Putin are peste 127.000 de soldați la granița cu Ucraina. Rușii au format o nouă linie de front în Belarus
Ucraina a avertizat că Rusia „aproape a finalizat” masarea forțelor care ar putea fi folosite pentru o ofensivă împotriva țării, agravând temerile că Moscova ar putea lansa o invazie în orice moment, potrivit CNN.
De Iulia Iancu la 20.01.2022, 13:05Potrivit unui raport al Ministerului ucrainean al Apărării, citat de CNN, Rusia a desfășurat peste 127.000 de militari în regiune. "Puterea totală a forței terestre RF AF (Forțele Armate ale Federației Ruse) pe direcția ucraineană este de peste 106.000 de soldați. Împreună cu componenta de mare și aer, numărul total este de peste 127.000 de militari".
Situația este gravă, este subliniat în raport, iar Ucraina avertizează că astfel, Rusia „încearcă să divizeze și să slăbească Uniunea Europeană și NATO”.
Acțiunile Kremlinului urmăresc, de asemenea, „să limiteze capacitățile Statelor Unite pentru a asigura securitatea pe continentul european”. Raportul a fost redactat, după eșecul celor trei runde de discuții diplomatice dintre Rusia și Occident.
O nouă linie de front în Belarus
- NATO va suplimenta prezenţa militară în Europa, inclusiv în România, dacă Rusia atacă Ucraina
- Casa Albă avertizează că Rusia ar putea ataca Ucraina în orice moment: "Nicio opțiune nu este exclusă pentru a...
- Rusia își mută soldații. Trupe trimise în Belarus și spre granița cu Ucraina. Și-a evacuat personalul...
Serviciile militare de informații ucrainene au transmis că Rusia a desfășurat continuu trupe din regiunile sale centrale și de est la granița de vest. De asemenea, potrivit noului raport, Moscova sprijină peste 35.000 de rebeli în estul Ucrainei și are aproximativ 3.000 de militari pe teritoriul rebel. Pe de altă parte, Kremlinul neagă că are forțe în estul Ucrainei.
De asemenea și misiunile serviciilor de informații rusești s-au intensificat. În apropierea graniței au fost instalate echipamente de supraveghere prin satelit, iar zborurile de recunoaștere s-au triplat față de aceeași perioadă a anului trecut.
Armata ucraineană a avertizat că Rusia ar putea folosi rachete cu rază medie de acțiune pentru a „distruge obiecte strategice”, menționând că „grupuri tactice suplimentare de rachete operațional-tactice „Iskander” au fost aduse la graniță. La jumătatea lunii ianuarie, în apropierea Ucrainei existau 36 de lansatoare Iskander, sistem mobil de rachete balistice cu rază medie de acțiune. Aceste rachete sunt capabile să lovească ținte la 500-700 km distanță și ar putea viza capitala Kiev, se arată în comunicat.
De asemenea, ucrainenii sunt îngrijorați că o nouă linie de front a apărut la granița țării cu Belarusul, un aliat cheie al Kremlinului. „Teritoriul Belarusului ar trebui considerat ca un teatru de operațiuni pe care Rusia îl poate folosi pentru a extinde agresiunea împotriva Ucrainei”. Îngrijorarea vine și pe fondul unui presupus tur de forță logistic fără precedent al Rusiei pentru organizarea unor exerciții militare comune cu statul belarus.
Pe fondul tensiunilor, fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko a transmis că „întreaga lume ar trebui să fie unită împotriva lui Putin” și că Ucrainei ar trebui să i se permită aderarea la NATO. „Este absolut necesar să existe solidaritate și unitate internațională” împotriva lui Putin, a spus Poroșenko, adăugând că aliații occidentali nu ar trebui să aibă încredere în liderul rus.
Miliardarul în vârstă de 56 de ani a cerut mai multe sancțiuni internaționale împotriva Rusiei. "Trebuie să slăbim Rusia și putem face asta prin sancțiuni. Ar trebui să facem Ucraina mai puternică. Și zi de zi, ar trebui să primim noi arme letale defensive eficiente".
Trupe trimise în Belarus și spre granița cu Ucraina
Publicația germană BILD notează cu Rusia transportă de-a lungul legendarei căi ferate transsiberiene în direcția Ucrainei, echipamente militare, inclusiv tancuri și rachete balistice cu rază scurtă de acțiune. Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat, înainte de o întâlnire cu omologul său rus de marți, că speră că tensiunile vor putea fi rezolvate prin diplomație, iar dacă nu, Moscova va plăti un „preț mare” pentru actele de agresiune față de Ucraina.
„Calea ferată transsiberiană este o rețea importantă pentru mișcările militare din Rusia. Călătoria unui tren militar durează între șase până la șapte zile pentru a ajunge din Orientul Îndepărtat al Pacificului până în vestul Rusiei. Trenurile din Siberia fac doar două-trei zile”, a declarat expertul militar în apărare Andy Scollick pentru BILD.
Expertul avertizează că relocarea masivă a echipamentelor militare și a soldaților „nu are nicio legătură cu Kazahstanul și nici cu exercițiile la scară largă planificate de armata rusă. Prin urmare, este de la sine înțeles că se îndreaptă spre vest pentru a completa și a sprijini consolidarea operațională în apropierea graniței de est a Ucrainei”.
Dacă Rusia „ar fi vrut doar să agite spiritele, ar fi suficient un "spectacol" cu tancuri și artilerie. Dar mișcarea logistică la scară largă indică echipamentul necesar pentru a susține o operațiune de luptă. Și nu este vorba doar de echipament. Majoritatea acestor trenuri conțin vagoane de pasageri pentru trupe și vagoane de marfă pentru echipamentul lor”, potrivit expertului irlandez.
"Rusia ar putea ataca în orice moment"
Rusia ar putea lansa un atac în orice moment asupra Ucrainei, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, care a evocat o "situaţie extrem de periculoasă", relatează Reuters ş AFP.
"Suntem într-un stadiu în care Rusia poate lansa în orice moment un atac în Ucraina", a apreciat Psaki, avertizând că "nicio opţiune nu este exclusă de partea americană pentru a răspunde unui astfel de atac", întrebată în special despre posibilitatea excluderii Rusiei din "Swift", un circuit securizat de viramente bancare internaţionale.
Pe fondul acestei crize, secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns la Kiev miercuri dimineaţă, vizită care face parte din eforturile internaţionale pentru detensionarea situaţiei securităţii la frontiera dintre Ucraina şi Rusia, transmite Agerpres. Potrivit Departamentului de Stat american, obiectivul vizitei este de a reafirma angajamentul Washingtonului faţă de suveranitatea şi integritatea teritoriale ale Ucrainei.
Blinken a subliniat rolul important al democraţiei în depăşirea crizei actuale. Orice discuţie privind securitatea europeană trebuie să includă partenerii şi aliaţii NATO din Europa, inclusiv Ucraina, a susţinut secretarul de stat american.