Antena Meniu Search
x

Varianta Omicron ar afecta plămânii în proporție mai mică. OMS: Simptomele afectează căile respiratorii superioare

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat marţi că apar tot mai multe dovezi că varianta Omicron de coronavirus afectează tractul respirator superior, ceea ce înseamnă că simptomele sunt mai blânde decât în cazul variantei Delta.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 04.01.2022, 14:21

O femeie care tușește în cot, cu masca pe față
Varianta Omicron ar afecta plămânii în proporție mai mică. OMS: Simptomele afectează căile respiratorii superioare - Shutterstock

„Avem din ce în ce mai multe studii care arată că Omicron infectează partea superioară a organismului. Spre deosebire de celelalte variante, care ar putea provoca pneumonie severă", a declarat Abdi Mahamud, managerul pentru monitorizarea COVID-19 din cadrul OMS, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva, scrie Reuters.

Cu toate acestea, oficialul OMS a adăugat că transmisibilitatea ridicată a Omicron înseamnă că noua variantă va deveni dominantă în câteva săptămâni în numeroase locuri, reprezentând o ameninţare în ţările în care mare parte a populaţiei rămâne nevaccinată.

Valul Omicron a trecut peste Africa de Sud fără o creștere semnificativă a deceselor

Declaraţiile sale cu privire la riscul redus de formă severă sunt în concordanţă cu alte date, inclusiv un studiu realizat în Africa de Sud, una dintre primele ţări în care a fost detectată varianta Omicron.

Pe acelaşi subiect

Cu toate acestea, Abdi Mahamud a atras atenţia că Africa de Sud reprezintă un caz particular deoarece are o populaţie tânără, printre alţi factori.

OMS, despre un vaccin adaptat variantei Omicron

Întrebat dacă este necesar un vaccin specific pentru varianta Omicron, Mahamud a declarat că este prea devreme să se pronunţe, însă a subliniat că această decizie necesită o coordonare globală şi nu ar trebui ca sectorul comercial să decidă singur.

Anterior, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că varianta Omicron ar putea copleşi sistemele de sănătate, pe măsură ce cazurile ajung la niveluri record în Europa, chiar dacă studiile sugerează că declanşează o boală mai uşoară.

 „O creştere rapidă a Omicron... chiar dacă este combinată cu o boală uşoară, va duce în continuare la un număr mare de spitalizări, în special în rândul grupurilor nevaccinate, şi va provoca perturbări pe scară largă a sistemelor de sănătate şi a altor servicii critice”, a spus atunci managerul OMS Europa pentru Covid, Catherine Smallwood.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Varianta Omicron ar afecta plămânii în proporție mai mică. OMS: Simptomele afectează căile respiratorii superioare