Antena Meniu Search
x

Video Explozia gazoductelor Nord Stream pune gaz pe foc la nivel internațional: Doar rușii sunt convinși că au găsit vinovatul

NATO se pregăteşte ca oraşul ucrainean Bahmut să cadă în mâinile ruşilor în zilele următoare. Jens Stoltenberg spune că victoria militarilor lui Putin nu va însemna prea mult în economia războiului. Pentru că au suferit aici pierderi uriaşe, iar Ucraina va primi în continuare ajutor din Occident. Între-timp, disputa legată de sabotarea gazoductelor Nord Stream pune gaz de foc la nivel internaţional. După ce Publicaţia The New York Times a scris că în spatele exploziilor ar fi un grup pro-ucrainean, presa germană pare să confirme la rândul ei acest scenariu. Nu există însă dovezi că președintele Zelenski sau alţi oficiali de la Kiev au fost implicați în operațiune.

de Redactia Observator

la 08.03.2023, 21:26

Vezi și

Jurnaliştii germani de la postul public şi cotidianul Die Zeit scriu că în spatele exploziilor din Marea Baltică, care au aruncat în aer conductele Nord Stream, ar fi opera unui comando de şase persoane, cinci bărbaţi şi o femeie. Ei s-ar fi folosit de un iaht înregistrat în Polonia, dar deținut de doi ucraineni. Cu el ar fi transportat explozivii pe care i-au amplasat în zona conductelor. Chiar dacă urmele duc până în Ucraina, investigaţia jurnalistică nu a reuşit să stabilească ce naționalitate au sabotorii sau cine a ordonat atacul. Oficialii germani îndeamnă la prudenţă.

Boris Pistorius, ministrul german al Apărării: Trebuie să facem clar diferenţa dacă a fost un grup ucrainean, adică a acţionat din partea ucrainenilor sau unul pro-ucrainean care a acţionat fără cunoştinţa guvernului. Însă nu ar trebui să tragem concluzii pripite.

Anterior, New York Times a dezvăluit că un grup pro-ucrainean ar fi aruncat în aer gazoductele Nord Stream 1 şi 2. Şi ziarul britanic The Times insistă şi spune că Occidentul ar şti cine este sponsorul actului de sabotaj, dar a tăcut pentru a proteja Ucraina.

Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO: Ceea ce ştim este că a existat un atac împotriva gazoductelor Nord Stream, un act de sabotaj, dar nu am putut determina cine s-a aflat în spatele lui.

Pe acelaşi subiect

Ucraina respinge şi ea acuzaţiile privind sabotarea Nord Stream

Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării: Pentru mine este puţin ciudat pentru că această poveste nu are nimic de-a face cu noi. Şi cred că o investigaţie a autorităţilor oficiale va descrie fiecare detaliu pentru că e ca un compliment pentru forţele noastre speciale. Dar asta nu e activitatea noastră.

Statele Unite nu au comentat informaţiile, iar Moscova crede că de fapt americanii sunt în spatele atacului şi încearcă să creeze confuzie: "Evident că este o intoxicare coordonată în media. Acest caz nu este doar ciudat. Pare o crimă monstruoasă", a spus purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Între timp, pe front, bătălia pentru Bahmut, cea mai sângeroasă a acestui război, a ajuns la ultimele acte. Şeful Wagner se laudă că mercenarii săi au cucerit toată partea de est a oraşului şi că armata rusă nu a aruncat încă în luptă cei mai pregătiţi soldaţi şi cele mai moderne arme.

Evgheni Prigojin, şeful Wagner: Până acum, lumea nu a cunoscut armata bine antrenată a Rusiei, cu unităţi care încă nu au intrat în luptă. Care au toate armele moderne posibile şi mijloace de recunoaştere. Unităţi antrenate perfect, care îşi aşteaptă momentul. Singura mea cerinţă este să scoţi bărbaţii şi copiii şi să aduci unităţi pregătite de luptă aici. Fii cinstit. Noi suntem cinstiţi cu tine, fii şi tu cinstit cu noi.

Oficialii NATO cred că o victorie a Moscovei în Bahmut nu va fi neapărat un punct de cotitură în război

Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO: Ei au suferit pierderi grele, dar în acelaşi timp Nu putem exclude faptul că Bahmut ar putea să cadă, în cele din urmă.

La Kremlin, Vladimir Putin s-a înconjurat de femei care servesc în armată. El le-a mulţumit şi le-a dat medalii cu ocazia Zilei Femeii. Printre femeile premiate de liderul de la Kremlin s-au numărat doctorițe și alte cadre medicale care au lucrat în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Explozia gazoductelor Nord Stream pune gaz pe foc la nivel internațional: Doar rușii sunt convinși că au găsit vinovatul