Antena Meniu Search
x

Video "Ne-am panicat în primă fază, pentru că părea că intensitatea creşte constant". Românii au trăit intens seismul de 5,2 pe scara Richter, urmat de trei replici

Spaima a cuprins 18 judeţe din ţară. Un cutremur puternic, de 5,2 pe scara Richter, urmat de două replici, a băgat în panică mii de oameni. În lumina evenimentelor din Turcia, românii au trăit intens seismul de 5,2 pe scara Richter. Seismul a fost urmat de trei replici, cea mai puternică fiind de 3.4 și s-a produs la 17:50:16 (ora României), la adâncimea de 8.2 km.

de Redactia Observator

la 13.02.2023, 20:31

Vezi și

Ora 16 şi 58 de minute. Pământul a început să se clatine. Într-un magazin din Drobeta Turnu Severin, oamenii au fugit disperaţi ca să ajungă sub cerul liber.

Panicați la 5.2 pe scara Richter

În Haţeg, un tată şi-a luat rapid copilul de mână. Într-o secundă, întreaga familie a ieşit speriată din casă.

"Aoleu! Se mişcă patul! Se mişcă şi patul!"

Pe acelaşi subiect

Cutremurul a avut 5,2, iar epicentrul a fost la doar 20 de kilometri de Târgu Jiu. Adâncimea mică, a făcut ca undele să fie resimţite în 18 judeţe din sudul, vestul şi centrul ţării.

- Haideţi afară! Haideţi afară!

Femeie-reporter: Am văzut că au ieşit fetele de la oficiu, de acolo, toţi afară. Cică a fost cutremur.

- Dumneavoastră aţi simţit?

- Da!

Femeie: Ne speriem, dar nu ar trebui să ne speriem că nu facem nimic. Intrăm în panică.

Femeie: În aer liber, dintr-odată, vă zic, oamenii erau speriaţi şi au ieşit.

Bărbat: A fost puternic. 5,2, epicentrul aproape de Sado am înţeles. A fost mai rău ca ăla de anul trecut.

Marcel Romanescu, primar Târgu Jiu: Nu sunt sesizări la 112, ceea ce e un lucru foarte bun că ne aşteptam ca într-o jumătate de oră de la momentul producerii, dacă se produceau anumite evenimente, să fim anunţaţi. Epicentrul a fost în Gorj. L-am resimţit foarte tare, ne-am panicat în primă fază, pentru că părea că intensitatea creşte constant. 

Valul seismului s-a simţit puternic şi în Caraş Severin. În Cluj-Napoca, camerele de supraveghere din centrul oraşului au suprins momentul dramatic.

Andreea din Cluj-Napoca era la etajul 8: Am simţit cum se mişcă clădirea, fiind la un etaj superior. S-au auzit jaluzelele mişcându-se şi am simţit puţin la picioare şi birourile că se mişcă.

Şi în Craiova, în blocurile cu zece etaje, oamenii au filmat încremeniţi cu geamurile încep să se mişte în toc.

Tineri-reporter: S-a mişcat scaunul şi biroul un pic cu noi.

- V-aţi speriat?

- Ne-am panicat puţin. A trecut repede, măcar atât. Câteva secunde. 10-15 secunde, pe acolo. 

Locanici-reporter: Blocul ăsta cred că va cădea la un cutremur. Nu se ştie.

- Aşa credeţi?

- Aşa cred.

Seismul a fost înregistrat şi de Serviciul Geologic al Statelor Unite. Este al doilea cel mai puternic cutremur din ultimii doi ani în România. Ultimul a avut loc pe 3 noiembrie 2022 şi a avut tot magnitudinea de 5,2 pe scara Richter. În fiecare judeţ, ISU a trimis în teren echipe de recunoaştere.

Cutremurul a fost urmat şi de trei replici. Prima a venit în puţin peste 20 de minute, la ora 17 şi 21 de minute, şi a avut o magnitudine de 3. A doua replică, la doar 5 kilometri adâncime, a avut 2,4. Ambele - cu epicentrul în aceeași zonă seismică din Gorj. Al treia replică s-a produs la 17:50:16 (ora României), la adâncimea de 8.2 km și a fost de 3.4.

Zona neobişnuită în care s-a produs cutremurul a mai înregistrat un seism de suprafaţă la sfârşitul lunii ianuarie. Cutremurul a avut magnitudinea de 2,8 pe Richter şi s-a produs la doar 8 kilometri adâncime. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » "Ne-am panicat în primă fază, pentru că părea că intensitatea creşte constant". Românii au trăit intens seismul de 5,2 pe scara Richter, urmat de trei replici