Război Rusia - Ucraina, ziua 163 LIVE TEXT. Obuze au lovit o linie de înaltă tensiune la centrala nucleară Zaporojie. Ruşii şi ucrainenii se acuză reciproc
Război Rusia - Ucraina, ziua 163. Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a anunțat joi că trei vapoare cu cereale urmează să plece din porturile Ucrainei de la Marea Neagră. "Plecarea a trei vapoare este planificată mulţumită muncii intense a Centrului de Coordonare Comună", a explicat acesta. De asemenea, Amnesty International, a emis un comunicat de presă în explică faptul că Kievul folosește tactici care pun în pericol civilii, acuzații respinse de ministrul afacerilor externe, Dmitro Kuleba.
De Redactia Observator la 05.08.2022, 22:30- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici
UPDATE 22:30 Ucraina cere comunităţii internaţionale să ia măsuri pentru a-i forţa pe ruşi să părăsească centrala din Zaporojie
Ministerul ucrainean de Externe a condamnat cu fermitate vineri acţiunile trupelor ruse pe teritoriul centralei nucleare din Zaporojie (sud-estul Ucrainei) şi a cerut comunităţii internaţionale "să ia măsuri imediate pentru a forţa Federaţia Rusă să părăsească centrala" nucleară din Zaporojie şi să "o transfere sub controlul Ucrainei în interesul securităţii lumii întregi", relatează agenţia de presă Ukrinform, citată de Agerpres. MAE ucrainean subliniază într-un comunicat că pe fondul unei declaraţii video cinice a preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, la Conferinţa de evaluare a Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP) despre lipsa intenţiilor Moscovei de a folosi arme nucleare în Ucraina, Rusia a recurs la numeroase provocări la această centrală nucleară.
"Consecinţele posibile ale unei lovituri asupra unui reactor aflat în funcţiune sunt echivalente cu utilizarea unei bombe atomice", avertizează MAE ucrainean în acelaşi comunicat. Ucraina a acuzat vineri forţele ruse de tiruri de artilerie în apropierea unui reactor nuclear al centralei atomo-electrice din Zaporojie, aflată sub ocupaţia forţelor ruse de la începutul invaziei, relatează France Presse. "Trei lovituri au fost semnalate vineri seara în apropierea unuia dintre reactoarele nucleare", a anunţat pe Telegram compania de stat ucraineană Energoatom care administrează centralele nucleare ale ţării. "Există riscul unor scurgeri de hidrogen şi de emisii de substanţe radioactive. Pericolul izbucnirii unui incendiu este ridicat", potrivit aceleiaşi surse, care nu a raportat deocamdată eventuale victime. Contactată de AFP, Energoatom nu a fost disponibilă pentru comentarii vineri seara.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 162 LIVE TEXT. SUA acuză Rusia că fabrică probe pentru a atribui Ucrainei atacul de...
- Ucrainenii au eliminat un alt ofiţer de rang înalt: Olga Kachura, colonel în miliţiile pro-ruse din Donbas....
- Rușii zdrobesc cu artileria două ”fortărețe” ucrainene. Zelenski: La Pisky și Avdiivka este un iad. Nu poate...
UPDATE 20:55 Obuze au lovit o linie de înaltă tensiune la centrala nucleară Zaporojie. Ruşii şi ucrainenii se acuză reciproc
Operatorul ucrainean de stat din domeniul energiei nucleare Energoatom a declarat că o linie electrica de înaltă tensiune de la centrala sa nucleară din Zaporojie (sud-est) a fost lovită vineri de bombardamentele ruseşti, dar centrala funcţionează în continuare şi că nu au fost detectate emisii radioactive, relatează Reuters, citat de Agerpres. Această centrală nucleară, considerată cea mai mare în Europa, situată la aproximativ 200 km nord-vest de oraşul-port Mariupol ocupat de ruşi, se află într-o zonă aflată de asemenea sub controlul forţelor ruse încă de la începutul lunii martie.
În apropiere de zona industrială a centralei atomo-electrice din Zaporojie ca urmare a bombardamentelor invadatorilor ruşi au fost înregistrate trei 'sosiri', scrie Energoatom pe Telegram, referindu-se la trei obuze căzute în acel perimetru, potrivit agenţiei de presă Unian. A fost afectată o linie electrică de înaltă tensiune a autotransformatorului GRP de 330 kV al centralei din Zaporojie, conform agenţiei de presă citate. Declaraţia Energoatom intervine la scurt timp după ce administraţia rusă a oraşului ucrainean ocupat Enerhodar a declarat ca obuze ucrainene au lovit linii electrice ale centralei şi clădiri industriale ale acesteia, notează Reuters.
UPDATE 18:42 Ucraina: Amnesty 'îşi asumă întreaga responsabilitate' pentru raportul critic la adresa Kievului
Amnesty International a declarat vineri că "îşi asumă întreaga responsabilitate" pentru raportul în care acuză armata ucraineană că pune în pericol civilii în rezistenţa ei faţă de invazia rusă prin instalarea de infrastructuri militare în zone locuite, raport respins violent de Kiev, relatează agenţia France Presse, citată de Agerpres. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mers până acolo încât a acuzat Amnesty International de "încercare de a amnistia statul terorist" rus, ca reacţie la publicarea acestui raport joi.
"Ne menţinem pe deplin concluziile", a declarat pentru AFP secretarul general al ONG-ului, Agnes Callamard, prin e-mail. Ea a subliniat că aceste concluzii s-au "bazat pe dovezi obţinute în urma unor investigaţii de mare amploare supuse aceloraşi standarde riguroase şi procese de verificare ca toate activităţile Amnesty International". Ea a deplâns reacţia autorităţilor ucrainene "care riscă să paralizeze o discuţie legitimă şi importantă asupra acestor probleme" privind protecţia civililor, precizând că guvernul de la Kiev nu a răspuns unei solicitări de reacţie sau comentarii înainte de publicarea raportului.
UPDATE 17:24 Ministerul britanic al Apărării: Acţiunile forţelor ruse pun în pericol centrala nucleară din Zaporojie
Acţiunile forţelor ruse sunt susceptibile să pună în pericol securitatea şi siguranţa centralei nucleare din Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, concluzionează vineri Ministerul britanic al Apărării, în baza informaţiilor puse la dispoziţie de serviciile sale secrete, potrivit DPA, citată de Agerpres. "După cinci luni de ocupaţie, intenţiile Rusiei cu privire la centrala nucleară din Zaporojie rămân neclare", apreciază ministerul. "Cu toate acestea, acţiunile pe care le-au întreprins (ruşii) la această facilitate au subminat cel mai probabil securitatea şi siguranţa funcţionării normale a centralei", potrivit acestuia.
Forţele ruse au utilizat unităţi de artilerie instalate în zone din apropierea centralei pentru a lovi teritoriul ucrainean pe malul de vest al râului Nipru, se arată în raport. În acelaşi timp, ruşii au folosit zona din jurul centralei, în special oraşul adiacent Enerhodar, pentru a da o pauză forţelor sale, "utilizând statutul centralei de obiectiv protejat pentru a reduce riscul unor eventuale atacuri ucrainene pe timpul nopţii pentru echipamentele şi forţele sale".
Situaţia este "volatilă" la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc de la începutul lunii martie, îşi exprimase marţi îngrijorarea directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), care continuă să depună eforturi pentru a trimite o misiune la faţa locului. "Situaţia este într-adevăr volatilă", afirmase Rafael Grossi în cursul unei conferinţe de presă la sediul Naţiunilor Unite din New York, în a doua zi a conferinţei celor 191 de state semnatare ale Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP). "Toate principiile de siguranţă au fost încălcate într-un fel sau altul. Şi nu putem permite ca acest lucru să continue", a adăugat el. În deschiderea conferinţei ONU luni, el subliniase deja că situaţia devine "tot mai periculoasă pe zi ce trece".
UPDATE 16:00 Şeful unui laborator rus implicat în dezvoltarea armelor hipersonice, arestat pentru trădare
Un important expert rus în domeniul hipersonicii a fost arestat de autorităţile ruse sub suspiciunea de trădare, relatează vineri agenţia TASS, citată de Reuters. Andrei Şipliuk conduce laboratorul de hipersonică al Institutului de Mecanică Teoretică şi Aplicată din Novosibirsk şi a coordonat în ultimii ani cercetări pentru dezvoltarea sistemelor ruseşti de rachete hipersonice, notează Agerpres. Potrivit colegilor săi, au fost efectuate percheziţii în interiorul institutului. Un alt cercetător din Novosibirsk, Dmitri Kolker, a murit luna trecută de cancer pancreatic, la scurt timp după ce a fost arestat de asemenea pentru trădare.
UPDATE 15:22 Ucrainenii ar fi bombardat o nouă navă rusească, în Sevastopol
O navă militară a Rusiei a luat foc în portul din Sevastopol. Sursele ucrainene vorbesc despre un atac al artileriei ucrainene, iar canalul de Twitter Nexta a prezentat primele imagini ale incidentului. Potrivit presei ucrainene, ar fi vorba despre nava de patrulare "Vasili Bikov" care are un echipaj format din 80 de persoane, marinari şi ofiţeri.
UPDATE 14:50 Kremlinul explică de ce Vladimir Putin și Emmanuel Macron nu au mai vorbit de două luni la telefon
Preşedinţii rus Vladimir Putin şi francez Emmanuel Macron nu au mai avut nicio convorbire telefonică de două luni pentru că Franţa este o ţară "neprietenoasă" cu care discuţiile nu sunt în prezent "necesare", a declarat vineri Kremlinul, notează Agerpres.
"Ei bine, mai întâi Franţa este un stat neprietenos în ceea priveşte acţiunile pe care le întreprinde faţă de ţara noastră", a declarat presei Dmitri Peskov, răspunzând unei întrebări privind absenţa discuţiilor telefonice recente între cei doi lideri, care au discutat în mai multe rânduri la începutul anului.
"Ei nu se sună pentru că estimează că nu a venit momentul şi că în prezent pur şi simplu nu este necesar. Dacă vor simţi că este necesar, ne pot suna imediat", a afirmat Dmitri Peskov.
Ultima discuţie oficială între Putin şi Macron datează din 28 mai, când cei doi lideri au discutat telefonic, împreună cu cancelarul german Olaf Scholz, despre soarta soldaţilor ucraineni luaţi prizonieri de armata rusă.
Anterior, Macron a avut discuţii telefonice cu Putin la începutul lui mai, la începutul lui martie şi în cinci rânduri în februarie, în plină perioadă de amplificare a tensiunilor până la ofensiva Kremlinului în Ucraina, pe 24 februarie. Ei s-au deplasat în persoană la Moscova pe 7 februarie pentru a se întâlni cu Putin.
Aceste contacte numeroase i-au adus critici preşedintelui francez, unii reproşându-i că a avut discuţii regulate cu liderul de Kremlin fără a reuşi să-l împiedice să lanseze o ofensivă rusă împotriva Ucrainei.
Rusia califică drept "neprietenoase" ţările care, ca şi Franţa, au adoptat sancţiuni împotriva ei după ce a invadat Ucraina.
Kremlinul nu a încetat să mărească această listă a ţărilor "neprietenoase" vizate de măsuri de retorsiune ale Moscovei. Pe această listă se află SUA, Australia, Canada, Regatul Unit, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud, Norvegia, Taiwan şi toate statele membre UE.
UPDATE 13:40 14 diplomați bulgari declarați persona non-grata de Moscova
Ministerul rus de Externe a anunța că declararea a 14 de diplomați bulgari persona non grata, notează Reuters.
Această decizie vine după ce la începutul acestei veri, Bulgaria a expulzat 70 de membri ai personalului diplomatic rus din cauza îngrijorărilor legate de spionaj și a stabilit un plafon pentru dimensiunea reprezentării Moscovei. Trebuie precizat, de asemenea, că relația dintre cele două țări, în trecut apropiate, a avut de suferit ca urmare a războiului din Ucraina.
"Considerăm că astfel de acțiuni nu numai că afectează în mod semnificativ legăturile tradiționale dintre țările noastre și încalcă drepturile compatrioților noștri, care au fost privați de accesul la serviciile consulare, dar indică și o degradare ulterioară a Occidentului colectiv, care este gata să sacrifice interesele partenerilor săi doar pentru a face rău Rusiei", a declarat Ministerul Afacerilor Externe din Rusia.
UPDATE 12:40 Alte trei nave cu cereale au părăsit porturile ucrainene de la Marea Neagră
Trei nave cu cereale ucrainene au plecat vineri din porturile de la Marea Neagră, iar încă una se îndreaptă spre Ucraina pentru încărcare, a anunţat vineri ministerul apărării din Turcia, notează Agerpres.
Transporturile maritime din Ucraina se efectuează sub supravegherea Centrului de Coordonare Comună înfiinţat la Istanbul în urma înţelegerii internaţionale din 22 iulie. Rusia şi Ucraina au semnat acorduri separate validate de Turcia şi ONU pentru a permite reluarea exporturilor de cereale ucrainene, blocate din 24 februarie, şi de produse agricole ruseşti pentru care nu se aplică sancţiunile occidentale.
Cargoul Navistar, sub pavilion panamez, a pornit de la Odesa către Ringaskiddy, în Irlanda, având la bord 33.000 de tone de porumb. Rojen, sub pavilion maltez, transportă 13.000 de tone de porumb de la Cernomorsk către Teesport, în Anglia. Nava turcească Polarnet, care aştepta la Cernomorsk, se îndreaptă către Karasu, port de pe coasta turcă a Mării Negre. Cargoul Fulmar, cu pavilion din Barbados, urmează să ajungă la Cernomorsk, unde va fi încărcat cu cereale, arată informaţiile difuzate de CCC şi de ministerul apărării de la Ankara.
CCC, din care fac parte reprezentanţi ai tuturor celor patru părţi semnatare ale înţelegerii, urmăreşte aplicarea strictă a acesteia şi se asigură - aşa cum a cerut Rusia - că navele nu au la bord alte mărfuri decât cerealele permise. Centrul a anunţat că doreşte să încerce o operaţiune cu mai multe nave, pe un culoar securizat de traversare a Mării Negre, pentru a evita eventuale mine amplasate de Ucraina pentru protecţia coastei.
UPDATE 11:45 Ucraina vrea o extindere a acordurilor cu Rusia pentru exporturile de cereale pentru a include și alte produse - Financial Times
Ucraina a cerut ca acordul internaţional, care relaxează blocada rusească asupra exporturilor de cereale via Marea Neagră, să fie extins şi la alte produse, precum metalele, după ce prima navă încărcată cu cereale ucrainene a părăsit cu succes portul Odesa. Detalii aici.
Update 10:50 Pentru prima dată în acest război Ucraina preia inițiativa strategică. Ce sunt obligați rușii să facă
Ucraina preia cel mai probabil inițiativa strategică pentru prima dată în acest război și forțează Rusia să relocheze pe front soldați și echipament militar, schimbând prioritățile în funcție de operațiunile contraofensive ucrainene, scrie grupul de experți militari de la Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War) în cea mai recentă analiză despre situația războiului din Ucraina.
"Forțele ruse transferă tot mai mult personal și echipamente către Herson și Zaporojie în detrimentul eforturilor lor de a cuceri orașele Slaviansk și Siversk, pe care par să le fi abandonat. În plus, forțele ruse redistribuie din altă parte din Ucraina echipamente militare – artilerie și aviație în special – în Crimeea", explică experții.
Și în trecut, rușii s-au retras sau au suspendat operațiunile ofensive din orașul Harkov și axa de sud pentru a acorda prioritate capturarii regiunii Lugansk, dar au făcut acest lucru din proprie inițiativă, când comandanții au schimbat prioritățile. Acum, rușii par să ia aceste decizii forțați de amenințarea contraofensivei ucrainene din regiunea Herson, deci nu mai aleg în mod deliberat obiective asupra cărora să-și concentreze eforturile.
"Chiar și după ce forțele ucrainene au învins încercarea rușilor de a ocupa Kievul la începutul războiului, rușii au putut alege liber să-și concentreze operațiunile în est. Pregătirile Ucrainei pentru o contraofensivă în Herson și operațiunile inițiale ale acesteia combinate cu slăbirea dramatică a forțelor ruse par, în general, să permită Kievului să înceapă să modeleze activ cursul războiului pentru prima dată", scrie think tank-ul ISW.
"Cât de serioasă este dilema cu care se confruntă înaltul comandament rus depinde cel mai probabil de capacitatea Ucrainei de a susține operațiuni contraofensive semnificative pe mai multe axe simultan. Dacă Ucraina va putea pune presiuni puternice în jurul orașului Izium, în timp ce continuă contraofensiva de la Herson, atunci rușii vor începe să se confrunte cu alegeri foarte dificile. Cel mai probabil vor avea de ales între a-și abandona pozițiile aflate la vest de Izium în favoarea apărării liniilor de comunicații terestre de la nord și la est și între a angaja mai multă forță de luptă și echipamente pentru a menține linia frontului actuală. Totuși, astfel de resurse ar trebui să provină dintr-o altă axă a frontului, punând în pericol alte victorii rusești."
Cel mai probabil forțele ruse operează în jurul orașului Bakhmut, cinci până la șapte grupuri de atac ale căror de dimensiuni sunt neclare, pe baza descrierilor Statului Major ucrainean privind atacurile rusești în zonă. Rapoartele recente au identificat localitățile Vershyna, Soledar, Kodema, Bakhmut și Yakovlvka ca fiind ținte repetate ale eforturilor ruse concentrate în zonă. Grupurile care atacă aceste ținte operează deocamdată din localitățile din apropiere Pokrovske, Streapivka, Roty, Semihirya și Vidrozhnnya.
"În timp ce forțele ruse au continuat atacurile la sol la nord-est și la sud de Bakhmut, forțele ucrainene au efectuat o serie de contraatacuri localizate între Izium și Slaviansk și și-au recâștigat pozițiile în mai multe localități. Trupele ruse au continuat încercările de a avansa pe Pisky și au efectuat un atac la sol limitat la sud-vest de orașul Donețk", se arată în analiza ISW.
UPDATE 09:50 Rusia ar putea lansa un nou atac asupra regiunii Herson
Rusia ar putea lansa o ofensivă amplă în regiunea Herson, din sudul Ucrainei, şi îşi consolidează forţele din această zonă, a anunţat joi generalul ucrainean Oleksii Hromov, notează Agerpres.
Rusia deţine controlul asupra unor poziţii importante în sudul Ucrainei, dar Kievul a promis să declanşeze o contraofensivă majoră şi a folosit arme occidentale sofisticate pentru a lovi liniile de aprovizionare şi depozitele de muniţii ale forţelor ruse.
Hromov a spus că Rusia a adus o cantitate imensă de arme şi echipamente în regiunea cu importanţă strategică Herson, dintre care o mare parte este deja ocupată de forţele ruse.
''Este posibil ca inamicul să încerce să realizeze operaţiuni ofensive adânc în teritoriul nostru şi să ameninţe dezvoltarea succesului nostru, pentru a forţa armata noastră să stopeze extinderea capetelor de pod şi să treacă în defensivă'', a declarat militarul ucrainean de rang înalt într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, în est Ucraina şi-a îmbunătăţit poziţiile tactice în jurul oraşului Sloviansk, recucerind două sate, dar forţele ruse încearcă să preia controlul asupra oraşului Avdiivka şi satului Pisky.În aceeaşi regiune, armata ucraineană a fost nevoită să renunţe la mina de cărbune de la Butivka.
UPDATE 08:40 Viktor Ianukovici, inclus pe lista sancțiunilor occidentale. Fostul președinte al Ucrainei, acuzat că "ameninţă integritatea teritorială" a țării sale
Uniunea Europeană a impus, joi, sancţiuni fostului preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici şi fiului său Oleksandr, pentru presupusul rol pe care îl au în ameninţarea securităţii la adresa Ucrainei. Consiliul European a anunţat, într-un comunicat, că cei doi bărbaţi au fost adăugaţi pe o listă de sancţiuni europene puse în aplicare "ca răspuns la agresiunea militară nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei”. Detalii aici.
UPDATE 07:40 Ruşii au luat la ţintă oraşul natal al preşedintelui Zelenski
În regiunea Doneţk, obuzele au căzut peste o staţie de transport public şi au spulberat un autobuz plin cu călători. Opt oameni au murit şi alţi 4 au fost răniţi. Printre ei şi 3 copii. Este cel mai sângeros atac din ultimele 24 de ore.
Bombardamentele au continuat însă în mai multe zone de pe frontul de est şi sud. Ruşii au luat la ţintă şi oraşul natal al preşedintelui Zelenski, Krivoi Rog. Cele mai puternice bătălii se dau acum în Nikolaev şi Harkov.
Localnic: "Ne este frică. Ne ascundem și suntem speriați. Așteptăm ca totul să se termine."
UPDATE 07:20 Volodimir Zelenski, acuză Amnesty International că "încearcă să amnistieze" Rusia
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat joi seară Amnesty International că "încearcă să amnistieze statul terorist" Rusia, după ce ONG-ul a reproşat Kievului că pune în pericol civili în cadrul războiului cu Moscova, notează Agerpres.
Amnesty International "transferă responsabilitatea de la agresor la victimă", a adăugat el. Mai devreme, şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, şi-a manifestat ''indignarea'' după acuzaţiile injuste ale ONG-ului.
Într-un raport publicat joi după o anchetă de patru luni, ONG-ul a acuzat armata ucraineană că stabileşte baze militare în şcoli şi spitale şi lansează atacuri din zone populate, o tactică despre care spune că încalcă dreptul internaţional umanitar.
"Agresiunea împotriva statului nostru este nejustificată, invazivă şi teroristă. Dacă cineva redactează un raport în care victima şi agresorul sunt puşi într-un fel pe picior de egalitate, dacă anumite date despre victimă sunt analizate şi acţiunile agresorului sunt ignorate, asta nu poate fi tolerat", a adăugat Volodimir Zelenski în cotidiana declaraţie video.