Revoltă în Turcia: 100 de constructori, arestaţi după ce au făcut economie la fier şi beton. Hoţii fură din casele distruse: "Trăim un coşmar"
Suferinţa este înlocuită de furie în Turcia. Furie împotriva dezvoltatorilor care au făcut averi de pe urma celor 25.000 de clădiri prăbuşite sau grav avariate, devenite morminte. Furie împotriva regimului Erdogan care a tolerat corupţia de pe şantiere. În încercarea de a potoli spiritele, autorităţile promit să investigheze amănunțit orice suspect din domeniul construcţiilor. 113 persoane au ordin de reţinere pe numele lor.
De Redactia Observator la 14.02.2023, 12:58- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Cum a decăzut litoralul românesc. Nicolae, unul dintre cei importanți investitori, se gândește să se lase de turism după ce a aflat ce taxe îl așteaptă în 2025
În toate cele 10 provincii din Turcia, procurorii au început să caute dovezi despre calitatea materialele folosite în construcții. Specialiştii în rezistenţa clădirilor și supravieţuitorii din Turcia cred că numărul victimelor ar fi fost mai mic dacă dezvoltatorii imobiliari nu făceau economie la fier şi beton.
Yilmaz Akinci, jurnalist Al Jazeera: Un procuror din zece orașe a început cercetările în cazul clădirii distruse. Vom vedea mai multe arestări, deja au arestat șapte persoane care riscau să fugă din ţară şi care aveau răspundere serioasă.
Situaţia cea mai gravă este în provincia Hatay, unde aproape 3.000 de clădiri s-au prăbuşit
Situaţia cea mai gravă este în provincia Hatay, unde aproape 3.000 de clădiri s-au prăbuşit. Dezvoltatorul unuia dintre complexele rezidenţiale care s-au prăbuşit, la puţin timp după inaugurare, a fost arestat când încerca să fugă din ţară şi a spus că nu are ce să îşi reproşeze. Sinistraţii care au pierdut tot, în afară de viaţă, sunt, însă, furioşi pe moguli.
- "Ne-am panicat în primă fază, pentru că părea că intensitatea creşte constant". Românii au trăit intens...
- "Suntem doi frați care se iubesc". Pagina din jurnalul unui copil din Turcia găsită sub dărâmături a emoționat...
- Cutremur în Turcia şi Siria: Bilanţul a trecut de 37.000 de morţi. Dezastrul ar putea costa Turcia 84 de miliarde...
Furia turcilor pune în pericol şi operaţiunile de salvare. Germania şi Austria au oprit temporar căutările supravieţuitorilor, după ce mai multe grupări din provincia Hatay au tras mai multe focuri de armă în zona afectată de seism.
Yilmaz Akinci, jurnalist Al Jazeera: Unii voluntari s-au oprit pentru că nu simt că sunt luate măsuri de securitate. Personal, nu văd măsuri serioase de securitate în oraş, dar desigur că sunt o mulţime de oameni nervoşi. Şi-au pierdut rudele, sunt nervoşi din cauza atât de multor situaţii care nu merg bine, se luptă să primească corpurile celor decedaţi, trupurile rudelor lor de sub dărâmături. Pot exista chiar şi încăierări între voluntari şi cei care locuiesc aici.
Drama turcilor se poate repeta şi la noi în cazul unui cutremur
Drama turcilor se poate repeta şi la noi în cazul unui cutremur, avertizează primarul Bucureştiului.
Nicuşor Dan, primarul Capitalei: Există o uriasă coruptie in zona de construire fără să avem corupţi. eu sper că coruptii din zona imobiliara sa ajunga in ppuscarie inainte sa avem cutremurul si nu dupa, cum se intampla in Turcia.
Peste un milion de turci locuiesc acum în adăposturile puse la dispoziţie de autorităţi. Majoritatea sinistraţilor nu au primit însă nicio mână de ajutor. Cei din zonele rurale sunt pe cont propriu. Dorm sub cerul liber, în frigul aspru. Cei care au norocul să aibă un acoperiş deasupra capului îndură alte lipsuri chinuitoare, suferă de foame şi de sete.
Victimă cutremur: Dormim în noroi, toţi, câte două, trei, patru familii. Nu sunt suficiente corturi, aşa că stăm la grămadă.
Catastrofa umanitară ar putea căpăta proporţii apocaliptice se tem experţii în sănătate - pot apărea epidemii. Pânza de apă freatică ar putea fi contaminată de descompunerea numeroaselor cadavre care zac sub dărâmături şi acum, în a opta zi de la cutremur.
Peste toate aceste nenorociri, bandele de hoţi fură şi din puţinul care le-a mai rămas supravieţuitorilor. Alţii intră în casele rămase goale şi fură toate obiectele de valoare.
Localnic: Vedem cum hoţii ne jefuiesc casele, maşinile. Din păcate, am rămas fără cuvinte. Suntem devastaţi, supăraţi. Ceea ce trăim este un coşmar.
Într-un oraş din Hatay, Canionul nou creat are 30 de metri adâncime și un kilometru lungime
Într-una dintre provincii, falia se întinde pe mai bine de 200 de metri, iar o întreagă livadă de măslini a fost împărțită în două. Într-un oraş din provincia Hatay, Canionul nou creat are 30 de metri adâncime și un kilometru lungime. O tragedie din care Turcia îşi va reveni cu greu. Cel mai devastator cutremur care a lovit ţara în ultimul secol a lăsat în urmă pagube ce ar putea costa Ankara aproape 90 de miliarde de dolari, estimează o organizaţie locală de antreprenori.
În această atmosferă de revoltă şi deznădejde, în luna mai vor avea loc alegeri prezidentiale. Înainte de seism, Recep Erdogan era cotat cu prima şansă. Acum, are împotrivă un şir nesfârşit de nemulţumiri.
Cutremurul ameninţă şi Turcia construită de acest regim pe temelia corupţiei. Localnicii îi reproşează preşedintelui că administraţia lui a tolerat abateri de la normele de construcţii în schimbul unei taxe, în timp ce pentru Erdogan era ridicată cea mai scumpă reşedinţă prezidenţială din lume. Palatul alb are 1000 de camere şi a costat peste jumătate de miliard de dolari.