Antena Meniu Search
x
LIVE

Viktor Ianukovici, inclus pe lista sancțiunilor occidentale. Fostul președinte al Ucrainei, acuzat că "ameninţă integritatea teritorială" a țării sale

Uniunea Europeană a impus, joi, sancţiuni fostului preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici şi fiului său Oleksandr, pentru presupusul rol pe care îl au în ameninţarea securităţii la adresa Ucrainei. Consiliul European a anunţat, într-un comunicat, că cei doi bărbaţi au fost adăugaţi pe o listă de sancţiuni europene puse în aplicare "ca răspuns la agresiunea militară nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei”, notează News.ro.

De Redactia Observator la 05.08.2022, 08:47
Viktor Ianukovici, fostul președinte al Ucrainei
Fostul președinte al Ucrainei trăiește, în prezent, în Rusia. - Hepta

Viktor Ianukovici a prezidat Ucraina din februarie 2010 până în februarie 2014, când a fost răsturnat de o revoltă populară împotriva măsurilor luate de guvernul său, care se îndepărtase de Occident pentru a se apropia de Moscova. Rusia preşedintelui Putin a reacţionat la înfrângerea aliatului său prin anexarea peninsulei ucrainene Crimeea şi a unei enclave din regiunea de est a Donbas. În februarie, Moscova a lansat o ofensivă totală împotriva Ucrainei.

UE consideră că Viktor Ianukovici, în vârstă de 72 de ani, care locuieşte în Rusia, joacă în continuare "un rol în subminarea sau ameninţarea integrităţii teritoriale, suveranităţii şi independenţei Ucrainei”, relatează AFP.

UE îl acuză pe Ianukovici că vrea să revină la putere în Ucraina

Declaraţia publicată joi în jurnalul oficial al UE îl acuză că duce un complot pentru a încerca să revină la putere în Ucraina dacă invazia rusă reuşeşte să-l răstoarne pe preşedintele Volodimir Zelenski. "Potrivit diferitelor surse, Viktor Ianukovici a făcut parte dintr-o operaţiune specială rusă care a vizat înlocuirea preşedintelui ucrainean cu el, în primele etape ale agresiunii militare ilegale împotriva Ucrainei”, se arată în jurnal.

Pe acelaşi subiect

Fiul său a fost sancţionat din acelaşi motiv şi pentru că "a efectuat tranzacţii cu grupuri separatiste din regiunea Donbas”..

Bărbatul de 49 de ani este acuzat că s-a îmbogăţit datorită legăturilor cu fostul regim al tatălui său şi că deţine afaceri şi proprietăţi imobiliare în autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk, teritorii controlate de forţele pro-ruse din Donbas.

Ca urmare a acestor sancţiuni, Viktor Ianukovici şi fiul său nu vor putea primi vize UE şi li se vor bloca bunurile deţinute în ţările Uniunii.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Viktor Ianukovici, inclus pe lista sancțiunilor occidentale. Fostul președinte al Ucrainei, acuzat că "ameninţă integritatea teritorială" a țării sale