Reacţia OMS, după ce 12 cazuri de infectare cu o nouă tulpină COVID au fost raportate în Franţa
Organizaţia Mondială a Sănătăţii reacţionează după ce oamenii de ştiinţă au avertizat cu privire la o tulpină COVID descoperită în Franţa, dar originară din Camerun. Potrivit OMS, varianta care prezintă 46 de mutaţii, mai multe decât Omicron, e în vizorul specialiştilor încă din luna noiembrie, iar până acum nu a prezentat riscuri considerabile.
De Redactia Observator la 05.01.2022, 12:49- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
În timp ce tulpina Omicron a coronavirusului se răspândeşte în întreaga lume, ridicând semne de întrebare cu privire la evoluţia pandemiei, oamenii de ştiinţă din Franţa au anunţat ieri că au descoperit o nouă variantă de COVID-19, numită momentan "IHU". Potrivit primelor date oferite de cercetătorii francezi, este vorba despre o versiune a Omicron ce a suferit noi mutaţii, scrie Business Insider.
Reacţia OMS, după anunţul despre varianta "IHU"
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a reacţionat în urma anunţului, precizând că specialiştii săi au în vizor tulpina încă din luna noiembrie. Oficialul OMS Abdi Mahamud a declarat marţi, la o conferinţă de presă din Geneva, că virusul nu s-a dovedit o ameninţare deosebită, comparativ cu variantele aflate deja în circulaţie la nivel mondial. "Avea destule ocazii să acţioneze", a subliniat el, potrivit Bloomberg.
12 cazuri de infectare cu noua variantă COVID în Franţa
- O nouă variantă COVID, cu mai multe mutaţii decât Omicron, a fost descoperită în Franţa
- Valul 5 al pandemiei pune Europa în genunchi. Italia raportează un număr record de cazuri: peste 170.000 pe zi
- Simptome Omicron observate la pacienţii COVID vaccinaţi şi nevaccinaţi. Pregătiri pentru valul 5 în spitalele...
Până acum, 12 cazuri de infectare cu noua tulpină au fost identificate în Marsilia şi împrejurimi, fiind puse în legătură cu ţara africană Camerun. Varianta B.1.640.2 sau IHU a fost descoperită iniţial de academicienii Institutului Mediteranean de Boli Infecţioase, iar specialiştii spun că a suferit 46 de mutaţii, mai multe decât Omicron.
Potrivit unui studiu publicat pe medRxiv, tulpina poartă mutaţia E484K, care ar fi mult mai rezistentă în faţa vaccinului anti-COVID. De asemenea, e menţionată şi mutaţia N501Y, identificată şi în cazul variantei Alpha, despre care experţii cred că face virusul mai contagios.