Antena LIVE

Curs valutar

Update

Război Rusia - Ucraina, ziua 74 LIVE TEXT. Batalionul Azov, captiv în oțelăria Azovstal, refuză să se predea. Comandant: "Luptăm atâta timp cât suntem în viață"

Război Rusia - Ucraina, ziua 74. Un convoi de vehicule cu civili, care încercau să fugă de luptele de lângă Harkov, a fost atacat. Incidentul s-a soldat cu moartea a patru persoane, între care o fată de 13 ani, spun autorităţile ucrainene. Guvernatorul regiunii Lugansk a anunțat că forţele ruse au aruncat o bombă asupra unei școli din Bilohorivka, în subsolul căreia se adăposteau 90 de oameni, relatează CNN. Între timp, femeile, copiii şi oamenii în vârstă care se aflau în buncărele oţelăriei Azovstal din Mariupol, asediată săptămâni la rând, au fost evacuați. După mai bine de două luni, autorităţile ucrainene au reuşit să-i salveze, cu sprijinul Crucii Roşii şi al ONU. 

De la 08.05.2022, 23:25
WhatsApp
Galerie (4)
Război Rusia - Ucraina, ziua 74 LIVE TEXT. Batalionul Azov, captiv în oțelăria Azovstal, refuză să se predea. Comandant: "Luptăm atâta timp cât suntem în viață" Profimedia Images

UPDATE 23:20. Premierul Canadei îl acuză pe Putin de crime "odioase" de război

Preşedintele rus "Vladimir Putin este responsabil pentru aceste odioase crime de război", a afirmat duminică, la Kiev, premierul canadian Justin Trudeau, după ce a vizitat oraşul din apropiere Irpin, unde Ucraina acuză Rusia de masacrarea unor civili, notează AFP, potrivit Agerpres.

"Este clar că Vladimir Putin este responsabil pentru aceste odioase crime de război", a declarat Justin Trudeau într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski. "Va trebui să dea socoteală", a adăugat el, la câteva momente după o ce urmărit o reuniune a G7 împreună cu şeful statului ucrainean.

Pe acelaşi subiect

Mai devreme, Justin Trudeau s-a deplasat la Irpin, la periferia Kievului, oraş devastat de luptele intense dintre armatele ucraineană şi rusă, înainte de ocuparea sa în martie de către ruşi, a anunţat primarul oraşului.

"Am fost martor al brutalităţii războiului ilegal purtat de Rusia", a comentat el în faţa jurnaliştilor. ''(Justin Trudeau) a venit la Irpin pentru a vedea cu ochii săi toate ororile pe care ocupanţii ruşi le-au făcut oraşului nostru'', a scris primarul Oleksandr Markuşin pe Telegram, însoţindu-şi mesajul de fotografii făcute cu premierul Trudeau în oraşul distrus.

Vizita lui Justin Trudeau în Ucraina nu a fost anunţată.

UPDATE 20:10. Rușii susțin că au distrus armament furnizat de SUA, într-o gară din estul Ucrainei

Rusia afirmă că a distrus arme furnizate de SUA într-o gară din orașul Soledar, Ucraina. În plus, apărarea aeriană rusă ar fi doborât un avion de război ucrainean Su-25.

Ministerul rus al Apărării a declarat, duminică, că rachetele sale de înaltă precizie au distrus arme și echipamente militare furnizate forțelor ucrainene de Statele Unite și de țări occidentale nespecificate, într-o gară din apropierea orașului Soledar, anunță Reuters.

De asemenea, ministerul a spus că a distrus 6 depozite care depozitau rachete și arme de artilerie în regiunile Luhansk, Donețk și Harkov. În plus, apărarea sa aeriană ar fi doborât un avion de război ucrainean Su-25.

UPDATE 17:55. Luptătorii din Batalionul Azov refuză să se predea

Forțele ucrainene de la uzina siderurgică Azovstal asediată din Mariupol au promis că vor continua să lupte „atâta timp cât suntem în viață". Sviatoslav Palamar, un comandant adjunct al Regimentului Azov din Ucraina, a făcut apel, de asemenea, la adresa comunității internaționale, să ajute la evacuarea soldaților răniți. El a declarat în cadrul unei conferințe online: „Vom continua să luptăm atâta timp cât suntem în viață pentru a-i învinge pe ocupanții ruși”.

Făcând apel la urgentarea evacuării soldaților răniți, el a spus: „Nu avem mult timp la dispoziție, suntem supuși unui bombardament intens”, notează Sky News. Palamar nu a putut confirma că toți civilii au fost evacuați din uzină, deoarece luptătorii ucraineni nu sunt capabili să verifice și să elibereze toate zonele bombardate.

Potrivit Reuters, Illia Samoilenko, un luptător din cadrul Regimentului Azov care a participat și el la conferința virtuală, a declarat că încă mai au arme, muniții și apă și că sunt pregătiți să lupte atât timp cât trebuie. „Putem muri în orice moment... Mesajul nostru este să nu ne irosim eforturile", a spus Samoilenko, făcând apel la guvernul ucrainean să se bazeze mai mult pe continuarea luptelor împotriva forțelor rusești decât pe speranța că Moscova poate fi pacificată prin negocieri.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă seara într-un discurs că peste 300 de civili au fost salvați de la uzina Azovstal. El a spus că autoritățile se vor concentra pe evacuarea răniților și a medicilor și pe ajutorarea locuitorilor din alte zone din Mariupol și din așezările învecinate, transmite Mediafax.

UPDATE 16:10. Convoi de vehicule cu civili, atacat de ruşi în Harkov. Ucraina anunţă şase morţi, între care doi soldaţi ruşi

Un convoi de vehicule în care se aflau mai mulţi civili ce încercau să fugă de luptele din apropierea oraşului Harkov a fost atacat, iar incidentul s-a soldat cu moartea a patru persoane, printre care o fată în vârstă de 13 ani, a anunţat şeful departamentului de investigaţii al Poliţiei din regiunea Harkov. La locul atacului au fost găsiţi şi doi soldaţi ruşi morţi, relatează CNN.

Serghei Bolvinov, şeful departamentului de investigaţii, a declarat că Poliţia a pierdut contactul cu vehiculele din convoi în urmă cu câteva zile. Convoiul era format din cincisprezece maşini care circulau în apropiere de satul Staryi Saltiv, unde au avut loc lupte grele în ultimele zile, în timp ce forţele ucrainene au lansat un contraatac împotriva trupelor ruse la est de Harkov. La acea vreme, convoiul încerca să ajungă pe teritoriul controlat de ucraineni, a spus Bolvinov. ”Din cauza luptei în desfăşurare, nu a fost posibil să ajungem la locaţia unde se află coloana”, a mai afirmat el.

Anchetatorii au ajuns, vineri, la locul incidentului, unde au găsit un tanc distrus al forţelor inamice şi cadavrele a doi soldaţi ruşi. La 300 de metri depărtare au fost găsite şase maşini găurite de gloanţe. În maşini erau patru cadavre şi, potrivit lui Bolvinov, părea să fie vorba despre civilii care se aflau în convoi. De asemenea, printre victime a fost identificată o fată în vârstă de 13 ani, a mai menţionat oficialul ucrainean. Bolvinov nu a oferit detalii cu privire la ce s-ar fi putut întâmpla cu celelalte vehicule din convoi, relatează news.ro.

UPDATE 15:30. Putin le-a urat ucrainenilor "un viitor paşnic", în toiul războiului

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că ”la fel ca în 1945, victoria va fi a Rusiei”, în mesajul de Ziua Comemorării şi Reconcilierii de pe 8 mai, făcând o serie de referinţe la ”nazism” şi numeroase comparaţii între Al Doilea Război Mondial şi războiul din Ucraina. Liderul rus a subliniat că datoria soldaţilor ruşi este să prevină renaşterea nazismului, relatează Le Figaro. Putin a urat ”întregului popor al Ucrainei - un viitor paşnic şi echitabil”.

UPDATE 14:40. Militarii ucraineni continuă să reziste în oţelăria Azovstal din Mariupol, după evacuarea civililor

Militarii ucraineni din interiorul oţelăriei Azovstal, din oraşul portuar Mariupol (sud-estul Ucrainei) asediat de forţele Moscovei, continuă să reziste atacurilor ruseşti după ce sâmbătă s-a reuşit evacuarea tuturor femeilor, copiilor şi vârstnicilor care îşi găsiseră refugiu în acest uriaş complex industrial, informează portalul Ukrinform, potrivit Agerpres. Trupele ruse şi-au intensificat în ultimele ore atacurile asupra combinatului siderurgic însă, spun surse ucrainene, în timpul nopţii militarii ucraineni au reuşit să le respingă din nou.

De când vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a informat sâmbătă că s-a încheiat evacuarea civililor refugiaţi la Azovstal, există temerea că trupele ruse vor da asaltul final cu scopul - potrivit Kievului - de a organiza o defilare în Mariupol care să coincidă cu Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste, care va fi marcată luni, 9 mai. Şi agenţia AFP scrie că ultimii luptători ucraineni din Azovstal continuă să reziste, în pofida faptului că au tot mai puţine muniţii şi hrană şi că sunt nevoiţi să supravieţuiască în condiţii extreme. 

UPDATE 13:10. Zelenski: La câteva decenii după al Doilea Război Mondial, întunericul a revenit în Ucraina

Preşedintele Volodimir Zelenski afirmă, în cadrul discursului cu ocazia Zilei Comemorării şi Reconcilierii, că ”milioanele de vieţi pierdute în Al Doilea Război Mondial oferă milioane de motive pentru a spune răului: "Nu se va mai repeta niciodată!”. El susţine că ”întunericul a revenit în Ucraina”, iar Rusia a ”reprodus detaliat” atrocităţile comise de Germania Nazistă depăşindu-şi maestrul, ”în încercarea de a-l îndepărta de pe piedestal ca fiind cel mai mare rău din istoria omenirii” Ruinele fostului buncăr al lui Hitler de lângă Viniţa atestă faptul că orice rău are un ”sfârşit”, iar ”iarna” din Ucraina va dispărea şi vise în alb-negru vor fi înlocuite de vise în galben şi albastru, făcând referire la drapelul naţional ucrainean, potrivit The Guardian.

”În fiecare an, pe 8 mai, împreună cu întreaga lume civilizată, îi onorăm pe toţi cei care au apărat planeta de nazism în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Milioane de vieţi pierdute, destine curmate, suflete chinuite şi milioane de motive pentru a spune răului: Nu se va mai repeta niciodată!”, a afirmat Zelenski în cadrul discursului cu ocazia Zilei Comemorării şi Reconcilierii pentru soldaţii care şi-au pierdut viaţa în Al Doilea Război Mondial.

UPDATE 11:35. Rușii fac progrese minore, dar sunt sub presiune în jurul Harkovului, afirmă armata ucraineană

Forțele ruse au făcut progrese minore în apropierea orașului Izium, potrivit armatei ucrainene, dar sunt în defensivă în apropiere de Harkov, în timp ce continuă contraatacul ucrainean, anunță CNN.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat duminică faptul că rușii au capturat periferia nordică a satului Shandryholove, în timp ce încearcă să avanseze spre sud din zona Izium în regiunea Donețk. Inamicul și-a concentrat principalele eforturi pe "pregătirile pentru continuarea ofensivei" în zonă. De-a lungul altor linii de front au existat puține schimbări, a precizat Statul Major General, rușii folosind artileria împotriva apărării ucrainene.

În zona Harkov, Statul Major General a declarat că rușii se concentrau pe "împiedicarea avansării în continuare a trupelor noastre spre frontiera de stat a Ucrainei la nord și nord-est de Harkov".

În acest scop, ei bombardau satele recent recucerite de forțele ucrainene - cum ar fi Prudyanka și Slatine - și încercau să își consolideze pozițiile defensive. În sud-vestul Ucrainei, forțele armate au declarat că "situația rămâne tensionată". Ele au afirmat că "formațiunile armate" din zona pro-rusă Transnistria din Moldova, precum și trupele rusești de acolo, sunt în deplină pregătire de luptă. Transnistria, un teritoriu separatist din cadrul Republicii Moldova, găzduiește trupe rusești de zeci de ani. Statul Major General a confirmat confruntări pe Insula Șerpilor, o mică insulă în largul coastelor românești și ucrainene. Acesta a precizat că, în cursul zilei de sâmbătă, un elicopter rusesc Mi-28H, precum și o serie de drone au fost distruse de rachete antiaeriene. Comandamentul Operațional (Sud) al armatei a publicat ulterior o înregistrare video cu dronă care pretinde că arată distrugerea unui elicopter rusesc de pe Insula Șerpilor.

UPDATE 10:00. In ultimele 24 de ore peste 9.000 de cetățeni ucraineni au intrat în România

În ultimele 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 91.955 de persoane, dintre care 9.065 de cetăţeni ucraineni (în creștere cu 12,3% faţă de ziua precedentă), anunță Poliția de Frontieră.

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 5.101 cetăţeni ucraineni (în creștere cu 11,3%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 2.101 cetăţeni ucraineni (creștere cu 35%). De la declanşarea crizei, pe 24 februarie, până la data de 07.05.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 884.053 cetăţeni ucraineni. De asemenea, începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în ţară noastră 918.582 ucraineni.

UPDATE 8:50. Zeci de oameni și-ar fi perdut viața după atacul asupra școlii din Bilohorivka 

Autoritățile din Lugansk se tem că 60 de persoane au murit în urma atacului aerian asupra şcolii din satul Bilohorivka, unde se adăposteau 90 de persoane, transmite CNN.

Serghei Haidai, șeful Administrației Militare Regionale Lugansk, a declarat că 30 de persoane care se ascundeau în școală au fost salvate, dintre care șapte au fost rănite. 

Cadavrele a două persoane au fost găsite în moloz, oficialul precizând că este "posibil ca toate cele 60 de persoane rămase sub dărâmături să fi fost ucise".

UPDATE 8:10. UK a dublat ajutorul militar către Ucraina

Guvernul britanic a aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina, constând în arme şi muniţii în valoare de 1,3 miliarde de lire sterline, adică peste 1,5 miliarde de euro. Suma dublează practic volumul total al ajutorului acordat până acum Ucrainei de Marea Britanie.

Militarii ucraineni au primit, între altele, rachete antitanc şi antiaeriene de ultimă generaţie. "Atacul brutal al lui Putin a provocat distrugeri de necrezut în Ucraina, dar ameninţă şi pacea şi securitatea întregii Europe", a scris premierul Boris Johnson într-un comunicat. 

UPDATE 7:10. Ucraina: OMS adună dovezi pentru posibile crime de război ale Rusiei

Directorul pentru situații de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății, Mike Ryan, a declarat că agenția a documentat deja 200 de atacuri asupra spitalelor și clinicilor din Ucraina, care ar putea încălca dreptul internațional.

"Atacurile intenționate asupra unităților de asistență medicală reprezintă o încălcare a dreptului umanitar internațional și, ca atare - pe baza investigației și a atribuirii atacului - reprezintă crime de război în orice situație ...Continuăm să documentăm și să fim martori la aceste atacuri ... și avem încredere că sistemul ONU și Curtea Penală Internațională și alții vor face investigațiile necesare pentru a evalua intenția criminală din spatele acestor atacuri”, a spus Ryan, potrivit Reuters.

Rusia a negat în trecut acuzațiile de comitere a unor crime de război în Ucraina, dar aceste dezmințiri au fost întâmpinate cu un scepticism tot mai mare din partea oficialilor occidentali.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că trupele ruse au distrus sau deteriorat deja aproape 400 de instituții de sănătate din țară.

Lugansk: O bombă a lovit o şcoală în care se adăposteau 90 de persoane, dintre care 30 au fost scoase de sub dărâmături

Armata rusă a aruncat o bombă asupra unei școli din Bilohorivka, în regiunea Lugansk, unde se adăposteau 90 de oameni, relatează CNN. Serghei Haidai, guvernatorul regiunii, a declarat că în clădire se ascundeau aproape toţi locuitorii din sat.

"Rușii au aruncat o bombă asupra unei școli care adăpostește aproape tot satul. Toți cei care nu au reușit să evacueze. Școala devenise singurul loc sigur. Aproximativ 90 de persoane erau acolo, dintre care 30 au fost deja salvate de sub dărâmături", a declarat Serghei Haidai.

Operațiunea de salvare este în desfășurare, a spus oficialul ucranean.

Imaginile postate pe rețelele sociale arată școala în ruine. 

Sâmbătă, rușii au bombardat oraşul Prîvillea din estul Ucrainei, regiunea Lugansk, cu mai multe lansatoare de rachete Grad.

Potrivit autorităților locale, au fost uciși 2 copii. Alte 12 persoane au fost rănite. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

armata conflict rusia ucraina rusia ucraina vladimir putin volodimir zelenski
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fenomenul Georgescu. Mâna ieșită din pâclă care ne strânge de gât pe toți
spotmedia.ro
Publicat 25.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria...
Adevărul
Publicat 25.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 26 noiembrie 2024. Berbecii sunt atenți la cheltuieli. Află...
CaTine
Publicat 25.11.2024
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024....
spynews.ro
Publicat 25.11.2024
Cele mai tari meme-uri după surpriza istorică de la alegerile prezidențiale:...
GSP
Publicat 25.11.2024
Care este averea lui Călin Georgescu! Ce mașină conduce și în ce bancă își...
Click.ro
Publicat 25.11.2024
Informațiile electorale false de pe TikTok. Cum au fost influențați...
Useit
Publicat 25.11.2024
Câți bani ar fi plătit Călin Georgescu pe TikTok pentru a fi promovat de...
Redacţia.ro
Publicat 25.11.2024
Prima declarație de la Kremlin despre victoria lui Călin Georgescu în primul...
libertatea.ro
Publicat 25.11.2024
Taylor Swift a purtat un colier strălucitor cu diamante pentru o cină în New...
ZU
Publicat 25.11.2024
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai...
Hello taste
Publicat 25.11.2024
Cel mai bun mic dejun pentru copiii care merg la școală. Nutriționiștii...
Deparinti
Publicat 25.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cei mai iubiți 7 actori turci în 2024. Care sunt preferații fanelor din...
Happy
Publicat 25.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cum să faci maia naturală. Ce tipuri de pâine sunt mai sănătoase
Medicool
Publicat 25.11.2024