York Times. 

Guvernul german a afirmat marţi că a luat notă de informaţiile raportate de New York Times şi că ancheta proprie pe care a lansat-o în legătură cu atacul nu a dus deocamdată la rezultate, a relatat Reuters care mai precizează că nu a putut verifica în mod independent informaţiile furnizate de NYT. 

Suedia, Danemarca şi Germania au informat Consiliul de Securitate al ONU cu câteva zile în urmă că anchetele continuă şi că încă nu sunt rezultate, a afirmat un purtător de cuvânt al cancelariei germane. "Procurorul public federal anchetează această chestiune de la începutul lui octombrie 2022, având suveranitate asupra procedurii", a mai adăugat purtătorul de cuvânt.

SUA şi NATO au calificat atacurile din septembrie asupra gazoductului drept "act de sabotaj", în timp ce Moscova a acuzat Occidentul şi a cerut Consiliului de Securitate al ONU efectuarea unei anchete independente. Niciuna dintre părţi nu a furnizat dovezi.

Reacţia Ucrainei: Kievul nu este implicat în acţiunea de sabotaj asupra Nord Stream

Consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak, a declarat marţi că Ucraina "nu are absolut nicio implicare" în atacurile de anul trecut asupra Nord Stream şi nu are informaţii despre ceea ce s-a întâmplat. Într-o reacţie pentru presa germană, Mihailo Podoliak a adăugat şi varianta ca Rusia să fie în spatele atacului. "Există mult mai multe motive în acest scenariu”, a spus Podoliak. "Nu este acţiunea noastră", a spus miercuri şi ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov. "Îndemn să nu se tragă concluzii pripite", a afirmat la rândul său ministrul german al Apărării, Boris Pistorius.

New York Times a scris marţi că "iniţial, speculațiile unor oficiali din SUA și din Europa s-au concentrat pe posibilitatea ca Rusia să fi organizat atacul, deși nu este clar ce motivație ar avea Kremlinul în sabotarea conductelor, având în vedere că acestea au fost o sursă importantă de venituri și un mijloc pentru Moscova de a exercita influență asupra Europei. Oficialii americani spun că nu au găsit nicio dovadă a implicării guvernului rus în atac. Costul reparațiilor ar porni de la aproximativ 500 de milioane de dolari potrivit unei estimări."

Reacţia Rusiei: Nu avem încredere în informaţiile serviciilor americane

Adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polianski, a declarat marţi că informaţiile cotidianului New York Times despre cine ar putea să fie responsabil pentru atacurile asupra gazoductului Nord Stream "demonstrează doar că iniţiativa noastră privind lansarea unei investigaţii internaţionale sub auspiciile secretarului general al ONU este foarte oportună", relatează Reuters. Rusia intenţionează să iniţieze un vot în Consiliul de Securitate al ONU până la sfârşitul lunii martie privind proiectul său de rezoluţie în care să solicite ca secretarul general Antonio Guterres să instituie o astfel de anchetă, a precizat Dmitri Polianski.

"Scurgerile din presa americană din surse anonime despre sabotajul de la Nord Stream sunt menite să deruteze pe cei care încearcă în mod sincer să descopere cine e de vină, nu avem încredere în imparțialitatea concluziilor serviciilor de informații americane" a declarat Andrei Ledenev, consilier la Ambasada Rusiei la Washington. "În primul rând, atrage atenția faptul că această publicație New York Times a primit instantaneu undă verde să publice informaţia care apoi literalmente a făcut instantaneu înconjurul mass-media. Acest lucru este demn de remarcat, având în vedere încercările oficialilor şi ale jurnaliştilor americani de a reduce la tăcere ancheta câștigătorului Premiului Pulitzer Seymour Hersh pe aceeași temă", a mai spus acesta, citat de TASS.

Şi Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a reacţionat pe Telegram: "Occidentul, în loc să organizeze scurgeri în mass-media despre progresul anchetei legate de atacurile teroriste asupra gazoductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2, ar trebui să răspundă solicitărilor oficiale ale Rusiei. Presă occidentală este bombardată cu ştirea că ancheta asupra atacurilor teroriste împotriva Nord Stream are două concluzii: a) nu este Rusia; b) sunt grupuri ucrainene. Mă întreb cine permite astfel de scurgeri pentru a umple spațiul informațional cu ele? Răspuns: Cei care nu doresc să efectueze o anchetă juridică și vor să distragă atenția publicului de la fapte în toate modurile posibile."

Vladimir Putin a acuzat direct la finalul lunii septembrie, în timpul discursului de anexare a celor patru regiuni ucrainene, că SUA și Marea Britanie au aruncat în aer conductele Nord Stream din Marea Baltică.

Reacţia SUA: Nu comentăm investigaţiile asupra exploziilor la Nord Stream 

Statele Unite nu comentează cu privire la investigațiile privind sabotajul gazoductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2 până când ancheta nu este finalizată a declarat șeful serviciului de presă al Departamentului de Stat, Ned Price. El a subliniat că Germania, Danemarca și Suedia investighează în prezent circumstanțele sabotajului. "Aceste investigații sunt în curs de desfășurare și, ca întotdeauna, nu vom comenta nicio concluzie sau rezultat până când acestea nu vor fi finalizate", a spus Price ca răspuns la o întrebare despre dezvăluirile ziarului german Zeit.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Cine este "ucraineanul influent" care ar fi plătit distrugerea gazoductelor Nord Stream? The Times: "NATO a tăcut ca să protejeze Ucraina". Reacţia Rusiei şi SUA