Antena LIVE

Curs valutar

Rezultatele parţiale ale alegerilor din SUA ar putea fi înşelătoare. Când aflăm de fapt câştigătorul

Rezultate alegeri SUA 2024. Nu vă lăsați păcăliți de numărătoarea parţială a voturilor din statele swing, avertizează Reuters. Experţii susţin că primele rezultate ar putea fi înșelătoare din cauza regulilor diferite de numărare a voturilor și a particularităţilor din mai multe state cheie.

De la 05.11.2024, 18:27
WhatsApp
Rezultatele parţiale ale alegerilor din SUA ar putea fi înşelătoare. Când aflăm de fapt câştigătorul Profimedia

Rezultate alegeri SUA 2024. Peste 80 de milioane de americani au votat deja înainte de ziua alegerilor prin vot anticipat în persoană şi prin corespondenţă. Miercuri în jurul orei 02:00 dimineaţa, ora României, urnele se închid în Georgia și în alte alte cinci state. Este momentul în care agenţiile şi marile canale de ştiri din SUA vor începe să anunţe primele rezultate din statele unde cursa nu este atât de disputată, cum ar fi Kentucky.

Urmează Carolina de Nord la ora 02:30, Pennsylvania la ora 03:00, Michigan, Arizona Wisconsin la ora 04.00 şi Nevada la 05:00. Câştigătorul dintre Donald Trump şi Kamala Harris poate fi aflat miercuri sau ar putea fi nevoie de câteva zile, chiar săptămâni, şi deşi numărătoarea s-ar putea încheia săptămâna aceasta ar putea exista contestaţii și renumărări care să prelungească aşteptarea rezultatelor oficiale. 

Când aflăm rezultatele alegerilor din SUA 

În 2020, Donald Trump conducea în noaptea alegerilor în aşa-numitul "miraj roşu" (n.r. culoarea republicanilor), dar a fost depăşit de Joe Biden pe măsură ce au fost numărate buletinele de vot prin corespondență preferate de  democraţi în pandemie.

Pe acelaşi subiect

Experții au prezis şi atunci ce avea să se întâmple, dar Trump s-a folosit de răsturnarea de situaţie pentru a-și împinge declaraţiile false că alegerile au fost furate. S-ar putea întâmpla din nou acum, în special în Pennsylvania, Michigan și Wisconsin. Şi reversul este posibil, adică un "miraj albastru" (n.r. culoarea democraţilor) care să indice iluzoriu un rezultat puternic pentru Kamala Harris, trendul inversându-se apoi. Este posibil în special în Carolina de Nord și Georgia.

Donald Trump intenţionează să-şi declare victoria atunci când echipa sa consideră că a depășit pragul de 270 de voturi ale Colegiului Electoral necesare pentru a câștiga alegerile. Reuters atrage atenţia că acest lucru ar putea fi prematur, în funcție de câte voturi nu au fost încă numărate și de unde provin ele. 

De ce rezultatele parţiale ale alegerilor din SUA ar putea fi înşelătoare

În 2020, nu s-a ştiut timp de patru zile cine a câștigat în Pennsylvania din cauza numărului uriaș de buletine de vot prin corespondență. Este printre puţinele state care nu permit procesarea buletinelor de vot prin corespondență până la ora locală 7:00 în ziua alegerilor, ceea ce înseamnă că va dura din nou câteva zile înainte ca rezultatul să fie cunoscut.

Şi pentru că sunt mai mulţi democrați decât republicani care votează prin corespondență, primele rezultate, bazate pe voturile exprimate în ziua alegerilor, îl vor arăta probabil pe Trump în avans, care se va micșora probabil pe măsură ce se numără buletine de vot prin corespondență.

Acest scenariu l-a determinat pe Trump să acuze în mod fals fraudă electorală în 2020. Anul acesta, o nouă lege cere ca majoritatea comitatelor din stat să anunțe la miezul nopții în noaptea alegerilor câte buletine de vot prin corespondență mai rămân de numărat, un efort pentru de a preveni teoriile conspirației. La fel ca Pennsylvania, nici Wisconsin nu permite numărarea buletinelor de vot prin corespondență până în dimineața alegerilor, ceea ce înseamnă că poate exista o întârziere în raportarea rezultatelor de la voturile anticipate.

În plus, multe dintre orașele statului transportă buletinele de vot prin corespondență într-un loc centralizat pentru procesare iar sistematizarea lor ar putea avea veni miercuri dimineaţă. În Georgia, numărul voturilor anticipate este estimat la 65%-70% din total. Toate voturile anticipate, în persoană și prin corespondență, trebuie numărate și raportate în noaptea alegerilor, conform legii statului. 

Prezența mai mică la votul anticipat 

Peste 78 de milioane de buletine de vot au fost deja exprimate în 47 de state și Districtul Columbia prin vot anticipat şi corespondenţă, conform datelor compilate de CNN, Edison Research și Catalist. În comparație cu alegerile din 2020 din timpul pandemiei, un număr mai mic de americani au votat anticipat în 2024. În urmă cu patru ani, peste 110 milioane de americani au votat anticipat sau prin corespondență, adică aproximativ 70% din totalul alegătorilor.

Numărul total de alegători din acest an va fi cunoscut de abia peste câteva săptămâni, când vor fi numărate complet toate voturile, dar votul anticipat este așteptat să reprezinte 50% din totalul exprimat. Şi deşi, per total, votul anticipat şi prin corespondenţă a scăzut, în unele state, mai mulți alegători au ales să voteze mai devreme decât au făcut-o în 2020.

Carolina de Nord și Georgia, două state cheie au înregistrat anul acesta un număr record de alegători care au votat mai devreme. Cu toate acestea, în Carolina de Nord, s-a înregistrat o scădere la votul prin corespondență, care a fost o opțiune deosebit de populară în timpul pandemiei, când oamenii preferau să evite aglomerația la secțiile de votare.

Republicanii au redus decalajul la votul anticipat și prin corespondență

Dacă în 2020, democraţii au fost cei mai mulţi care au ales să voteze anticipat și prin corespondență, Trump şi-a schimbat discursul în campania actuală. I-a încurajat pe republicani să voteze anticipat și prin corespondență. Potrivit datelor Catalist (pentru 27 de state) democrații înregistrați reprezintă 37% din voturile preelectorale, adică exprimate înainte de 5 noiembrie, ziua alegerilor, în timp ce republicanii înregistrați reprezintă 35%. Este o reducere semnificativă a decalajului din 2020, când, democrații înregistrați aveau un avans de 12 puncte procentuale.

În patru dintre cele șapte state cheie care vor decide probabil alegerile prezidențiale, alegătorii se înregistrează în funcție de partid, iar în fiecare dintre ele, republicanii au în prezent o pondere mai mare decât la votul preelectoral din urmă cu patru ani. În ciuda acestui fapt, sondajele recente efectuate de CNN au arătat că, în general, Kamala Harris conduce printre alegătorii care au votat deja, inclusiv în toate statele swing, în afară de Nevada.

Decalajul de gen a scăzut, dar rămâne mare 

În cele șapte state swing, diferența de gen arată similar cu votul anticipat din 2020 și 2022 (alegerile midterms). Per total, au votat mai devreme cu aproape 1,8 milioane de femei în plus faţă de bărbaţi în Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Carolina de Nord, Pennsylvania și Wisconsin, conform datelor Catalist. Cu toate acestea, decalajul este mai mic decât în urmă cu patru ani pentru că în general mai puțini oameni au votat înainte de ziua alegerilor, dar și pentru că decalajul procentual este puțin mai mic.

Georgia are cea mai mare diferență de gen, femeile au 56% din voturile exprimate anticipat, faţă de 44% bărbații, în Arizona, 52% femei vs. 46% bărbați, în Carolina de Nord, 56% femei vs. 44%  bărbați. Nevada a avut cea mai redusă diferență de gen, 51% femei vs 47% bărbați. În Pennsylvania, statul care va decide cel mai probabil cursa, femeile au reprezentat 56% dintre votanţii preelectorali. În 2022 și 2020, procentul era de 57%. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

rezultate alegeri sua 2024 alegeri sua 2024 donald trump kamala harris
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024