Antena Meniu Search
x

Kremlinul, despre atacurile asupra Nord Stream: Doar un serviciu special, de stat, bine pregătit ar fi fost capabil să le comită

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a subliniat, miercuri, că nu există un autor clar al sabotării gazoductelor Nord Stream 1 şi 2 după ce  The New York Times a dezvăluit că la originea atacului se află un "grup pro-ucrainean", citând spionajul american. Kremlinul se îndoieşte că atacurile asupra Nord Stream ar fi putut avea loc fără sprijinul statului.

de Redactia Observator

la 09.03.2023, 18:07

Kremlinul, despre atacurile asupra Nord Stream: Doar un serviciu special, de stat, bine pregătit ar fi fost capabil să le comită
Vladimir Putin - Profimedia

Kremlinul a transmis joi că se îndoieşte că atacurile asupra gazoductelor Nord Stream în septembrie anul trecut ar fi putut avea loc fără sprijinul statului, relatează Reuters. Comentariile purtătorului de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov vin după ce The New York Times a relatat în această săptămână că oficiali americani cercetează dacă un grup nonguvernamental pro-ucrainean este responsabil pentru explozii.

"Cât despre punctul de vedere pro-ucrainean, ştiţi, ideea că un anume "Doctor Rău" le-a organizat este greu de crezut. Era o sarcină prea dificilă, de care probabil doar un serviciu special, de sta,t bine pregătit ar fi fost capabil - şi nu sunt prea multe dintre acestea în lumea noastră", a spus Peskov, întrebat pe această temă.

The New York Times a relatat marţi că noi informaţii analizate de oficiali americani sugerează că un grup pro-Ucraina - probabil compus din ucraineni sau ruşi - a atacat gazoductele Nord Stream, dar că nu există concluzii ferme.

Rusia a cerut în mod repetat să i se permită să se alăture investigaţiilor asupra exploziilor, care au rupt trei dintre cele patru conducte de gaze Nord Stream 1 şi 2 ce fac legătura din Rusia până în Germania pe sub Marea Baltică.

Pe acelaşi subiect

Anchetatori din Suedia, Danemarca şi Germania efectuează în prezent investigaţii separate. "Continuăm să cerem o investigaţie rapidă şi transparentă, continuăm să cerem să ni se permită să luăm parte la această anchetă", a mai declarat Peskov reporterilor într-un briefing regulat la Kremlin.

"Este necesar să se identifice cine a executat şi cine a comandat. Comiterea unui atac terorist împotriva unei piese din infrastructura energetică internaţională critică este un precedent prea periculos", a adăugat el. Peskov a negat din nou ca "ipoteză absurdă" că Rusia însăşi ar fi putut fi în spatele atacurilor asupra propriei infrastructuri. 

Jens Stoltenberg: Este încă neclar cine a comis atacul asupra gazoductelor Nord Stream

Este încă neclar cine se face vinovat de atacul asupra gazoductului Nord Stream de anul trecut, întrucât investigaţiile naţionale asupra sabotajului trebuie finalizate, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, 

"Ceea ce ştim este că a existat un atac împotriva conductelor Nord Stream, dar nu am putut stabili cine se află în spatele lui", a spus Stoltenberg la Stockhokm, înainte de o reuniune a miniştrilor apărării din statele UE. "Există investigaţii naţionale în desfăşurare şi cred că este corect să aşteptăm până când acestea sunt finalizate înainte să spunem mai mult despre cine se află în spatele atacului", a adăugat secretarul general al NATO.

Publicaţia britanică The Times a scris pe 8 martie că oficialii NATO ştiu de luni de zile că atacul a fost organizat de un "sponsor privat", un ucrainean influent care nu este asociat cu guvernul Zelenski, dar au păstrat tăcerea pentru a proteja Ucraina. Guvernul de la Kiev neagă orice implicare, Casa Albă nu comentează iar Kremlinul crede că de fapt americanii sunt în spatele atacului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Kremlinul, despre atacurile asupra Nord Stream: Doar un serviciu special, de stat, bine pregătit ar fi fost capabil să le comită