Antena Meniu Search
x

Video Arhitectul unuia dintre blocurile care s-au prăbuşit în Turcia, arestat pe aeroport. Voia să fugă din țară cu o valiză plină cu bani

Nu toată lumea se gândeşte să dea o mână de ajutor celor care trec plin clipe de groază după dezastrul din Turcia şi Siria. Iar peste 100 de suspecţi au fost arestaţi după ce au comis jafuri şi escrocherii după catastrofă, ori s-au dat drept voluntari ca să fure ajutoare. Alţii au folosit metoda "accidentul" şi au înşelat sute de oameni disperaţi să-şi salveze familiile.

de Redactia Observator

la 12.02.2023, 08:50

Vezi și

În paralel, a început vânătoarea de vinovaţi şi în ceea ce-i priveşte pe constructori şi dezvoltatorii imobiliari. Arhitectul unuia dintre marile complexuri rezidenţiale care s-au prăbuşit, a fost arestat pe aeroport. Încerca să fugă din ţară cu o valiză plină cu bani.

Bilanţul deceselor din Turcia şi Siria ar putea depăşi 50.000, anunţă un coordonator ONU pentru ajutor de urgenţă. Cei aproape 150.000 de salvatori nu pot să ajungă sub toate ruinele, care pot ascunde un număr impresionant de victime.

Salvatorii au reuşit să facă din nou minuni

La şase zile după cutremurul ucigător, miracolele continuă să se întâmple. În Hatay, o femeie însărcinată şi fratele ei au fost scoşi de salvatori în viaţă, după ce au stat 140 de ore sub dărâmături. În aceeaşi zonă, un adolescent de 15 ani, surdomut, a fost găsit în viaţă. Şi el petrecuse peste 132 de ore în agonie, sub un munte de moloz.

Pe acelaşi subiect

În Gaziantep, salvatorii au reuşit să facă din nou minuni. O fetiţă de 13 ani a văzut din nou lumina zilei, tot după aproape 140 de ore. Un bebeluş de numai două luni a fost scos în viaţă, ieri, de sub dărâmăturile unui bloc din Adyiaman. A rezistat 128 de ore în frig, fără mâncare şi apă.

Aplauzele martorilor sunt, deopotrivă, pentru triumful vieţii, pentru copil şi pentru salvatori. Mii de alţi copii aşteaptă, încă, salvarea, cu puterea unui adult care luptă pentru viaţă. Un tată îşi încurajează băieţelul de câţiva ani care zace sub dărâmături.

Copilaș: Îmi vor tăia mâna?

Tatăl copilului: Nu, sigur că nu, betonul va fi tăiat. Te iubesc! Vei ieşi şi vom juca fotbal!

Zeci de mii de supravieţuitori au fost salvaţi dintre ruine

Zeci de mii de supravieţuitori au fost salvaţi dintre ruine. Printre binefăcători sunt şi români. Un tânăr din Galaţi a mers în Turcia împreună 10 prieteni imediat după cutremur. Fratele unui turc salvat din ruine de pompierii români a trimis un mesaj impresionant pe pagina de Facebook a Departamentului pentru Situații de Urgență din România.

"Vă mulțumesc din toată inima pentru că ați răspuns rugăminților mele și pentru că mi-ați salvat fratele și soția. Aș dori să îi mulțumesc în mod special bărbatului cu casca roșie. Vă sunt dator toată viața".

Bărbatul cu "cască roșie" este locotenent Bogdan Toma. Altă eroină este Tatiana Roelandt. Stă de un an şi jumătate în Ankara şi a plecat în zona calamitată la câteva ore după seism. 

Tatiana Roelandt: Erau sute de persoane. Eram primii cu ajutoare. Maşina mea a fost încărcată cu haine groase, încălţăminte, pamperşi pentru copii, biscuiţi pentru copii, dar absolut nimic de mâncare, nici pentru noi. Am plecat cu două sticle de apă, am băut două sticle de apa patru persoane timp de două zile.

Autorităţile turce au arestat, în total, peste 100 de persoane, după cutremur

România va trimite astăzi în Turcia un tren cu peste 10.000 de corturi, paturi, saci de dormit şi sisteme de încălzire. Între timp, poliţiştii încep să umple închisorile cu cei pe care regimul Erdogan îi consideră răspunzători. Arhitectul unui complex rezidenţial din Hatay, numit RENAŞTEREA, a fost prins la aeroport, când încerca să fugă în Muntenegru. Sute de oameni au murit în apartamentele lui, iar câteva mii au fost răniţi.

Un alt individ, dezvoltator imobiliar, a fost arestat pe aeroportul din Istanbul. Construise un bloc uriaş în Gaziantep, care a fost făcut una cu pământul. Doi constructori care au fugit imediat după cutremur au fost arestaţi în Republica Turcă a Ciprului de Nord. Proiectaseră un bloc cu 14 etaje în Adana, care s-a dărâmat în urma primului seism.

Autorităţile turce au arestat, în total, peste 100 de persoane. Cele mai multe au fost încarceraţi pentru că au comis jafuri şi escrocherii după catastrofă, ori s-au dat drept voluntari, pentru a fura ajutoare. Alţii au folosit metoda "accidentul" şi au înşelat sute de oameni disperaţi să-şi salveze familiile.

Cu trei luni înaintea alegerilor prezidenţiale, Erdogan a anunţat că statul va plăti chiria un an de zile pentru toţi turcii care au rămas fără case din cauza cutremurului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Arhitectul unuia dintre blocurile care s-au prăbuşit în Turcia, arestat pe aeroport. Voia să fugă din țară cu o valiză plină cu bani